Varaa tapaaminen
Tietopankki

Junior software developer -harjoittelu antaa hyvät eväät työelämään

Miehet istuvat työpöytien ääressä

Eetu ja Riku Heikkinen ovat oululaiset veljekset, joista molemmat opiskelevat Oulun ammattikorkeakoulussa englanninkielisessä Information Technology -koulutusohjelmassa. Molemmat myös suorittavat parhaillaan junior software developer -harjoitteluaan Pinjalla. Työharjoittelun ja opinnäytetyön jälkeen veljesten polku johtaa lupaavasti kohti vakituista työpaikkaa.

Junior software developer -harjoittelu on tuonut Pinjan Kempeleen-toimistolle hyvää vahvistusta. Heikkisen veljeksistä Riku, 26, aloitti harjoittelun iPES-tiimissä maaliskuun 2021 puolivälissä ja Eetu, 28, Gema-tiimissä maaliskuun lopulla. 

Molemmat suorittavat Pinjalla kaikki kolme opintoihinsa kuuluvaa yrityslähtöistä projektia, joista kukin koostuu 200 työtunnista. Harjoittelu-urakan valmistuttua molemmat siirtyvät opinnäytetyön kirjoittamiseen, minkä jälkeen toiveissa on jatkaa Pinjan riveissä vakituisina työntekijöinä.

Heikkiset ovat tulleet peesanneeksi toisiaan sattuman kaupalla vuoron perään. Eetu löysi ensin OAMKin englanninkielisen IT-linjan ja Riku kiinnostui siitä pian sen jälkeen, kun taas Riku löysi ensin Pinjan ja kertoi lupaavalta kuulostaneesta yrityksestä Eetulle.

Molempien mielestä parasta junior software developer -harjoittelussa on ollut se, että Pinjalla on päässyt tekemään ihan oikeita töitä, oikeissa projekteissa ja oikeille asiakkaille.

– Hain Pinjalle itse asiassa alun perin normaalin työpaikkailmoituksen perusteella front end developerin paikkaan. Selitin senhetkisen opiskelutilanteeni ja mainitsin, että minun olisi hoidettava jollain tavalla myös opintoihin kuuluvat työharjoittelut. Pinjalla järjestettiin asiat niin, että saan hoidettua kaikki kolme työharjoittelujaksoa oikeissa asiakasprojekteissa peräjälkeen, Riku kertoo.

Molempien mielestä parasta junior software developer -harjoittelussa on ollut se, että Pinjalla on päässyt tekemään ihan oikeita töitä, oikeissa projekteissa ja oikeille asiakkaille.

– Tämä on todellinen win-win-win -tilanne. Me saamme työkokemusta oman alamme töistä, Pinja työpanoksemme tarvitsemiinsa projekteihin ja koulun puolesta valmistumisemme vauhdittuu, Eetu toteaa.

Junior software developer -harjoittelijat ovat täysipainoisia tiiminjäseniä

Oululaisveljekset kehuvat saaneensa työhön hyvän alkuperehdytyksen, vaikkeivat teekään töitä fyysisesti samassa tilassa muun tiimin kanssa. Heikkiset ovat tehneet töitä joustavasti niin paikan päällä Pinjan Kempeleen-toimipisteessä kuin etänä kodeistaan käsin. Junior software developer -harjoittelujaksoille asetetut tavoitteet ovat tuntuneet sopivankokoisilta ja realistisilta.

– Saimme heti tullessa HR:ltä kattavan käsikirjan uudelle työntekijälle. Lisäksi minulle varattiin riittävästi aikaa itse tuotteeseen eli Gemaan tutustumiselle. Olen päässyt tekemään sekä front end- että back end -koodaamista ja kehittämään siten osaamistani full stackia kohti, Eetu kertoo.

Myös Rikun tavoitteena iPES-tiimissä on ollut tutustua kunnolla kehittämäänsä tuotteeseen, ja yhä syvemmin etenkin kahden jälkimmäisen harjoittelujakson aikana.

– Toimin osana projektitiimiä ja hoidan asiakaspyyntöjen mukaisia tikettejä. Saan tehdä töitä aika oma-aloitteisesti, mutta esimerkiksi Slackin kautta saa tarvittaessa laitettua viestiä ja kysymyksiä muille tiimiläisille. Olemme myös tehneet parikoodausta, joka onnistuu helposti näyttöä jakamalla. En koe, että fyysinen etäisyys olisi ollut millään tavalla ongelma, Riku toteaa.

AMK-koulutuksessa opitut koodauksen perusteet ja periaatteet sekä SQL-tietokantaosaaminen ovat olleet veljesten työssä hyväksi avuksi, ja molemmat ovat päässeet Pinjalla syventämään muun muassa TypeScript-, React- ja C#-kielten osaamistaan. Lisäksi heille on ollut hyötyä AMK-opinnoissa tehdyistä ryhmätöistä, sillä myös reaalimaailman asiakastöitä tehdään pitkälti tiimityönä. Ohjelmistokehittäjän on osattava paitsi tuottaa omaa koodia, myös lukea ja tulkita muiden kirjoittamaa koodia.

Veljesten lähitulevaisuus pitää sisällään harjoittelujaksojen hoitamisen kunnialla loppuun sekä syksyllä edessä häämöttävät opinnäytetyöt. Tämän jälkeen maailma on avoin ja toiveissa vakituinen työpaikka – kielitaitoisille veljeksille parhaassa tapauksessa Pinjan hyvässä kansainvälisessä nosteessa.

Lue lisää

Software Developer Ollin uratarina
Henkilöstön hyvinvoinnin edistäminen on Pinjalla monimuotoista – uutena avauksena Pihlajalinnan Mielen huoli -palvelu
Millaista oli siirtyä IT-alan kokeneena konkarina Pinjalle töihin?
Etätyö kotona antaa lisää tunteja päivään
Avoimet työpaikat