Miksi IglooConf on vuoden paras pilvipalvelutapahtuma kehittäjille?

Heikki-Jussi Niemi Heikki-Jussi Niemi

Pinjan iskuryhmä kävi kuuntelemassa Azure-tarinaa nyt jo kolmatta kertaa järjestettävässä IglooConf:ssa. IglooConf on Finland Azure User Groupin järjestämä kaksipäiväinen tapahtuma, joka sisältää kansainvälisten puhujien esityksiä Azure-pilvipalvelun hyödyntämisestä virtuaalipalvelinten alustoina ja kehitysalustoina. Puheet sisälsivät esimerkkejä, kokemusperäisiä kertomuksia, sekä spekulointia Azuren tulevaisuudesta.

Pinja iglooconf 2019

Puheet sisälsivät esimerkkejä, kokemusperäisiä kertomuksia, sekä spekulointia Azuren tulevaisuudesta.

Mitä saimme irti esityksistä

Tapahtuman parasta antia oli uusien työkalujen löytäminen kehitykseen, vanhojen työkalujen parempi hyödyntäminen ja verkostoituminen. Azuressa on tarjolla satoja palveluita. On varsin luonnollista, että kaikkien näiden hallitseminen on haastavaa, ellei jopa mahdotonta, ainakaan jos hakee syvempää osaamista.

Syvempi osaaminen näistä kaikista ei ole tietenkään pakollista, eikä näillä tapahtumilla siihen tähdätäkään. Ratkaisuja suunniteltaessa on kuitenkin tärkeää tietää tarjolla olevista mahdollisuuksista ja minkälaisia ongelmia näillä voi ratkaista. Osa saatavilla olevista palveluista voivat teoriassa ratkaista samoja ongelmia, mutta toiset soveltuvat paremmin tai ovat kustannustehokkaampia.

Palveluiden paljouden ja tehokkuuden keskellä on helppo unohtaa, että niitä on myös hallittava. Magnussonin esityksessä käsiteltiin Azuren hyviä käytäntöjä ja siitä saatiinkin kehitysajatuksia omiin Azure-ympäristöihimme. Näiden käytäntöjen ottaminen osaksi kehitysprosessejamme vaatii toki yhteistyötä IT-osaston kanssa ja kehitysprosessien tarkempaa määrittelyä.

Pinja iglooconf 2019

Osa Pinjan iskuryhmästä.

Miksi tapahtumaan osallistuminen kannatti

Meidän ryhmämme osallistui tapahtumaan, koska Azuren palveluilla on vahva rooli tämänhetkisissä ja todennäköisesti myös tulevaisuuden projekteissa. Erityisesti SignalR:n ja Service Bus:in parempi käyttö kiinnostivat, koska näissä on kohdattu haasteita.

Function Appin hyödyntäminen lyhyessä mutta suhteellisen raskaassa laskennassa on myös yksi osa nykyistä projektia, jossa serverless voi ratkaista ongelman kustannustehokkaammin kuin muut palvelut. Myöskin koneoppimisen ja tekoälyn mahdollisuudet kiinnostivat, tosin näitä käsiteltiin tällä kertaa vain yhdessä esityksessä.

Alla on kolme iskuryhmämme valitsemaa poimintaa tapahtuman esityksistä. Poiminnoissa korostuu erityisesti viestintä ja siinä onkin törmätty projekteissa monenlaisiin ongelmiin.

Kolme mielenkiintoista poimintaa

  • Brady Gaster - SignalR: Real-time for All the Things
    Esityksessä käsiteltiin SignalR:ää ja Azure SignalR Serviceä esimerkkien kanssa. Osaltaan esityksen aiheet olivat toki tuttuja, mutta erityisesti Azure SignalR Servicen käyttö herätti ryhmässä kiinnostusta, koska SignalR on nykyisessä projektissa hyvin keskeisessä roolissa.
  • Sean Feldman - Azure Service Bus .NET Standard: show must go on
    Azure Service Bus on SignalR:n lisäksi toinen projektissa käytetty viestintäkomponentti. Yhtenä haasteen tässä järjestelmän On-Premises-komponentin .NET frameworkin versio, jota ei ole pystytty päivittämään kirjastoriippuvuuksien takia. Järjestelmän uusissa, Azuressa pyörivissä osissa tätä rajoitetta ei toki ollut, joten pystyimme ottamaan käyttöön uudemman version. Yhtenä ongelmana tässä tuli esityksessä käsiteltävä .NET Standard ja vanhempien Service Bus-kirjastojen yhteensopivuus.
  • Dan Rosanova - Messaging and Serverless - the cloud native future
    Esityksessä käsiteltiin Azuren näkemystä serverlessistä ja viestinnästä. Palveluista Rosanova keskittyi Azure Functions-, Event Hub- ja Azure Container Instances-palveluihin sekä siihen miten nämä pelaavat yhteen.

Lue lisää

Tunnelmia vuoden 2018 SymfonyConista
Microsoft TechDaysin opit – mihin suuntaan työkalut ja alustat kehittyvät?
Romanian opit: Symphony PHP -frameworkin uudet tuulet
Digitalisaatio vie koodariltakin työpaikan

Heikki-Jussi Niemi

Heikki-Jussi Niemi

Toimin Pinjalla Azureen keskittyvänä DevOps- ja fullstack-ohjelmistokehittäjänä. Työhöni kuuluu asiakastyöskentelyn lisäksi firman sisäisen toiminnan kehittämistä. Vapaa-aikanani omistaudun puujalkavitseille ja tankotanssille.