Varaa tapaaminen
Tietopankki

Pinjalaiset osallistuivat Astetta alemmas -kampanjaan: 10 sähkönsäästöideaa, miten laskea kotitalouden energiankulutusta

blogi-astetta-alemmas-kati

Pinjalaisille vastuullisuuden uudet ideat ja teot ovat merkityksellinen osa työarkea. Autamme työssämme asiakkaitamme pienentämään energiankulutusta erilaisten digitaalisten ratkaisujen avulla. Lisäksi halusimme lähteä mukaan valtakunnalliseen Astetta alemmas -kampanjaan, jonka tarkoituksena on sähkönsäästö, jotta sitä riittäisi kaikille. Moni pinjalainen tarttui haasteeseen ja ideoi vinkkejä sähkönsäästöön. 

Pinjalaisten jakamat keinot jakautuivat monipuolisesti sen mukaan, minkälaiseen arkeen ne sopivat ja minkälaisia tarvikkeita tai toimenpiteitä siihen tarvittiin. Sähkönsäästön lisäksi sen käyttöä on optimoitu pois korkean kulutuksen tunneilta, jolloin sähkön hinta on halvempi ja sähköä riittää paremmin joka talouteen. Pinjalainen iPES-järjestelmän ohjelmistokehittäjä Kati Haapamäki muun muassa koodaasi etäohjattavan automaattiajastuksen, jonka avulla hänen vanhempansa pystyvät optimoimaan sähkölämmityksen halvemmille tunneille. 

Etäohjattavalla automaattiajastuksella voi sähkön kulutusta ohjata pois ruuhkatunneilta

Idea sähkölämmityksen automaatioon tuli Katin isäpuolelta, joka oli kuullut samankaltaisesta ratkaisusta. Heidän talossaan pääasiallisena lämmitysjärjestelmänä toimii öljylämmitys, jonka lisäksi oli hankittu sähköllä toimiva lisälämmitin lämminvesivaraajaan. Sähkön hinnan kallistuessa vanhemmat kuitenkin huomasivat, että jatkuvasti päällä ollut sähkölämmitin kävi kalliimmaksi kuin öljylämmitys ja sähkönsäästötapoja alettiin pohtimaan. 

- Isäpuoli oli kuullut järjestelmästä, jonka joku oli virittänyt hakemaan pörssisähkön hinnat netistä ja kytkemään sähkön pois kalliimpien hintojen aikaan. Löysinkin netistä Lari Lohikosken itselleen virittämän järjestelmän, josta hän oli jakanut tietoa ja koodia sivullaan. Ajattelin, että tämähän voisi olla toimiva järjestelmä ja lähdin kokeilemaan sitä, Kati kertoo.

Sähkön hinta kannustaa kyllä löytämään erilaisia ratkaisuja. Vaikka eihän tämä järjestelmä varsinaisesti tuo sähkönsäästöä, vaan ohjaa sitä halvemmille tunneille, mutta se on pois fossiilisesta lämmityksestä.

Kati kokeili Lohikosken sivuillaan mainitsemaa koodin pätkää. Ratkaisu ei kuitenkaan ollut sellaisenaan sopiva Katin vanhemmille – tarve oli erilainen kuin alkuperäisessä. 

- Se oli koodattu olemaan päällä muutaman tunnin yössä ja toimi vain halvimpina tunteina tietyn ajanjakson. Tarve oli järjestelmälle, joka kytkisi sähkön päälle aina hinnan ollessa halpa. Tuumin, että parempi tehdä oma skripti siihen, Kati sanoo. 

Matkassa oli kuitenkin haasteita, joihin Kati ei ollut varautunut. Järjestelmän testaaminen oli hankalaa, koska koodi oli ajettava sisään ja debugattava etäyhteyden avulla. Joitain laiterajoituksia Katin oli kierrettävä erinäisillä virityksillä. Myös JavaScriptin versio, jota rele ymmärsi, oli hyvin riisuttu. 

- JavaScriptillä ei voinutkaan tehdä samoja asioita, mitä sillä yleensä voi. Yksinkertaistenkin asioiden tekeminen meni pään raapimiseksi. Päädyin sitten tekemään ison kasan päivämääräfunktioita, koska JavaScriptin kirjastot eivät olleet käytössä sellaisenaan. Ylimääräistä työtä se teetti, mutta oli hauskaa, Kati toteaa. Ratkaisun hän kehitti noin viikossa vapaa-ajallaan.

shelly-pro-3

Kuva 1. Shelly-rele kytkettynä lämmitysjärjestelmään

Nyt Katin koodaama Shelly 3-vaiherele on käytössä Katin vanhempien pannuhuoneessa, jossa se on alkuperäisen sähköisen lämmitysjärjestelmän välissä. Ratkaisu hakee 2 tunnin välein entsoe avoimen energiadatan palvelusta hintadatan, jonka se purkaa laitteen ohjelmaksi ohjaamaan sähköjä päälle ja pois hinnan mukaan. 

- Tavallaan se on vielä prototyyppivaiheessa, mutta toimii hyvin. Tavoitteena on tehdä koodista versio, johon olen tyytyväinen ja laittaa se GitHubiin toistenkin löydettäväksi. Sähkön hinta kannustaa kyllä löytämään erilaisia ratkaisuja. Vaikka eihän tämä järjestelmä varsinaisesti tuo sähkönsäästöä, vaan ohjaa sitä halvemmille tunneille, mutta se on pois fossiilisesta lämmityksestä. Lisäksi se helpottaa ruuhkapiikkejä, mikä on toivottavaa, Kati kertoo.  

Sähkönsäästöä sähkölaitoksen raportin avulla

Kati itse asuu kerrostalossa, johon samanlaista ratkaisua ei ole mahdollista kehittää. Hän kuitenkin kiinnostui sähkönsäästöstä ja lähti selvittämään asunnon energiasyöppöjä saatuaan tuntikohtaisen raportin sähkölaitokselta. Raportista selvisi, että yöaikaan sähköä kului enemmän kuin olisi ollut odotettavissa. Sähkösyöpöksi osoittautui kylpyhuoneen lattialämmitys.

- Ihmettelin, että miksi sähkönkulutus on kovaa verrattuna keskiarvoihin. Laitoimme kylpyhuoneen lattialämmitystä pienemmälle, en kokonaan pois. Se pudotti noin kolmanneksen meidän sähkön kulutusta ja osoittautui järkeväksi teoksi, vaikka kylpyhuoneen lattia ei tuntunut kuumalta, Kati sanoo. 

Pöytätietokoneiden kulutuksen käyttämättömänä Kati testasi Shelly-releellä. Tulokseksi hän sai 200 wattia.

- Pitää yrittää vähän ahkerammin sammuttaa pöytäkone, kun ei istu sen ääressä. Nopeastihan se käynnistyy, niin se ei ole iso vaiva. Läppärit on eri asia, mutta kun on kunnon pelikone, on se ihan fiksua sammuttaa, Kati toteaa.

blogi-astetta-alemmas-laptop

Kuva 2. Läppäri ei kuluta yhtä paljon sähköä kuin pöytätietokone

Pinjalaisten ideoita sähkönsäästöön

Moni pinjalainen oli samoilla linjoilla käyttämättömistä laitteista ja suositteli sulkemaan ne sähkönsäästön saavuttamiseksi. Useassa kodissa tv:tä ei pidetä enää taustalla muita askareita tehdessä. Laitteet on myös hyvä sulkea kokonaan, eikä jättää vain unitilaan. Siihen helpotusta tuovat jatkoroikat, joissa on on-off-kytkin. Muita pinjalaisten jakamia vinkkejä sähkönsäästöön olivat:

1. Ruoan laitossa uunin sijaan airfryerin käyttö
Ruoan laittoon pinjalaiset suosittelivat uunin sijasta airfryerin käyttöä – mitä suurempi airfryer, sitä parempi. Osa on jopa lopettanut uunin käytön toistaiseksi kokonaan. Paistolevyn käyttöä taas on pystytty vähentämään kääntämällä se pois päältä juuri veden kiehuessa. Näin ainakin kananmunat ja pasta saadaan keitettyä oikein hyvin ilman levyn kokoaikaista päällä oloa. 

2. Uunin käytön tehostaminen tai korvaus puuliedellä
Ruoanlaitossa sähköuunin käyttö on helppo korvata ruoan valmistuessa lämmityksen ohessa puuliedellä. Etätyötä tekeville pinjalainen antoi vinkin jättää hitaasti tekeytyvä ruoka yön yli uuniin, jota on illalla lämmitetty. Näin ruoka valmistuu yöllä ja on valmista juuri lounasaikaan.

3. Sähkösaunan käytön vähennys tai käyttö halpoina tunteina
Sauna on monessa kodissa eniten sähköä syövä osa arkea. Eniten pinjalaisilta tulikin vinkkinä vähentää sähkösaunan lämmitystä tai sen lämmittämistä tunteina, joina sähkön kulutus on pienempää. Erään pinjalaisen ratkaisu oli harventaa saunomisväliä sekä sopia yhteissaunavuoroista lähellä asuvien sukulaisten kanssa. Tällöin sähköä säästyy ja sukuakin näkee useammin.

4. Astioiden ja pyykkien pesu halpoina tunteina.
Astioiden ja pyykkien pesu on mahdollista ajastaa vähemmän kulutuksen tunneille, kuten öihin tai aamuun, jolloin paljon kuluttavien pesukoneiden energia ohjautuu sekä halvemmaksi että ruuhkapiikkejä vähentäväksi. Koneelliset myös pestään vain täysinä.

5. Lämmityksen automatiikka.
Lämmityksessä pinjalaiset ovat käyttäneet kodin automatiikkaa myös mittaamaan sisä- ja ulkolämpötilaa sekä säätämään tehoa niiden mukaan optimaaliseksi. Sisälämpötilaa on laskettu joissain pinjalaisissa kodeissa useammallakin asteella ja käyttöön on otettu villaiset vaatteet.

6. Julkisen liikenteen hyödyntäminen.
Autojen lämmitystä pinjalaiset ovat vähentäneet jättämällä auto kotiin ja suosimalla julkista liikennettä ja reippailua. Vilpoisessa kevät ilmassa sähköä säästyy ja aurinko pääsee lataamaan liikkujan omat akut!

7. Sähkölämmityksen korvaus puulämmityksellä.
Omakotitalossa asuvat pinjalaiset suosivat sähkölämmityksen korvausta puulämmityksellä. Varaava takka ja puuliesi toimivat hyvinä lämmön lähteinä.

8. Lämpimän veden kierron säätö.
Erään pinjalaisen kodissa säästetään lämmitysenergiaa ja vettä sulkemalla lämpimän käyttöveden kiertopumppu ja kiertoputki, jonka avulla suihkuun saa nopeammin lämmintä vettä. Keino toimii tämän mukaan hyvin myös herätyskeinona.

9. Ulkoilma ruoan viilennyksessä.
Kylmällä ilmalla pinjalaiset saattavat esipakastaa ruoan terassilla tai parvekkeella ennen sen laittamista pakastimeen. Pakkasilmalla pakastimen sulattaminen onnistuu myös helposti, koska ruoat säilyvät ulkoilmassa huoltotoimien ajan.

10. Ilmalämpöpumpun hyödyntäminen lämmittämisessä.
Koneellinen ilmanvaihto on hyvä pitää kunnossa ja puhtaana sekä suhteuttaa ulkolämpötilaan ja ihmismäärään asunnossa. Talvella lämpimämmällä säällä on kannattavaa pitää ilmalämpöpumpun lämpötila yli 20 asteen, jotta kovalla pakkasella pumpun tehoa voi laskea, kun tarve sähkön käytölle lämmitykseen on suurin´.

Jos olet kiinnostunut sähkönsäästöstä ja omasta kulutuksestasi, on siitä mahdollista pyytää raportti sähköyhtiöltä, joista osalta löytyy omat applikaatiotkin. Sähkön hinnan muodostumista seuraamaan on olemassa kolmannen osapuolen sovelluksia, joista yksi on pinjalaisten suosittelema Liukuri

Lue lisää

Astetta alemmas -kampanja 
Näin digitalisaatio edistää vastuullisuutta käytännössä, osa 1/2 – kuinka pienentää muun muassa energiankulutusta, hävikkiä ja ekologista jalanjälkeä
Näin digitalisaatio edistää vastuullisuutta käytännössä, osa 2/2 – vihreää rakentamista päästöjä vähentäen sekä hyvinvointia edistäen