Teollisuuden asiantuntija tietää konenäön mahdollisuudet

Pinja Pinja

markojokinen

Marko Jokinen on konenäköratkaisuiden asiantuntija, joka aloitti työt Pinjalla elokuun alussa. Jokinen arvioi että konenäköön liittyy vielä paljon hyödyntämätöntä potentiaalia.

– Konenäkö on erinomainen työkalu aina kun on kyse valmistavasta teollisuudesta, jossa tuotteet liikkuvat linjalla. Esimerkiksi paperikoneen nopeuksilla ratakatkon tunnistamiseen tarvitaan konenäköä, koska se on riittävän nopea tunnistamaan ongelman ennen kuin kone vaurioituu, toteaa Pinjan yli 550-henkisen asiantuntijajoukon uusi vahvistus Marko Jokinen.

Jokinen toimii Pinjan Industry Solutions -liiketoiminta-alueen Vision-yksikössä tuotepäällikkönä. Uuden tehtävän mahdollisuudet kiehtovat, sillä viime vuosina konenäköratkaisut ovat alkaneet yleistyä esimerkiksi rengas-, teräs- ja elintarviketeollisuudessa.

– Paperiteollisuudessa teknologiaa onkin hyödynnetty jo pitkään, mutta paljon on vielä markkinaa hyödynnettäväksi, Jokinen toteaa.

Konenäköratkaisut taipuvat monenlaiseen mittaamiseen, sillä ne kattavat esimerkiksi spektrikamerat, syväoppimisen sekä 3D-mittauksen ja -mallinnuksen. Spektrikamerat näkevät ihmissilmällä näkymättömiä asioita ja syväoppiminen tarkoittaa linssin takana olevan ohjelmiston kykyä oppia ja hyödyntää uutta tietoa itsenäisesti. Kolmiulotteiset kuvantamisratkaisut ovat verrattomia niin tilasuunnittelussa kuin tuotteiden hyvin pienikokoisten yksityiskohtien laadunvarmistukseen.

Kokenut teollisuuden asiantuntija

Marko Jokinen tuli Pinjalle Fluidhouselta, jossa hän työskenteli 11 vuotta aluemyyntipäällikkönä ja myyntipäällikkönä. Tehtävässään hän myi hydrauliikka- ja öljykiertovoitelujärjestelmiä Suomessa ja kansainvälisille markkinoille.

Suurin osa asiakkaista toimi paperiteollisuudessa. Ala on tullut tutuksi paperikoneteknologian amk-insinööriksi aikoinaan valmistuneelle Jokiselle.

– Jo opiskelun ohessa työskentelin useilla paperitehtailla Suomessa ja ulkomaillakin. Saksan Dörpenissä Nordland Papierilla työskennellessäni olin mukana, kun koko paperikonelinja purettiin ja kasattiin uudelleen kahdessa kuukaudessa. Siellä keräsin aineiston opinnäytetyöhöni “Paperikoneen puristimen asennusohjeet”, Jokinen muistelee.

Jyväskylässä varttunut teollisuuden asiantuntija aloitti työnsä Pinjalla elokuun alussa.

– Olen luonnollisesti innoissani! Tehtävänäni on muun muassa jälleenmyyntiverkoston ylläpito ja kehittäminen. Minulla on ideoita tehtävän suorittamiseen ja koen, että olen saanut varsin vapaat kädet tarttua töihin.

Lue lisää

Neljä vinkkiä konenäön soveltamiseen teollisuudessa
Mittaus ja anturit

Pinja

Pinja