Energiapuun toimitusketjuissa on mukana useita osapuolia, jotka toimivat saman raaka-aineen parissa, mutta kukin omista lähtökohdistaan käsin. Ketju alkaa metsänomistajista ja johtaa erilaisiin hankintaorganisaatioihin, ostajiin ja loppukäyttäjiin. Valtaosa toimitusketjuista päättyy lopulta lämpö- ja voimalaitosten kattiloihin sekä pientalojen lämmitys- ja polttoaineeksi.

Koska energiapuun toimitusketjuun kuuluu monia työvaiheita ja monta toimijaa, käytettävissä toimintatavoissa ja -järjestelmissä esiintyy runsaasti vaihtelua. Energiapuukauppaan liittyy myös tiettyjä kirjanpidollisia vaatimuksia, jotka asettavat oman paineensa ja aikasyklinsä eri työvaiheille, tiedon tuottamiselle ja raportoinnille.

Tyypillinen tilanne monilla alan toimijoilla onkin se, että liiketoiminnan ydintoiminnot itsessään sujuvat, mutta tiedonhallinta on haastavaa. Tiedonhallintaa tehostamalla voidaan kuitenkin helpottaa energiapuun toimitusketjun kaikkia keskeisiä solmukohtia. Energiapuukaupan sekä materiaalien käsittelyn ja logistiikan parannuksilla voidaan lisäksi tuoda merkittäviä hyötyjä kaikille toimitusketjun osapuolille.

Oppaassa kerromme mm.:

  • Mitkä ovat energiapuukaupan keskeiset solmukohdat ja miten niitä voi helpottaa?
  • Excelin käytön sudenkuopat energiapuun kaupan toimitusketjun hallinnassa
  • Energiapuuteollisuuden tietojärjestelmät – kenelle, miksi, miten?
  • Case-esimerkki: Metsäenergia Meter Oy

energiapuu-opas-kansi

Lataa opas täyttämällä oheinen lomake. Opas on maksuton eikä sen lataaminen sido sinua mihinkään.

Tutustu myös:

Opas: Paranna metsäliiketoiminnan strategista suunnitelmallisuutta
Blogi: Energiapuu on nyt ennätyksellisen kilpailtua – ohjelmistokumppani auttaa puunhankintaorganisaatiota seuraamaan energiapuukaupan kannattavuutta
Menestystarina: Metsäenergia
Pinjan metsäteollisuuden ohjelmistot