IBM Domino – 30 vuotta ketterää sovelluskehitystä, mitä seuraavaksi?

Lomake-esimerkki

Domino on IBM:n palvelinalusta, jolle voidaan toteuttaa räätälöityjä liiketoimintasovelluksia nopeasti ja kustannustehokkaasti. Se tarjoaa tietoturvallisen, vikasietoisen ja skaalautuvan alustan kaikenlaisille sovelluksille; työasemalle ja mobiiliin. Monissa vastaavissa ratkaisuissa toteutuksen pohjaksi tarvitaan lukuisia palvelimia: tietokantapalvelin, http-palvelin, sähköpostipalvelin jne. Domino sisältää ne kaikki.

Domino 10 – uusien ominaisuuksien hyödyt


Domino on palvellut asiakaskuntaansa jo ennätyksellisen pitkään, kohta 30 vuotta, ja saanut ehkä maineen jo vähän vanhanaikaisena ratkaisuna. Frankfurtissa 9.10. julkaistun uuden 10-version ominaisuudet nostavat Dominon profiilia nykyaikaisena web- ja mobiilisovelluksien alustana. Uusia ominaisuuksia ovat mm.

  • oAuth, joka helpottaa käyttäjähallinnan integrointia muiden järjestelmien kanssa. Kun liiketoimintasovellukset siirtyvät joukolla selainkäyttöön, mahdollistaa tämä helpomman yhdistämisen muiden kirjautumistapojen kanssa.
  • Jopa 256 GB tietokannat suurten datamäärien tallentamiseen. Aikaisempi rajoite pakotti jakamaan suuret datamäärät useampaan tietokantaan.
  • Tukee mm. node.js-kehitystä, joka laajentaa web-kehitysmahdollisuuksia entisestään. Dominon sovelluskehitys on ollut perinteisesti hyvin omanlaisensa maailma – node.js tuki helpottaa uusien kehittäjien ottamista mukaan pienemmällä kynnyksellä.
  • Docker-tuki, jonka avulla otat Domino-kontin käyttöön hetkessä ja aikaa ja resursseja säästyy asennustyöstä.
  • Notes työasemalle tehdyt sovellukset toimivat suoraan mobiilissa myös ilman internet-yhteyttä. Tämä laajentaa varsinkin vanhojen Notes Client -käyttöisten sovellusten käyttömahdollisuuksia.
  • Reaaliaikaisesti päivittyvä indeksi mahdollistaa nyt tehokkaammat hakutoiminnot ja indeksin päivittymisessä ei ole viivettä kuten vanhoissa versioissa.

Miksi Domino?

IBM Notes / Domino on ollut yhteistyösovellusten edelläkävijä jo 80-luvulta saakka – ja jopa silloin tehdyt sovellukset toimivat nykypäivänäkin. Siksi olemme luottaneet alustaan kymmenissä erilaisissa asiakasprojekteissa. Nykypäivänä sen vahvuudet ovat erityisesti kehityksen nopeus sekä sovellusten offline-käyttömahdollisuus. Viime aikoina asiakkaamme ovat hyödyntäneet Domino-alustaa mm. seuraavanlaisissa projekteissa:

  • Dynaamiset lomakkeet tablet- ja web-käyttöön kierrätysalan yritykselle.
  • Selainkäyttöinen työtehtävien resursointityökalu terveydenhuoltoon.
  • Työasemakäyttöisiä, ilman nettiyhteyttä toimivia sovelluksia mm. maanrakennus- ja remontointialan yrityksille.
  • Selainkäyttöinen intranet-ratkaisu rautakauppaketjulle.

Nyt julkaistava päivitys on ennestään Dominoa käyttäville yrityksille selvä viesti siihen suuntaan, ettei alustasta kannata luopua siksi, että sitä ei kehitettäisi, tai että teknologia olisi vanhentunutta. Uusille asiakkaille taas se on varteen otettava vaihtoehto varsinkin silloin, kun halutaan valmis ratkaisu nopeasti.

Edelleenkin alustan haltuunotto vaatii omanlaistaan osaamista ja sitä löytyy IBM-tiimistämme. Olemme tuottaneet IBM Domino -asiantuntijapalveluita jo noin 20 vuoden ajan, joten tunnemme tämän päivän uusimpien teknologioiden lisäksi myös historian. Olit sitten vanha Domino-asiakas tai kiinnostunut sen mahdollisuuksista, niin kannattaa kurkata julkaisutilaisuuden tallenne (linkki tulossa myöhemmin) ja katsoa itse mistä on kysymys. Voit seurata kehitystä myös Destination Domino -web-sivuilla. Jos haluat lisätietoja taikka tiimimme apuja, niin ota yhteyttä – otetaan kaikki hyöty irti Dominon uusista ominaisuuksista!

Lue lisää

Ketterä ohjelmistokehitys

Venla Junttila

Venla Junttila

Olen Pinjalla ohjelmistosuunnittelijana ja asiantuntijana. Olen tehnyt sovellusprojekteja Domino-alustalla jo vuodesta 1998. Projekteissa vastaan tyypillisesti niin määrittelystä kuin suunnittelusta ja arkkitehtuuristakin. Vapaa-ajalla ajelen moottoripyörällä, ulkoilen koirien kanssa ja kuntoilen salilla.

Lue lisää tältä kirjoittajalta