Varaa tapaaminen
Tietopankki

Modernit työkalut Power BI:n tukena taloushallinnossa

Henkilöllä kädessään tablet-tietokone, jonka yläpuolella visualisointeja

Power BI on markkinoiden johtava BI-ratkaisu, eikä suotta. Power BI tekee tiedon jakamisesta ja visualisoinnista helppoa, ja pilvipalvelun ansiosta tieto kulkee mukana sinne, minne työ vie. Power BI mahdollistaa myös suurien tietomäärien käsittelyn ketterästi, uudelleenkäytettävät tietojoukot ja mittarit sekä jo olemassa olevien tietojoukkojen yhdistämisen. Power BI on työkaluna hyvin käyttäjälähtöinen: tarvittava tieto on helposti kaikkien saatavilla, suodatettavissa ja porauduttavissa, tai vaihtoehtoisesti rajattavissa rivikohtaisesti. 

Power BI itsessään sisältää runsaasti erilaisia toiminnallisuuksia ja visualisointeja. Lisäksi Power BI:n käyttäjillä on pääsy mukautettuihin visualisointeihin (custom visuals), joita on palvelussa tarjolla satoja. Mukautettuja visualisointeja voi tehdä kuka tahansa, mistä johtuen kuvaajien laadussa voi olla vaihtelua. Power BI:n kylkeen voit kuitenkin valita myös täydentäviä työkaluja, joilla paitsi visualisoinnit, myös monet muut toiminnallisuudet tehostuvat.

Power BI ja Inforiver talouspäällikön työkaluna

Jos kaipaat raporteillesi laadukkaita visualisointeja, Inforiveristä niitä löytyy. Inforiver on kuitenkin myös paljon enemmän – parhaimmillaan se toimii Power BI:n oikeana kätenä ja täydentää Power BI:n työkaluja tehden raportoinnista entistä mutkattomampaa. 

Monille raportointiin aiemmin Exceliä käyttäneille Power BI saattaa joskus aiheuttaa harmaita hiuksia, sillä tietyt toiminnallisuudet Exceliin verrattuna ovat Power BI:ssä haastavampia – esimerkiksi kuvaajiin ei voida syöttää uusia lukuja tai muuta dataa. Myös sivutettujen raporttien tekeminen on hankalaa. Tähän Inforiver tuo ratkaisuja.

Inforiverin avulla pystyt lisäämään uusia rivejä ja sarakkeita tai uusia laskutoimituksia olemassa oleviin taulukoihin. Tämä mahdollista esimerkiksi ennusteiden keräämisen ja päivittämisen suoraan Power BI -raportilta. Sieltä data kulkeutuu jälleen tietovarastoon ja on siten hyödynnettävissä muuhun käyttöön.

Inforiver tarjoaa työkaluja myös erilaisten skenaarioiden ja sivutettujen raporttien tekemiseen. Sivuvaihdot voidaan tehdä esimerkiksi halutun hierarkian mukaan, vakiomuotoisten ylä- ja alatunnisteiden lisääminen on helppoa ja raporttien jakaminen voidaan ajastaa tai rajata kohderyhmittäin. Yhdessä Power BI ja Inforiver tekevät talouspäällikön arjesta sujuvampaa. Pinjalta saat Inforiverin lisenssit ja asiantuntijamme auttavat sinua saamaan Inforiveristä hyödyt parhaiten irti. Lue lisää Inforiverin ominaisuuksista.

Datan visualisoinnissa myös perusasioilla on merkitystä

Vaikka uudet ominaisuudet ja täydentävät työkalut tuovat huomattavasti lisää mahdollisuuksia datan visualisointiin, ei perusasioita tule unohtaa. Ymmärrettävien raporttien rakentamisessa avainasemassa ovat kohderyhmän tunnistaminen, selkeät visualisoinnit, värien käyttö sekä se, missä järjestyksessä tieto raportilla esitetään.

Kohderyhmän osalta kannattaakin pohtia

  • millaisia ennakkokäsityksiä heillä saattaa aiheeseen liittyen olla
  • onko data heille ennalta tuttua
  • tarvitseeko tiedon näkyvyyttä rajata
  • ja tärkeimpänä, mitä toivoisit kohderyhmän tekevän raportin nähtyään

Mitä sen sijaan tulee tiedon visuaalisuuten, usein vähemmän on enemmän

  • keskity selkeisiin kuvaajiin ja riittävän väljään asetteluun
  • usein tärkeimmät asiat kannattaa sijoittaa vasempaan yläkulmaan, josta silmä ne helpoiten tavoittaa
  • käytä värejä johdonmukaisesti ja minimoi turha visuaalinen ärsyke

Kiinnostuitko? Tutustu lisää Power BI:n ominaisuuksiin

Webinaarissa asiantuntijamme jakoivat parhaat vinkkinsä talousjohtajan raportoinnin tehostamiseen sekä Power BI -työkalun uusimpiin ominaisuuksiin. Lataa tallenne täällä: Power BI -vinkit talousjohtajan raportointiin

Jos kaipaat apua ja näkökulmaa organisaatiosi raportointiin tai tiedolla johtamiseen, tutustu Pinjan Business Intelligence -palveluihin: Tiedon etsimisestä tiedolla toimimiseen

Lue lisää

Tiedolla johtaminen ja Business Intelligence
Kuinka yrityksesi BI-työkalu vertautuu Gartnerin listaamissa ydinkyvykkyyksissä vuonna 2022?
Oppimisanalytiikka avaa uusia näkymiä oppilaitosten toimintaan

Pasi Era

Pasi Era

Toimin Pinjalla Business Intelligence -konsulttina, tehden raporttiratkaisujen määrittelyjä sekä toteutuksia. Pitkän linjan IT-ammattilaisena olen suunnitellut, toteuttanut ja toimittanut ratkaisuja asiakkaille yli 20 vuoden ajan. Vapaa-ajalla harrastan liikunnan lisäksi ruokamatkailua, podcastin tekemistä ja lukemista.

Lue lisää tältä kirjoittajalta