Kansainväliset ohjelmistokehittäjät arvostavat suomalaista tasa-arvoa ja mahdollisuuksia

Pinjan kaksi kansainvälistä työntekijää Subash ja Nicholas Whitehurst istumassa sohvalla läppärit sylissä

Nicholas Whitehurst ja Subash ovat kaksi Pinjan ulkomailta lähtöisin olevaa työntekijää. Kummatkin työskentelevät Forest by Pinjan parissa ohjelmistokehittäjinä ja pitävät työstään. He nauttivat vapaa-ajallaan suomalaisesta luonnosta ja ihmisistä – sekä saunasta.

Subash on nepalilaissyntyinen ohjelmistokehittäjä, joka tuli Suomeen vuonna 2012 opiskelemaan Oulun ammattikorkeakouluun. Hän aloitti Pinjalla vuonna 2017 työharjoittelun merkeissä ja jatkoi hieman myöhemmin vakituisena suoritettuaan tietotekniikkatutkinnon.

Isosta-Britanniasta kotoisin oleva Nicholas Whitehurst tuli Suomeen perheensä kanssa 16-vuotiaana, lähti maasta 5–6 vuodeksi ja palasi sitten opiskelemaan. Nicholas suoritti ensin tutkinnon oppimisen, koulutuksen ja teknologian alalla, mutta päätti sitten vaihtaa suuntautumistaan. Suoritettuaan verkko- ja pelikehitysopinnot Turun ammattikorkeakoulussa hän on työskennellyt Pinjalla ohjelmistokehittäjänä syyskuusta 2020 lähtien.

Kahdesta erilaisesta kulttuurista kotoisin olevat Subash ja Nicholas ovat oppineet arvostamaan tiettyjä piirteitä työnantajassaan, suomalaisessa työpaikassaan ja suomalaisissa.

- Pinja on ehdottomasti ylittänyt odotukseni. Työskentelen mielestäni erittäin ystävälliselle ja avuliaalle työnantajalle, joka haluaa myös opettaa työntekijöitään. Työympäristö on hyvin rento ja työajat ovat joustavat, Subash toteaa.

- Olen samaa mieltä. Minunkin mielestäni esimieheni on todella mukava ja ymmärtäväinen. On mukavaa tietää, että hänen puoleen voi aina kääntyä, jos jokin asia mietityttää, Nicholas lisää.

Ohjelmistokehittäjät työskentelevät koodin ja ihmisten parissa

Nicholas ja Subash ovat molemmat ohjelmistokehittäjiä, työskentelevät Forest by Pinja -tuotteen parissa ja asuvat Oulussa. Uuden työn aloittaminen uudella työnantajalla ja totutusta kulttuurista poikkeavassa ympäristössä voi tuntua pelottavalta, mutta työnantaja ja työtoverit pystyvät lieventämään sokkia.

Nicholas myöntää, että aluksi oli paljon opittavaa. Hänen oli ensin sukellettava opintojen aikaisista, selkeästi määritellyistä erillisistä koodaustehtävistä laajaan ja käytössä olevaan järjestelmään, jossa on useita elementtejä, jotka kaikki ovat vuorovaikutuksessa toistensa kanssa. 

- Ajattelin ensin, että riittää, kun tunnen pääasiassa käyttöliittymät, mutta sitten tajusin, että on myös toimintoja, jotka liittyvät kirjanpitoon, GPS-navigointiin ja niin edelleen. Onneksi sain aloittaa vähemmän tärkeistä tiketeistä ja kasvaa työtehtävääni. Nyt voin ilokseni sanoa, että pystyn hoitamaan myös tärkeämpiä tehtäviä, Nicholas sanoo.

Vaikka ohjelmistokehittäjät työskentelevät pääasiassa teknologian parissa, sekä Nicholas että Subash kertovat, että parasta Pinjalla työskentelyssä ovat ihmiset.

Kummankin ohjelmistokehittäjän työ on suurelta osin itsenäistä, mutta he koordinoivat työtään ja edistymistään tiimin jäsenten ja muiden kollegoiden kanssa päivittäin. He sekä suunnittelevat ja kehittävät uusia ominaisuuksia että päivittävät ja ylläpitävät nykyisiä. Toisinaan he ovat myös suoraan yhteydessä asiakkaisiin.

- Otan mielelläni yhteyttä asiakkaisiin silloin tällöin. Se auttaa tuntemaan, mitä asiakas todella ajattelee, ja se helpottaa myös työtäni, Subash sanoo.

Vaikka ohjelmistokehittäjät työskentelevät pääasiassa teknologian parissa, sekä Nicholas että Subash kertovat, että parasta Pinjalla työskentelyssä ovat ihmiset. Kummatkin kokevat, että heillä on loistavat työtoverit ja että kaikki ovat erittäin avuliaita.

- Kotimaiseen kulttuuriini verrattuna arvostan Suomessa erityisesti tasa-arvoa ja vähäistä byrokratiaa. Hierarkialla on suuri merkitys Nepalissa, mutta Suomessa työskentelemme kaikki yhtä lailla rinnakkain, olit sitten tulokas tai johtoportaalla, Subash toteaa.

- Minusta suomalaiset ovat hyvin ammattimaisia siinä mielessä, että aina kun he sanovat tekevänsä jotain, he myös varmasti tekevät sen. He eivät anna tyhjiä lupauksia, ja tämä suoraselkäisyys on todella virkistävää, Nicholas sanoo.

Luonto, sauna ja makkara

Suomen talven pitkästä kaamoksesta huolimatta Subash ja Nicholas ovat molemmat oppineet rakastamaan suomalaista luontoa, tunnelmaa ja vapaa-aikaa. Subash pelaa sulkapalloa ja jalkapalloa, ja lyhyet välimatkat mahdollistavat myös työmatkapyöräilyn.

- Pidän kovasti Oulun lukuisista kauniista kävelyreiteistä ja nautin metsässä kävelemisestä. Ajan myötä olen jopa tykästynyt joihinkin suomalaisiin talviurheilulajeihin, Subash sanoo.

Koska Nicholas on asunut Suomessa useita vuosia, myös lukioaikana, hänellä on paljon paikallisia ystäviä ja hän viihtyy täällä.

- Luontopolut ovat hienoja, samoin lukuisat järvet. Mikään ei myöskään voita makkaranpaistoa avotulella. Ja unohtamatta tärkeintä – saunaa!

- Kyllä, sauna! Minullakin on sellainen kotona, Subash toteaa.

Tutustu avoimiin työpaikkoihin ja pinjalaisten uratarinoihin!

Lue lisää

Työharjoittelu Pinjalla tarjoaa oikeita töitä, oikeille asiakkaille
Tiiminvetäjä sparraa, ratkoo ongelmia ja välittää tiiminsä viihtyvyydestä
Kansainvälinen Product Manager innostuu ohjelmistokehityksen ja designin yhdistelmästä