Lean parantaa yrityksen tuottavuutta
Lean-ajattelumallin tarkoituksena on parantaa yrityksen tuottavuutta sekä tuottaa loppuasiakkaalle parasta mahdollista arvoa. Tuottavuutta ei kuitenkaan paranneta nopeuttamalla työtahtia vaan poistamalla erilaisia turhia ja tuottamattomiatoiminto ja valmistusprosessista. Keskeisintä Lean-tuotannossa on tunnistaa ja eliminoida hävikin määrä nopeasti ja tehokkaasti, pienentää kustannuksia sekä parantaa laatua.
Tutustu Lean-aiheeseen:
Mitä | Miksi | Kenelle | Miten | Lisätietoja
Mitä Lean-tuotanto on?
Lean on prosessijohtamisen filosofia, jossa yritystä ja toimitusketjua tarkastellaan kokonaisuutena yksittäisten asioiden sijaan. Tuotannossa Lean-prosessijohtamisen tarkoituksena on vähentää valmistuksessa syntyviä hukkia eli tuottamattomia toimintoja ja parantaa näin koko yrityksen tuottavuutta.
Lue aiheesta lisää blogistamme:
Mitä on Lean-päivittäisjohtaminen valmistavassa teollisuudessa?
Miksi yrityksen kannattaa siirtyä Lean-tuotantoon?
Lean-ajattelutavan avulla voidaan vähentää mm. tuotannossa esiintyvää vaihtelua, minimoida hukka ja lisätä virtausta. Lean-tuotannon onnistuminen vaatii reaaliaikaista, visuaalista ja helposti kaikkien saatavilla olevaa dataa. Tähän tarkoitukseen yrityksen muihin järjestelmiin integroitu seurantajärjestelmä on tehokas ratkaisu.
Lean-päivittäisjohtamiseen siirtymisellä on vaikutusta paitsi tuotannon, myös kunnossapidon, tuotannonsuunnittelun, tuotekehityksen ja jopa IT-osaston sekä ylimmän johdon käytäntöihin. Esimerkiksi Andon-menetelmän yhdistäminen Lean tuotantoon mahdollistaa sujuvamman tiedonkulun ongelmien ilmetessä. Toimintamallin ja järjestelmän avulla voidaan ilmoittaa tuotannon tukitoiminnoille, tuotannon työnjohdolle tai muille tuotannon työntekijöille prosessia tai laatua koskevasta ongelmasta juuri sillä hetkellä, kun se tapahtuu.
Usein Lean-ajattelutapaa lähdetään soveltamaan tuotantoympäristössä esimerkiksi kehittämällä jotakin tiettyä tuotantoprosessia. Korjausliikkeiden jälkeen prosessi pysyy hetken aikaa hyvässä kunnossa, mutta palautuu pikkuhiljaa takaisin lähelle lähtötilannetta, ellei prosessille luoda omaa seurantamallia, jonka avulla saavutettu taso pystytään säilyttämään. Rutiininomainen päivittäisjohtaminen eli Shop Floor Management on ratkaisu tähän.
Kenelle Lean-tuotanto sopii?
Merkittävä osa Lean-tuotannon periaatteista sopii sovellettavaksi lähestulkoon jokaisessa tuotteita tai palveluita tuottavassa organisaatiossa. Yleensä Lean-ajattelutavan omaksuminen tuotannossa vaatii myös organisaation sisäisten prosessien perusteellisen läpikäynnin. Lean-periaate liittyy vahvasti myös Operational Excellence -konseptiimme, joka keskittyy tuottavuuden ja päivittäisjohtamisen parantamiseen, tiedon digitalisoinnin ja visuaalisen johtamisen avulla.
Olemme auttaneet yrityksiä monilta eri teollisuuden aloilta yli 25 vuoden ajan. Tutustu
asiakkaidemme menestystarinoihin tuotannon ja kunnossapidon tehostamiseen liittyen!
Miten Lean-tuotantoon siirrytään?
Muutos perinteisestä organisaatiosta kohti Lean-suuntautunutta tuotantotapaa on vaativa, mutta kokonaistehokkuuden kannalta kannattava polku. Tuotannon automaattinen seuranta ja tiedonkeruu ovat tuotannon päivittäisjohtamisen lisäksi yksi Lean-tuotannon konkreettisimmista työkaluista. Koneseurannan avulla päästään kiinni tuotannon nykytilaan, kuten koneiden kapasiteettiin, käyntiaikoihin ja pysähdysten syihin. Nämä tiedot ovat edellytys tuotannon tehokkaalle operatiiviselle johtamiselle ja siksi tärkeä investointi kaikille tuotantoyrityksille – erityisesti niille, joilla on tuotannossaan käytössä paljon koneita.
Koulutamme lisäksi asiakkaidemme henkilökuntaa valittujen Lean-menetelmien osaajiksi sekä luomme organisaatioon jatkuvan parantamisen mallin, jotta prosessit kehittyvät mahdollisimman tuottaviksi. Asiantuntijoidemme kokemuksen avulla tunnistamme ja nimeämme pullonkauloja sekä kehityspotentiaalia toiminnan parantamiseksi.
Haluatko lukea aiheesta lisää? Lataa asiantuntijamateriaalejamme:
Tai lue aiheesta lisää blogistamme:
Haluatko lisätietoja?
Lean tuotannon johtamista tukevan järjestelmän valinta on aina strateginen päätös, jolla on vaikutusta monen yrityksessä työskentelevän arkeen. Huolellinen perehtyminen helpottaa paitsi juuri oman yrityksen tarpeisiin sopivan järjestelmäratkaisun valintaa, nopeuttaa se myös ohjelmiston käyttöönottoa.