Kolme vinkkiä QR-koodien tehokkaaseen hyödyntämiseen kunnossapidossa

QR-kuva 2

QR-koodi on oiva tapa nopeuttaa tuotantolaitteiston yksilöintiä, tunnistamista ja niihin liittyvien kunnossapitokirjausten tekemistä. QR-koodi tarjoaa nopean linkin laitteen tietoihin siellä, missä niitä yleensä tarvitaan eli työn ääressä. QR-koodien käytön hyödyt näkyvät niin kunnossapidon päivittäisten prosessien tehostumisena kuin tuotannon ja kunnossapidon välisen kommunikaation parantumisena.

Näin QR-koodit helpottavat kunnossapitoa

Alunperin QR-koodi kehitettiin Japanissa 1990-luvulla teollisuuden käyttöön. QR -lyhenne tulee englannin kielen sanoista "Quick Response", ja QR-koodin avulla voidaan ohjata sen lukija automaattisesti tietylle www-sivulle. Kunnossapidossa kohdesivu voi olla esimerkiksi laitekortti, työkortti tai varaosakortti. Tämä lisää kunnossapidon ja tuotannon tekemien kirjausten nopeutta sekä varmuutta.

QR-koodin etuna on se, että työntekijän ei tarvitse tuntea tarkasti laitehierarkiaa, laitteen nimeä tai laitteen koodia löytääkseen oikean laitteen kunnossapitojärjestelmästä. QR-koodi ohjaa henkilön suoraan laitteen kortille, silloinkin jos laitteen sijainti hierarkiassa muuttuu. Tämä auttaa erityisesti tuotannon ja kunnossapidon välisessä kommunikaatiossa, kun tuotannossa työskentelevän henkilön, kuten tuotannon operaattorin, ei tarvitse vikailmoitusta tehdessään etsiä oikeaa laitetta järjestelmästä.

Näissä toiminnoissa QR-koodia kannattaa käyttää

  • Kunnossapitotöiden ilmoittamisessa ja suorittamisessa
    Kun laitteelle halutaan tehdä työpyyntö tai raportoida laitteelle tehty työ.

  • Laitteisiin liittyvän datan selvittämisessä 
    Kun tehtaan lattiatasolla tarvitaan laitteen tietoja kunnossapidon järjestelmästä esimerkiksi laitteen huoltohistorian selvittämiseksi. 

  • Varaosien käsittelyssä
    Kun on tarve päivittää varaosan tietoja, tehdä ottoja töille tai palauttaa tavaraa hyllyyn. Tämä tukee kunnossapidon varastonhallintaa.

QR-koodi voidaan lukea älypuhelimella tai tabletilla ilman erillistä sovellusta

Kunnossapidon käyttökohteet sijoittuvat usein laajalle alueelle, minkä vuoksi älylaitteiden, kuten puhelinten ja tablettien käyttö työskentelyn helpottamiseksi on varsin yleistä. QR-koodin luku onnistuu näistä laitteista löytyvän kameran avulla ja yleensä laitteissa on QR-koodin lukuominaisuus jo oletuksena. Vaihtoehtona QR-koodille on perinteisempi viivakoodi mutta silloin viivakoodin lukeminen vaatii tavallisesti oman laitteensa.

Näin aloitat QR-koodien käytön kunnossapidossa

Jos yrityksenne ei ole aiemmin hyödyntänyt QR-koodeja kunnossapidon ja tuotannon työskentelyn tukena, kannattaa käyttö aloittaa ensin pienellä alueella. Kun menetelmää on ensin testattu yhdellä tuotanto- tai tehdasalueella, voidaan se käyttö laajentaa myös yrityksen muihin osiin. Näin tarpeellisuus voidaan varmistaa ja mahdolliset kehityskohteet havaita ennen laajempaa käyttöönottoa.

Jos yrityksenne ei ole aiemmin hyödyntänyt QR-koodeja kunnossapidon ja tuotannon työskentelyn tukena, kannattaa käyttö aloittaa ensin pienellä alueella.

Kunnossapidon lisäksi myös tuotannon työntekijät kannattaa osallistaa mukaan QR-koodien käyttöön. Tämä tarjoaa heille helpon väylän, jonka kautta he voivat tehdä laitteiden työpyynnöt ja vikailmoitukset entistä varmemmin ja nopeammin. Näin ehkäistään tuotantolaitteiden vikaantumisia ja niistä seuraavia kerrannaisvaikutuksia.

Novissa voit tulostaa QR-koodin automaattisesti

Novi by Pinja -kunnossapitojärjestelmä toimii kätevästi selaimella ja millä tahansa päätelaitteella – myös älypuhelimella tai tabletilla. Novista löytyy valmiina myös QR-koodin tulostusmahdollisuus. Käytännössä Novissa perustetuille laitteille ja varaosille voidaan tulostaa QR-koodi suoraan esimerkiksi paperille tai tarroille.

Oletko kiinnostunut kunnossapidon kehittämisestä?

Jos haluat lukea lisää kunnossapidon kehittämisestä, kannattaa käydä tutustumassa myös muihin aiheeseen liittyviin blogiartikkeleihimme.

Mikäli yrityksellänne ei ole vielä käytössä kunnossapidon hallintaan tarkoitettua järjestelmää, kannattaa käydä lukemassa Usein kysytyt kysymykset kunnossapitojärjestelmän käyttöönotosta sekä Kunnossapitojärjestelmän ostajan oppaamme.

6 vinkkiä tuotannon johtamiseen digitalisaation keinoin_opas

Lue lisää

Kannattaako kunnossapitojärjestelmän integraatio? 1+3 hyötyä
Andon-menetelmä parantaa tuottavuutta - mutta miten?
Kunnossapitojärjestelmä käyttöön 6 viikossa

Eero Pynnönen

Eero Pynnönen

Toimin Pinjalla Novi-järjestelmän asiakaspalvelupäällikkönä. Työssäni vastaan projektien läpiviennistä ja asiakkuuksien kehittämisestä. Vapaa-aika kuluu sählyssä ja parin muksun tohinoissa.

Lue lisää tältä kirjoittajalta