Varaa tapaaminen
Tietopankki

Milloin ohjelmistokehitys voidaan ja kannattaa ulkoistaa?

Punahiuksinen nainen kahden näytön ja kannettavan tietokoneen äärellä ohjelmoimassa

IT-alan työvoimapula on puhuttanut alalla jo vuosia, ja osaavien asiantuntijoiden löytämisen ja sitouttamisen kanssa painii yhä useampi yritys. Tiukan rekrytointitilanteen vuoksi asiantuntijoiden palkkaamisen rinnalle onkin noussut vaihtoehdoksi ohjelmistokehityksen ulkoistaminen.

Tyypillisesti ohjelmistokehitys voidaan ulkoistaa joko kokonaan tai osittain, jolloin kuitenkin tuoteomistajuus säilyy asiakasyrityksellä. Kumppani voi hoitaa kaiken mitä tekniseen kehittämiseen liittyy tai ottaa haltuun vain tiettyjä ohjelmistokehityksen osa-alueita. Ulkoistaminen avaa paljon uusia ovia ja mahdollisuuksia, kun käyttöön saa ammattitaitoisen, skaalautuvan tiimin.

3 syytä ulkoistaa ohjelmistokehitys

1. Kun rekrytointi ei tuota haluttuja tuloksia

IT-alan työmarkkinatilanne on tuskastuttava. Pelkästään Suomessa on arvioitu olevan noin 20 % liian vähän alalle koulutettuja ammattilaisia, mikä tekee kilpailun parhaista osaajista tiukaksi. Jos tiimissäsi on tarve IT-asiantuntijoille, ei ole takuuta siitä, että sellaisia tiimiin saadaan – etenkin jos halutaan yrityksen näkökulmasta juuri parhaimmat ja sopivimmat tekijät. 

Usein IT-asiantuntijat arvostavat työssään ison organisaation mukanaan tuomia mahdollisuuksia: vertaisilta oppimista, yhdessä sparrailua ja kattavia työsuhde-etuja. Rekrytointi muodostuukin usein haasteeksi juuri niille yrityksille, jotka eivät profiloidu suoraan IT-alan toimijoiksi, vaan joilla ohjelmistotuote on osa palvelua. He eivät välttämättä näyttäydy alan osaajien silmissä yhtä kiinnostavana työnantajana. Tässä vaiheessa kannattaa kääntyä ohjelmistokehityskumppanin puoleen, jolloin rekrytoinnin aiheuttama työkuorma ja kustannukset poistuvat omilta harteiltasi.

2. Skaalautuvuutta ja kannattavaa kasvua

Ohjelmistokehityskumppanuus tuo liiketoimintaasi merkittävää skaalautuvuutta. Osaajatarpeeseen voidaan vastata ketterästi aina tilanteen mukaan – kovan kehityksen tahdissa tiimiin kiinnitetään enemmän tekijöitä ja ylläpitovaiheessa resurssia voidaan keventää. Tuotekehitys on usein syklistä, ja kumppanin avulla varmistatte, että asiakkaiden tarpeisiin pystytään vastaamaan juuri silloin, kun rauta on kuumaa. Kumppanin resurssit tekevät skaalautumisesta helppoa toteuttaa ja tiimistä löytyy aina tarvittavaa osaamista.

3. Saat paljon enemmän kuin työtunteja

Ohjelmistokehityskumppanuuden tavoitteena on tuoda ennen kaikkea tuloksia, ei tunteja. Kumppanin koko osaamispaletti on joustavasti käytettävissäsi. Jos tarvitset kehitykseen laaja-alaista tai spesifiä näkemystä (esimerkiksi tietoturvasta, pilvisiirtymästä tai Business Intelligence -ratkaisuista), löytyy kumppanin tiimistä asiantuntijoita eri osaamistaustalla. Kumppani huolehtii myös asiantuntijoidensa työkyvystä, työhyvinvoinnista, osaamisen kehittämisestä ja urapolun suunnittelusta. Saat tiimiisi siis motivoituneita ja koulutettuja alan ammattilaisia.

Kumppanuuden kautta voit saada kehitysideoita ja löytää ratkaisuja myös muille liiketoiminnan osa-alueille. Esimerkiksi Pinjalla sinua palvelevat mm. tietoturva-, BI- ja pilvipalveluasiantuntijat sekä palvelumuotoilijat – puhumattakaan asiantuntevista projekti- ja palvelupäälliköistämme, jotka auttavat sinua löytämään ne paikat, jossa teknologian avulla voidaan synnyttää tehokkuutta ja lisää säästöjä.

Kiinnostuitko?

Tuskailetko osaajapulan kanssa? Haluatko tietää, miten ohjelmistokehityskumppanuus keventää arjen työkuormaa? Järjestimme ohjelmistokehityksen ulkoistamiseen keskittyvän webinaarin, jonka voit katsoa tallenteena täältä: Ohjelmistokehityksen ulkoistaminen – kuka huolehtii työhyvinvoinnista, työkyvystä ja osaamisesta?

Lue lisää Pinjan ohjelmistokehityskumppanuudesta täällä: Läpinäkyvää ohjelmistokehityskumppanuutta visiosta toteutukseen

Lue lisää

Mistä lähteä liikkeelle, kun tavoitteena on kehittää uusi digitaalinen palvelu?
Koodausta, joka pelastaa henkiä – Evondos®-palvelun kehittäminen on työtä potilasturvallisuuden hyväksi

Jaakko Kaski

Jaakko Kaski

Kirjoittaja toimii Pinjan digitaalisen liiketoiminnan henkilöstöjohtajana, muutaman liiketoiminta-alueen HR business partnerina sekä esimiestiiminsä esimiehenä.

Lue lisää tältä kirjoittajalta