Varaa tapaaminen
Tietopankki

MES-järjestelmä palvelee operatiivista johtamista

Mies seisomassa suuren moottorin edessä teollisessa ympäristössäReaaliaikainen tiedonkulku tuotannon eri järjestelmien välillä on tärkeää tuotantolaitosten päivittäisen toiminnan johtamisessa sekä kilpailuedun säilyttämisessä. Tuotannon digitalisointia ei tule kuitenkaan tehdä käytettävyyden kustannuksella. Useiden eri järjestelmien ja käyttöliittymien käyttö voi tehokkuuden sijaan aiheuttaa etenkin tuotannon operaattoreille ylimääräistä vaivaa sekä hidastaa varsinaisen työn tekemistä.

Moni käyttöliittymä onkin tuotannon tarpeisiin nähden hankala ja hidas käyttää, puhumattakaan mahdollisista inhimillisistä virheistä, jos tietoa joudutaan tallentamaan useaan eri paikkaan.

Operaattorin päivittäistä toimintaa ohjaava työkalu

Sujuvassa tuotannossa operaattoreilla tulisi olla yksi selkeä käyttöliittymä kaikkeen tarvittavaan tietoon, vieläpä niin, että eri henkilöstöryhmillä on räätälöidyt ja roolipohjaiset käyttöliittymät. Näin varmistetaan, että jokainen saa suoraan tiedon, joka on työtehtävien kannalta tarpeellista. Hyvin toteutetussa MES-järjestelmässä käyttäjä ei edes huomaa eri järjestelmien rajapintoja, sillä tiedon haku, tallentaminen ja visualisointi tapahtuu yhden käyttöliittymän avulla.  

Tehokas MES-järjestelmä paitsi antaa tietoa, myös ohjaa aktiivisesti operaattoreiden työtä. Tilausten mukana tulee paljon ohjaavaa tietoa, jonka avulla pyritään ohjaamaan tuotantolinjan sekä operaattorin tekemistä. Kun ohjeistukset ovat selvät ja järjestelmä kertoo, mitä työntekijältä tässä vuorossa odotetaan, vähenevät samalla myös laatuvirheet sekä turhat tai ainakin helposti vältettävissä olevat tuotannon pysäytykset.

Operatiivisen johdon tiedolla johtamisen työkalu

Paitsi operaattoreille, MES-järjestelmä on tärkeä tiedolla johtamisen työkalu myös tuotannon operatiiviselle johdolle. Hajallaan eri järjestelmissä oleva tieto vaikeuttaa tuotannon johtamista. Tiedolla ei voi johtaa, jos siihen ei pystytä luottamaan tai se on hankalasti saatavilla.

MES on parhaimmillaan operatiivisen tuotannon johtamisen ja kehittämisen työkalu. Se kokoaa yhteen ne informaatiovirrat tilauksesta, tuotteesta, materiaaleista ja prosessista, joita sisäisen tuotantoketjun hallintaan tarvitaan, sovitussa toimitusajassa pysymiseksi. Älykkäästi toimiva MES-järjestelmä kertoo tuotantojohdolle muutamassa sekunnissa kaiken oleellisen tuotannon sen hetkisestä tilanteesta.

Haluatko lisätietoja?

Lataa maksuton oppaamme MES-järjestelmän hankinta - mitä tulisi ottaa huomioon? Opas on tarkoitettu kaikille tuotannon tehostamisesta sekä johtamisesta kiinnostuneille. Oppaassa avaamme tarkemmin MES-käsitettä sekä perehdymme valmistavan teollisuuden MES-tason järjestelmäratkaisun hankinnassa huomioitaviin asioihin.

Mes-järjestelmän hankinta

 Lue lisää:

MES-järjestelmä tuottavuuden parantamiseen ja kilpailukyvyn kasvuun
Opas: Kuusi vinkkiä tuotannon johtamiseen digitalisaation keinoin
MES by Pinja: Skaalautuva ja modulaarinen järjestelmä tuotannon päivittäisjohtamiseen