Varaa tapaaminen
Tietopankki

Lead Architect viihtyy koodaamisen syvässä päädyssä

senior_software_developer

Pinjan pitkäaikainen ohjelmistoasiantuntija, Lead Architect Pekka Savolainen on todellinen ohjelmistokehityksen moniottelija. Savolainen nauttii työnsä luovuudesta ja haastavuudesta ja pitää koodaamista pohjimmiltaan käsityöläisammattina.

Jyväskylässä työskentelevä Pekka Savolainen kertoo tekevänsä ohjelmistokehityksen alueella monenlaista, käytännössä kaikkea mitä tarvitaan. Hän suunnittelee softaa, toimii teknisenä tuoteomistajana ja tekee DevOps-kehitystyötä muun muassa tuotannon ja testauksen automatisoinnin parissa. Lisäksi hän tekee vielä paljon alkuperäistä työtäänkin, koodaamista.

– Kyllä tässä työssä vaan on mukavinta kerta toisensa jälkeen itse koodaaminen, ongelmien ratkominen ja niihin liittyvä käsityömentaliteetti, se että oman kädenjäljen todella näkee lopputuloksessa. Vähän sama juttu kuin jos olet itse rakentanut kesämökin rantaan laiturin, niin onhan sitä kädenjälkeä kiva käydä välillä ihailemassa, vaikka sitten keskellä yötä, Savolainen nauraa.

Savolainen tekee töitä tällä hetkellä Flow by Pinja -tuotteen parissa ja hoitaa Microsoft Azure -pilvipalveluun pohjautuvan kehitystyön teknistä päätyä. Työ rakentuu vahvasti asiakkaiden – ja myös heidän asiakkaidensa – tarpeiden ja toiveiden pohjalle.

– Tehtävänkuvani teknisenä asiantuntijana tarkoittaa myös sitä, että autan tarvittaessa eri projekteissa. Esimerkiksi tällä hetkellä työskentelen kiertotalouden parissa, viime vuonna tein töitä katsastukseen liittyvässä projektissa. Hyppään tarpeen mukaan vähän projektista toiseen. Oman tiimin lisäksi olen säännöllisesti yhteydessä myös Pinjan muiden tech leadien kanssa, Savolainen kertoo.

Kokeneet ohjelmistoasiantuntijat kulkevat Pinjalla monella eri tittelillä, joista yksi on lead architect. Sen lisäksi yrityksestä löytyy muun muassa, software architect, software developer ja full-stack developer -titteleitä käyttäviä ohjelmistoasiantuntijoita.

– Titteli on minulle lopulta vain suuntaa antava nimike. Itse ajattelen olevani rehellinen IT-nörtti, ja sen puoleen käyntikortissa voisi lukea vaikka kaverini minulle antama nimi, softajönssi! Tässä työssä täytyy joka tapauksessa uskaltaa laittaa kädet kunnolla saveen ja opiskella jatkuvasti lisää, muuten jää jalkoihin. Eikä haittaa, vaikka oppiminen tapahtuu välillä virheiden ja umpikujien kautta, Savolainen kannustaa.

Elinkaarihallinta on avainasia myös ohjelmistokehityksessä 

Savolainen puhuu paljon huolellisen ja pitkäjänteisen kehitystyön puolesta. Työssä tulee jatkuvasti eteen tilanteita, joissa olemassa oleviin ohjelmistoratkaisuihin ja rakenteisiin liitetään uusia osia, ja tämä on tehtävä mahdollisimman sujuvasti ja kustannustehokkaasti. Ohjelmistot kun tuppaavat muuttumaan kalliiksi vanhetessaan – tai oikeastaan, kun käyttöympäristö ajan mittaan vääjäämättä muuttuu.

– On yksi asia kehittää uusi softa ihan nollista ja saattaa se käyttökuntoon asti. Kokonaan toinen asia on se, että osaa huomioida ohjelmiston koko elinkaaren ja jatkuvan kehittämisen. Yksi mieleenpainuvimmista asiakaspalautteista olikin sellainen, jonka sain vuosia oman projektiosuuteni päättymisen jälkeen. Sain silloin kuulla välikäsien kautta, että asiakkaalla oli saatu todella nopeasti koodattua eräs tärkeä lisäosa kokonaisuuteen, jota olin ollut alun perin rakentamassa. Kun pohjatyöt on tehty kunnolla, koodia on myös helppo muuttaa ja ylläpitää, Savolainen toteaa.

Ohjelmistokehittäjien onkin ratkottava jatkuvasti, miten toimia järkevästi niin sanotun legacy-koodin eli olemassa olevan mutta muokkaamista vaativan koodin kanssa. Mielekkäät siirtymäpolut entisestä uuteen ovat usein työläitä, ja siirtymäajallakin asiakkaiden datan on oltava käytettävissä, jotta organisaation toiminta jatkuu keskeytyksettä. Kokeneempikin koodaaja voi joutua kulkemaan monen mutkan kautta ennen kuin tilanteeseen sopiva ratkaisu löytyy. 

Lead Architect on luova käsityöläinen

senior_software_developer_4

Savolainen on viihtynyt Pinjalla jo pitkään, ja syyksi hän kertoo ennen kaikkea työyhteisön sekä sen, että toimenkuvaa on saanut matkan varrella muokata haluamaansa suuntaan. Hän katsoo olevansa vapaa toteuttamaan itseään työssään, kunhan tavoitteet täyttyvät. Vapaus syntyy molemminpuolisesta luottamuksesta.

– Minulla on todella tärkeää, että saan tehdä omannäköistä työtä ja käyttää päätäntävaltaa omalla tontillani. Faktat ja substanssiosaaminen ratkaisevat, ja niihin esimerkiksi teknisen johtamisen pitää mielestäni perustua. Koodaaminen on lopulta aika luovaa työtä. Siksi arvostankin sitä, että olen saanut Pinjalla vuosien varrella riittävästi niin vastuuta kuin vapauttakin, Savolainen toteaa.

Pekka eli ”Peke” tunnetaan Pinjalla paitsi rautaisesta ammattitaidostaan ja tinkimättömästä asenteestaan, myös hyvästä huumorintajusta ja suosituista henkilöstötapahtumista. Hän on vuosien mittaan järjestänyt kollegoilleen muun muassa laneja, lautapelitapahtumia, paintballia ja pokeri-iltoja. Tapahtumat ovat olleet avoimia kaikille halukkaille, ja parhaimmillaan ne ovat keränneet jopa 40−50 osallistujaa.

– Kannustan lämpimästi kaikkia junnudevaajiakin järjestämään oman mielenkiinnon mukaisia tapahtumia matalalla kynnyksellä. Kollegat varmasti arvostavat aktiivisuutta ja on siinä samalla mahdollisuus saada vähän näkyvyyttäkin. Pääasia toki on, että homma lähtee omasta innosta ja kiinnostuksesta, Savolainen sanoo.

Lue lisää

Front end developer kehittää ohjelmistoja loppukäyttäjän näkökulmasta
Back end developer on mahdollistaja käyttöliittymän takana
Full stack developer kehittää ohjelmistoratkaisuja kokonaisvaltaisella otteella
Katso kaikki avoimet paikkamme
Tutustu pinjalaisten uratarinoihin