Pinja kasvaa yliopiston vieressä

Pinjan Tampereen toimipisteiden yhteenlaskettu henkilöstömäärä on yli tuplaantunut kahdessa vuodessa - jo lähes sata!

Eerik Kuoppala Pinja 
Uusi Tampereen toimisto sisältää monia työviihtyvyyttä parantavia suunnitteluyksityiskohtia ääntä vaimentavista verhoista alkaen. Toimistolla on muun muassa henkilökunnan ideoimaa ja ammattilaisten toteuttamaa seinätaidetta. Vuonna 2016 Pinjalla aloittanut System Specialist Eerik Kuoppala pitää uudesta työpisteestään.
 

Teknologiayrityksen uudet tilat Tampereen Viinikassa ovat täynnä työhyvinvointia edistäviä ratkaisuja ja paikallista Tussitaitureiden katutaidetta ripauksella Kummeli-huumoria.

Tilasuunnittelussa on huomioitu työhyvinvointi: avokonttorissa viihdytään ääntä vaimentavien verhojen ja lattiamateriaalien, sekä työntekijöiden harkitun sijoittelun ansiosta.

Pinja on kasvanut viime vuosina voimakkaasti Tampereella, jossa yrityksellä on toimistot Hermiassa ja nyt myös Naulakadulla. Fuksianpunaiseen pukeutuvia teknologiaosaajia on kaupungissa jo lähes sata: melkein viidesosa yrityksen koko henkilöstöstä. Alkukesästä toteutunut muutto Sarankulmasta keskustan ja rautatieaseman kupeeseen on osa vihreää kasvustrategiaa. Paikallisuutta ja huumoria säästelemättä remontoidut modernit tilat palvelevat henkilökunnan työhyvinvointia ja parantavat viihtyvyyttä.

– Pinjalla on pitkä historia Tampereella ja kasvu on ollut aiemmin melko tasaista painottuen teollisuuden suunnittelupalveluihin. Vuoden 2018 alussa tasaista kasvua haluttiin alkaa kirittää, jonka myötä myös tiloille asetettiin uusia vaatimuksia. Kasvupotentiaalia nähtiin etenkin ohjelmistoliiketoiminnan puolella, mikä edellytti suurempaa tietotyöhön soveltuvaa toimitilaa, johon voitiin käytännöllisesti liittää suunnittelupalveluiden tarvitsemat tilat. Kasvu itsessään edellyttää hyvää saavutettavuutta sekä henkilökunnan että asiakkaiden näkökulmasta, kertoo Digital Business -liiketoiminnan Vice President Juha Eloranta.

Osaajia rekrytoidaan jatkuvasti, eikä COVID-19-epidemia ole käytännössä hidastanut tahtia.

Pinjan kasvuvauhtia kuvaa se, että vielä vuonna 2018 Tampereen seudulla oli 40 pinjalaista, kun nyt luku on jo 95. Henkilöstöstä 29 työskentelee Hermiassa ja 66 Naulakadulla. Kasvusta noin puolet on tapahtunut rekrytoimalla ja puolet yrityskaupalla. 

Osaajia rekrytoidaan jatkuvasti, eikä COVID-19-epidemia ole käytännössä hidastanut tahtia.

– Meillä on nyt Tampereella kaksi toimistoa yliopiston vieressä, yksi Hermiassa ja tämä uusi paikka keskustan tuntumassa. Nuorekkaana työyhteisönä haluamme tukea opiskelijoita sovittamaan työnsä ja opiskelunsa, löytämään oman polkunsa. Keskustan läheisyys tekee meistä yhä halutumman työnantajan ja tukee näin orgaanista, rekrytoimalla tapahtuvaa kasvuamme, Juha Eloranta arvioi.

Tietotyön vaatimukset yhdistettynä teollisuuslaitteiden testaamiseen

pinja pinja_tampereen_toimipiste_naulakatu
Uusi Tampereen toimisto sijaitsee keskeisellä paikalla Naulakadulla.


Uusien tilojen etsiminen alkoi jo pari vuotta sitten. Monipuolinen liiketoiminta edellyttää toimitiloilta monenlaisia ominaisuuksia.

– Tarvitsimme noin 1000 neliön tietotyöpainotteisen toimitilan. Tämän lisäksi tarvittiin tilaa vaativien teollisuuden järjestelmien testaukset ja toimitukset huomioivat osan. Sähköverkon tuli olla rakennettu kestämään teollisuuslaitteiden testaustoimintaa, sekä suurehkojen laitteiden käsittely vaatii sekä logistiikalta että kiinteistön sisätiloilta normaalia konttorikiinteistöä järeämpia ratkaisuja, kuten esimerkiksi tavarahissiä ja suuria oviaukkoja. Kokonaisuuden loytyminen ei ollut aivan mutkatonta, kun aina puuttui jokin palanen, kertoo Eloranta.

Yhteistyö vuokranantaja Spondan kanssa on sujunut hyvin. Toimistossa ja lopputestaustiloissa tehtiin kevään ja alkukesän ajan mittavaa remonttia: kaikki sisätilan pinnat on uusittu ja oviaukkoja suurennettu, jotta laitteet, kuten sähkökaapit mahtuvat liikkumaan.

– Spondalla oli halu muokata kiinteistöä meidän tarpeiden mukaiseksi. Tämä edellytti muun muassa, että tietotyön tilat remontoitiin uudelleen, talon sisäisiä tietoliikenneyhteyksiä rakennettiin ja sähköjä suunniteltiin uudelleen. Logistiikka on meidän kannalta järkevästi toteutettu. Spondan Ari-Pekka Lehtosen kanssa kokonaisuutta suunniteltiin pitkään ja lopputulos on erinomainen, kiittelee Eloranta.

Kummelia ja työhyvinvointia lisääviä tiloja

pinja_tampere_neuvotteluhuone_ostermalm Pinjan neuvotteluhuoneen kuvitus
Paikallisuus ja huumori kukkivat Kummeli-teemaisissa seinämaalauksissa. Työntekijöiden nimeämässä Östermalm-neuvottelutilassa pääse kurkistamaan ohjelmistosuunnittelijan arkipäivään.


Uuden toimiston suunnittelussa on kuunneltu henkilökunnan toiveita. Työntekijöiltä tuli esimerkiksi ehdotus nimetä neuvottelutilat tamperelaisittain Kummeli-hahmojen mukaan. Äänestyksessä nimiksi valikoituivat muun muassa Näsä, Östermalm ja Jankko.

– Henkilöstön hyvinvointi on meillä ykkösasia. Tähän ollaan voimakkaasti panostettu etenkin viimeisten vuosien aikana. Näin ollen oli luonnollista, että sama teema jatkui uusien tilojen suunnittelussa. Erityistä huomiota on kiinnitetty työpisteiden äänimaailmaan, yksityisyyteen ja pienryhmätyöskentelyyn. Projektin aikana on muodostunut useampia työryhmiä pohtimaan monia viihtyvyyteen liittyviä asioita, Eloranta toteaa.

Hiljaisuus on avainasemassa toimiston suunnittelussa. Avointa tilaa pystytään muokkaamaan dynaamisesti Intilan toimittamilla ääntä vaimentavilla verhoilla. Myös lattiamateriaalit ovat ääntä vaimentavia.

Työntekijät sijoittuvat toimistoon äänivyöhykkeittäin niin, että eniten puhelimessa puhuvat ovat lähimpänä ovea. Lisäksi käytössä on hiljainen työtila ja kymmenen eri kokoista pientyöskentelytilaa, joihin mahtuu kahdesta kahteentoista henkeä.

Toimistossa on monia työhyvinvointia edistäviä tiloja, kuten äänieristetty ja pimeä lepohuone. Viihtyisä ruokailutila on kahvilamainen tummanharmaine tiiliseinineen ja tekstikuvituksineen. Lasiseinin äänieristetyssä kahvitilassa on mahdollista pelata esimerkiksi pleikkarilla.

Kellarissa on kuntosali ja saunatilat, joten pyörällä tai lenkkeillen töihin tulevat voivat aloittaa päivän raikkaasti. Vihreää ajattelua kuvastavat myös rautatieaseman läheisyys ja hyvät bussiyhteydet. Tulevalle raitiovaunupysäkillekään ei ole kuin viiden minuutin kävely. Lähellä on useita ruokapaikkoja, joissa voi hyödyntää työnantajan tarjoamaa MyEdenredin lounasetua.

Katutaidetta ja uusia perinteitä

pinja-lounaskahvila

Työpaikkaruokala on toteutettu tyylillä.

Väriä ja luovuuttakin on käytetty, ja paikallinen taide näkyy toimistolla. Tussitaikurit ovat tehneet kahteen neukkariin sarjakuvamaista taidetta, jossa on yhdistelty henkilökunnan teemoja työarkeen. Muuten yleisilme on saanut virkistystä Pinja-brändin värimaailmasta fuksian, teräksenharmaan ja vihreän eri sävyjen muodossa.

– Teoksia on suunniteltu pilke silmäkulmassa ja niissä on paikallisia ja nuorekkaita, meidän kulttuuria kuvaavia aiheita. Henkilökunnan neukkareissa ovat muun muassa Koistisen ja Östermalmin kaltaiset hahmot työn touhussa. Toisinaan saattaa sattua myös Juhaa leukaan, Eloranta nauraa.

Korona-aika katkaisi ikävästi monia Tampereen pinjalaisten yhteisiä perinteitä, kuten lautapeli-illat ja padel-vuoron. E-pelaaminen on kuitenkin pysynyt ja uutena tullut yhteisiä Slackissa pidettäviä virtuaalikahvitaukoja. Pinjalaiset uskovat, että loputkin perinteet virvoitetaan pian ja ehkä uusiakin keksitään lisää.

– Meillä on nuorekas ohjelmistotalon innovatiivinen henki, ei turhaa jäykkyyttä tai jäpitystä, Eloranta suitsuttaa.

Lue lisää

Hae töihin Pinjalle!
Tutustu pinjalaisten uratarinoihin!