Varaa tapaaminen
Tietopankki

Back end developer on mahdollistaja käyttöliittymän takana

Tummatukkainen mies jolla on viikset istuu työpöydän ääressä edessään kolme näyttöä joista kahdella on koodia

Ilpo on yksi Pinjan back end developer -roolissa toimivista kokeneista tekijöistä, joka on erikoistunut integraatiokehitykseen. IPa by Pinja -alustan parissa työskentelevä Ilpo pitää työnkuvassaan erityisesti sen monipuolisuudesta. Integraatioita suunnitellaan ja toteutetaan monille eri asiakkaille, vaihtelevan laajuisissa projekteissa ja moniin eri käyttötarkoituksiin. Integraatioiden avulla saadaan eri tarkoituksiin käytettävät ohjelmistot kommunikoimaan sujuvasti keskenään, vaikkapa siirrettyä laskutusdata yrityksen toiminnanohjausjärjestelmästä tilitoimiston omaan sovellukseen. Näin minimoidaan manuaalisen tiedonsiirron tarve.

Ilpo löysi itselleen sopivan työroolin Pinjan back end developer -tehtävien parista onnellisen sattuman kautta. Tampereen teknillisellä yliopistolla opiskellut Ilpo haki opintojensa loppuvaiheessa, vuonna 2017, töihin Pinjalle avoimella hakemuksella. Ovet aukesivat lupaavalle nuorelle tekijälle, ja hänelle tarjottiin paikkaa integraatiotiimissä, jossa kaivattiin juuri silloin lisäkäsiä. Paikka tuntui Ilpolle heti luontevalta ja omalta.

- Aloitin back end developer -roolissa integraatioiden parissa tavallaan vähän sattumalta. Näin useamman vuoden jälkeenkään en ole kuitenkaan tuntenut tarvetta hakeutua muihin tehtäviin, Ilpo kertoo.

Back end developer tuo datan saataville käyttöliittymään

Back end developer on ohjelmistokehittäjä, jonka työ ei näy suoraan loppukäyttäjälle, mutta jonka panos on lopputuloksen kannalta ratkaisevan tärkeä. Back end developerit eli ”bäkkidevaajat” työskentelevät paljon muun muassa ohjelmistojen taustalla toimivien tietokantojen ja logiikan parissa ja tuovat datan saataville käyttöliittymään.

Näyttökaappaus koodista

- Yksinkertaistaen voidaan sanoa, että työtämme on varmistaa, että oikea data on saatavilla oikeassa paikassa oikeanlaisessa muodossa. Tärkeä osa työtäni on miettiä, miten taustatoiminnallisuudet pitää toteuttaa, jotta lopullinen ratkaisu toimii halutulla tavalla, Ilpo kuvailee.

Myös bäkkidevaajien kesken työnkuva voi vaihdella laajalla skaalalla. Osa tekee työtään varsin itsenäisesti ja oman tiimin kesken, kun taas esimerkiksi Ilpon työhön kuuluu myös asiakasviestintää.

- Omaan työhöni integraatioiden parissa liittyy verrattain paljon asiakaskommunikaatiota ja asiakaspalavereita, työtehtävän luonteesta johtuen. Ajattelen roolini olevan enemmänkin arkkitehti ja määrittelijä, kun taas osa kollegoistani on puhtaammin kehittäjiä.

Asiakkaiden puolelta yhteyshenkilöt vaihtelevat. Toisinaan yhteydessä ollaan teknisiin asiantuntijoihin, kun taas toisinaan, etenkin pienempien asiakasorganisaatioiden tapauksessa, vastapuoli ei välttämättä ole teknisesti suuntautunut.

- Pakko myöntää, että alkuun suora asiakaskommunikaatio ei tuntunut minulle oikein luontaiselta. Ajan mittaan opin kuitenkin tykkäämään siitä, meillä on niin mukavat asiakkaat. Silloin kun asiakkaan yhteyshenkilö ei ole teknisen puolen asiantuntija, meidän on osattava selittää tekniset asiat maallikolle ymmärrettävästi. Demoaminen ei ole ihan yhtä helppoa kuin visuaalisemmalla fronttipuolella. Tärkeä osa työtämme on osata kertoa erilaisista vaihtoehdoista ja toteutusmahdollisuuksista, Ilpo sanoo.

Työhön oppii käytännön kautta

Back end developer -puolella integraatioita tekevä Ilpo valmistui tekniikan kandidaatiksi Tampereen teknilliseltä yliopistolta pääaineenaan ohjelmistotuotanto. Sivuaineena hän opiskeli muun muassa käyttäjäkokemusta. Molemmista oppiaineista on ollut hyvää hyötyä nykyisissä töissä, vaikkei Ilpo olekaan toistaiseksi tehnyt suoranaisesti käytettävyyteen liittyviä töitä. Ymmärrys aiheesta on kuitenkin hyväksi hyödyksi, sillä back- ja front end developerit tekevät töitä tiiviisti myös yhdessä.

Tietyn ohjelmointikielen osaamista Ilpo ei pidä työn kannalta kaikkein tärkeimpänä elementtinä, vaan hyvä pohjaymmärrys kielten yleisestä logiikasta riittää jo pitkälle.

Ilpon mielestä koulunpenkiltä sai kaikkiaan hyvät pohjaeväät työelämään, mutta käytännön työ asiakkuuksineen, tuotteineen ja projekteineen on kuitenkin vähän toinen juttu. Opintoihin kuului jonkin verran projektikursseja, mutta esimerkiksi asiakasrajapinta ja syvällinen ymmärrys back end developer -roolista tulivat tutuksi vasta työelämässä. 

- Eri ihmisillä on totta kai erilaisia tapoja oppia, mutta itselleni toimii parhaiten se, että pääsee tekemään käytännön työtä. Minulle osoitettiin heti alkuun projekti, jonka otin työn alle. Tiimi oli hyvänä apuna ja teimme alkuun esimerkiksi parikoodausta, jossa kokeneempi kollega kertoi vieressä, mitä tarkalleen piti tehdä, Ilpo muistelee.

Ilpon tämänhetkisessä tiimissä työskentelee projektipäällikkö ja viisi kehittäjää, joiden kesken yhteistyötä tehdään varsin tiiviisti. Keskeisiä työkaluja ja teknologioita ovat muun muassa Microsoft Azure -portaali, C# ja Visual Studio. Back end developer -roolissa ja integraatiopuolen tietokantatyössä ovat lisäksi tehokäytössä muun muassa SQL ja Elasticsearch.

Tietyn ohjelmointikielen osaamista Ilpo ei pidä työn kannalta kaikkein tärkeimpänä elementtinä, vaan hyvä pohjaymmärrys kielten yleisestä logiikasta riittää jo pitkälle. Enemmänkin riippuu työn aihealueesta, mitä kieliä koodari työssään tarvitsee. Kielet ja teknologiat eivät esimerkiksi front- ja back-tehtävissä välttämättä eroa merkittävästi toisistaan, vaan merkittävämpää on se, mitä kielillä tehdään.

- Suurin työ on ensimmäisen kielen opettelussa, sen avulla pystyy oppimaan uusiakin kieliä verrattain jouhevasti. Itselläni käytetyimpänä kielenä oli aiemmin Java, nykyään käytän Azuren myötä eniten C#:ia. Se on yleisesti erittäin käytetty back end -kieli, joka myös toimii hyvin yhteen meillä integraatioissa käytettävien teknologioiden, kuten Azure Functionsin kanssa, Ilpo kertoo.

Pinjalla pääsee vaikuttamaan omaan työnkuvaansa

Pinjaa Ilpo pitää hyvänä ja nopeasti kasvavana työpaikkana, johon on helppo tulla myös uutena työntekijänä. Hän arvostaa myös sitä, että Pinjalla pystyy vaikuttamaan omaan työnkuvaansa. 

- Pinjalla on ollut alusta pitäen rento meininki ja hyvä henki. Ei ole kuppikuntia vaan keskustelu kulkee avoimesti. Täällä pystyy myös vaikuttamaan omaan työnkuvaansa, itsekin olen saanut lisää vastuuta silloin kun olen ollut siihen valmis. Mukava lisä on sekin, että tiimin kesken pääsee vaikuttamaan teknologiavalintoihin, Ilpo kertoo.

Kumiankka, jonka taustalla on näytöllinen koodia

Integraatioiden parissa työskentelyssä työn paras ja haastavin puoli ovat Ilpon mielestä ikään kuin sama asia, kolikon kaksi kääntöpuolta. 

- Työni on todella monipuolista. Tykkään siitä, että projekteja on paljon ja sitä myöten työssä on myös paljon vaihtelua. Yhdenkin viikon aikana hoidan monia eri projekteja, toisinaan jopa saman päivän aikana. Toisaalta on niinkin, että projektista toiseen siirtyessä täytyy pystyä myös vaihtamaan kontekstia lennosta. 

Kaikkiaan Ilpo on pitänyt omaa kehityssuuntaansa Pinjalla hyvänä, ja hän aikoo jatkaa tulevaisuudessakin samaa rataa. 

- Roolini on vuosien mittaan kehittynyt riittävästi, jotta työ on pysynyt mielenkiintoisena, Ilpo toteaa.

Faktaboksi:

💎 Front end developer luo sen, miltä ohjelmoitu verkkosivu tai palvelu näyttää käyttäjälle, ja määrittää muun muassa elementtien sijainnit ja toiminnallisuudet. Front end developerin käyttämiä teknologioita ovat mm. Angular, React, Vue.js ja Bootstrap. Kielistä yleisimpiä ovat esimerkiksi HTML, CSS, Sass, JavaScript ja TypeScript. Tittelille ei ole vakiintunutta suomenkielistä vastinetta, mutta puhekielessä käytetään usein myös nimitystä fronttidevaaja.

💎 Back end developer kehittää sitä, mitä tapahtuu loppukäyttäjälle näkyvän, valmiin tuotteen taustalla. Tyypillisesti tämä sisältää esimerkiksi työtä tietokantojen ja logiikkojen parissa. Back end developerin käyttämiä teknologioita ja kieliä ovat mm. C#, PHP, Python, Java, ASP.NET ja Symfony. Tittelille ei ole vakiintunutta suomenkielistä vastinetta, mutta puhekielessä käytetään usein myös nimitystä bäkkidevaaja.

💎 Full stack developer on kahden edellisen yhdistelmä, eli henkilö, joka tekee sekä front end- että back end -ohjelmistokehitystä. Full stack developer käyttää sekä front end- että back end -ohjelmistokehityksen teknologioita.

Hae meille töihin:

Avoimet työpaikat

Lue lisää:

Front end developer kehittää ohjelmistoja loppukäyttäjän näkökulmasta
Pinjalla mahdollistetaan joustavat työskentelymallit
Web-kehityksen ”suomenmestari” Pinjalla