Microsoft TechDaysin opit - mihin suuntaan työkalut ja alustat kehittyvät?

Tech days Konferenssissa oli useita asiantuntijapuheenvuoroja, kuten Iris Classonin mielenkiintoinen ja havainnollinen esitys .NET-projektin migraatiosta .NET Core -projektiksi.
 

Microsoft TechDays Finland -teknologiatapahtuma kokoaa yhteen IT-päättäjiä, kehittäjiä ja IT-ammattilaisia. Tapahtuman pääpaino on Microsoftin tuotteiden ja palveluiden uusien ominaisuuksien sekä tehokkaan käytön esittelyssä sekä ajankohtaisissa asiantuntijapuheenvuoroissa. TechDays Finland -konferenssi järjestettiin Helsingissä Wanhassa Satamassa 21.–22.3.2018, edellisen kerran tapahtuma oli järjestetty Suomessa vuonna 2013.

Kun Pinjan Dotnet-osaamistiimissä heräsi idea osallistua Microsoftin teknologiapäiville, kävimme tuumasta toimeen. Kokosimme kasaan kehittäjäpainotteisen edustajistomme ja teimme HR-johtajamme Jaakon kanssa diilin: työnantaja hoitaa osallistumiskulut, kunhan saatu oppi jaetaan tehokkaasti eteenpäin. Fair enough! Jyväskylästä mukaan remmiin tulivat Sami ja Heikki-Jussi, Oulusta koneeseen hyppäsivät Marko ja allekirjoittanut.

Miksi TechDays?

Tapahtuma kiinnosti, koska omassa työssäni ja Pinjalla ylipäänsä hyödynnetään Microsoftin teknologioita monin eri tavoin. Useissa projekteissa ja palveluissamme avainsanoja ovat .NET-ohjelmistokehys, SQL Server ja muut tietokannat sekä pilvipalvelut, kuten Microsoft Azure. Aina ajankohtainen tietoturva, palvelutarjontaamme kuuluvat BI-analytiikka ja IT-ympäristöjen hallinta olivat myös keskeisesti TechDaysin agendalla. Lisäksi luvassa oli mielenkiintoisia puhujia – tilaisuus kuulla tulevasta ja syventää vanhaa osaamista sekä verkostoitua alan ihmisten kanssa.

TechDays starttasi keskiviikkoaamuna James Whittakerin puheenvuorolla esineiden internetin (IoT) sekä tekoälyn (AI) käynnistämästä teknologisesta murroksesta. Hauskana esimerkkinä oli porealtaassa kylpevän henkilön tunnistaminen kemiallisesti, sensorien ja tekoälyn avulla.

Hänen jälkeensä Sami Laiho puhui tietoturvasta organisaatioiden Windows-ympäristöissä. Samin suosituksina nousivat mm. BitLocker- ja AppLocker-työkalujen järkevä käyttö tietoturvan osana, käyttäen white-listausta black-listauksen sijaan. Järjestelmävalvojan oikeuksia tulisi käyttää mahdollisimman vähän ja järjestelmävalvojana suoritettavissa toimenpiteissä tulisi aina käyttää vähintäänkin salasanavarmistusta.

techdays18 Torstain keynote-puhuja oli Jürgen Willis esityksellään Azure-pilvialustan kehityksestä ja työkalutarjonnasta.
 

Avauspuheiden jälkeen seurueemme jalkautui koulutusistuntoihin, kiinnostusten mukaan. Omasta keskiviikon ohjelmastani löytyi mm. datan visualisoinnin tulevaisuudennäkymiä, Power BI -analytiikkatyökalun hakukielen ominaisuuksia, älykkäiden rakennusten teknologiaa sekä automaation ja itsepalvelun rakentamista Office 365 -ympäristöön.

Torstai käynnistyi Jürgen Willisin puheenvuorolla Azure-pilvialustan kehityksestä ja työkalutarjonnasta mm. koneoppimisen saralla. Toisena puheenvuorona nähtiin Paula Januszkiewiczin vauhdikas johdatus hakkerien ajattelumaailmaan. Paula näytti esimerkkejä mm. käyttäjätunnusten murtamistavoista Windows-alustoilla. Hän myös nosti esiin tietoturvan osa-alueita, jotka organisaatioilla pitäisi olla vuonna 2018 hallussa, mutta valitettavan usein näin ei ole.

Mitä uutta on tulossa?

Tiivistäen voi todeta, että Microsoft jatkaa tosissaan panostamista Azure-tarjonnan monipuolistamiseen. Muutaman viimeisen kuukauden aikana Azureen on julkistettu kymmenkunta uutta palvelua. Monet asiat, joita tällä hetkellä yrityksissä rakennetaan itse räätälöiden voivat pian olla tarjolla Azure-palveluna, joten on syytä pysytellä kartalla missä mennään.

Uudemmista Azure-konsepteista esityksissä nousivat esille mm. Azuren IoT Hub, IoT Edge sekä Azure File Sync -palvelu, jolla perinteisiä jaettuja levyasemia voidaan varmuuskopioida Azure-pilveen ja synkronoida useiden toimipisteiden välillä. Uutuutena esillä olivat myös Windows-kontit (Windows Containers). Windows-pohjaisia Docker-kontteja voi käyttää monin tavoin, esimerkiksi pystyttämällä niitä suoraan Azuren ylläpitämään Kubernetes-ympäristöön (AKS).

Teknologiatrendeistä useissa esityksissä tulivat lisäksi esille serverless-ratkaisut.  Esimerkiksi Azure Functions-palvelua hyödyntäen pystytään rakentamaan sovellusten taustakerrosta ja automaatiota ilman että käytetään sovellukselle yksilöityjä taustapalvelimia. Tekoälyn saralla mm. keskustelevien agenttien eli bottien toteutukseen ja integrointiin on käytettävissä entistäkin suoraviivaisempia työkaluja. Mikael Koskisen ja Panu Oksalan esityksessä kodin valaistusta ja huonekohtaista lämpötilaa pystyttiin säätämään Slack-pikaviestipalvelun kautta.

Rakennusten tulevaisuudennäkymiä hahmoteltiin Lucia Loherin esittelemässä älykkäiden ja käyttöön mukautuvien tilojen tutkimuksessa, jossa Microsoft oli mukana teknologiakumppanina. Rakennuksen data koottiin tietokanaviin joiden päälle voitiin rakentaa uusia palveluita ja älyä, esimerkiksi seurata reaaliajassa tilojen todellista käyttöastetta ja mukauttaa rakennusten lämmitystä ja siivoamista vastaavasti.

techdays18 Ryhmäläiset ehtivät osallistua useisiin eri istuntoihin.

Tapahtuman anti

TechDaysin aikana ryhmämme osallistui yhteensä 37 eri istuntoon. Tarjonta oli ainakin omaan makuuni ajankohtaista, monipuolista ja mielenkiintoista; Useamman kerran olisi tehnyt mieli osallistua kahteen istuntoon samanaikaisesti, vaikka yhtäaikaisia istuntoja oli jaoteltu kohderyhmittäin. Osassa esityksistä asioita käsiteltiin yleisemmällä tasolla, teknisemmissä koulutuksissa mentiin kädet koodissa tai serverikonfiguraatiossa.

Tapahtuman jälkeen edessä oli nopea paluu arkeen, mutta purimme TechDays-tuomisia sisäisissä demoissa ja aiheita voi syventää yksin tai yhdessä Labday-oppimispäivinä. TechDays-aiheiden pariin tullaan mahdollisesti palaamaan Inside Pinja -blogissa teknisemmissä merkeissä, ainakin itseäni kiinnostaisi pureutua Windows Containereiden käyttöön Azuressa.

Työkalut ja alustat kehittyvät jatkuvasti. Asiat, jotka vaativat tänään ajankäyttöä voivat olla huomenna tarjolla valmiina ja aika kannattaa käyttää muuhun. Siksi TechDaysin kaltaiset tapahtumat ovat hyvä keino osaamisen ylläpitämisessä.

Lue lisää

Rekrytointi
IT-palvelut
Hän, digitalisaation tekijä. Osaajia etsimässä.