Varaa tapaaminen
Tietopankki

Pinjalaisten koodausoppitunti lapsille, Pinja Kids Code Academy, sujui mainiosti Scratch-ohjelmointialustalla

9-vuotias poika katsomassa kameraan päässään Pinja lippis ja edessään läppäri jossa Scratch auki

Pinja pitää huolta työntekijöidensä ammatillisesta kehittymisestä useilla eri tavoilla, joihin kuuluvat mm. 10 päivän koulutuslupaus ja Pinja Academy -koulutusalusta. Nyt myös pinjalaisten lapsilla on mahdollisuus opetella ohjelmointia Pinja Kids Code Academyn muodossa, kun he ovat tutustumassa Pinjan toimistoilla vanhempiensa työnkuvaan Lapsi mukaan töihin -päivänä.

Scratch-ohjelmointialustan käyttöä opettava Pinja Kids Code Academy pidettiin ensimmäisen kerran Lapset mukaan töihin -päivän aikana syksyllä 2022 Pinjan Kempeleen toimistolla. Oppitunnin ideana on tarjota lapsille tietoa ja oppia ohjelmoinnista suoraan alan ammattilaisilta heidän työpaikallaan. Ensimmäistä oppituntia olivat järjestämässä ohjelmistokehittäjät Kalle ja Peter, joista Peter on aiemmin toiminut myös tietotekniikan opettajana. Yksi innokkaista osallistujista oli 9-vuotias Elmeri Nikula, joka osallistui tuntiin etänä Espoosta.

Scratch-ohjelmointialustalla on mahdollista kehittää oma Google Kääntäjä 

Elmeri tuli isänsä, Johannes Nikulan, mukana töihin Pinjan Espoon toimistolle. Hänen mukaansa kivaa Pinja Kids Code Academyssä oli se, että hän pystyi koodaamaan paljon. Koodausitunnilla käytetty block-coding alusta Scratch oli hänelle tuttu jo ennestään.
 
- Olen jo joskus pienenä käyttänyt Scratch Junioria, jota nyt käytetään myös koulussa, Elmeri kertoo. 

Elmerillä on Scratchissä yli 100 aloitettua projektia. Viimeisin on kääntäjä, jota hän työsti myös Pinja Kids Code Academyn aikana. Aloitusnäkymässä kerrotaan, mikä kieli mitäkin näppäimistön näppäintä painamalla saadaan. Seuraavaksi esille tulee sateenkaaritaustainen näkymä, jossa on tekstilaatikko. 

- Kun syötän tänne vaikka “Hei, olen Elmeri” ja painan ylös, niin se lausuu sen kiinaksi. Olen koodannut sinne nyt lisää kieliä, Elmeri sanoo ja painaa välilyöntiä, jolloin keinotekoinen ääni toistaa lauseen espanjaksi.   

Selainnäkymä jossa värikkäitä laatikoita on yhdistetty koodiksi Scratch alustalla

Muita Elmerin projekteja ovat muun muassa väriä vaihtava illuusiokuva ja valikko, jossa voi näppäintä painamalla kuunnella vaikka musiikkia. Alustalla on mahdollista kokeilla myös toisten käyttäjien luomia projekteja ja tehdä niistä jatkojalostettuja versioita, remixejä. Välillä Elmeri testaa toisten projekteja ja on pari kertaa saanut niistä ideoita omiin ohjelmiinsa.

- Scratchissä parasta on, että voi tehdä omia juttuja ja voi kokeilla toistenkin tekemiä. Jotkut ovat todella hyviä ja tehneet melkein oikean pelin näköisiä julkaisuja, Elmeri kertoo. 

Elmerin mukaan koodatessa tärkeää on sinnikkyys, päättelykyky ja hyvät matemaattiset taidot. Kysyttäessä haluaisiko hän aikuisena koodariksi, Elmeri vastaa menevänsä töihin NASA:n. Sielläkin koodaaminen on tärkeä taito osata. 

- Ensin on aloitettava Pythonin tai jonkun muun vaikeamman koodaaminen. Voisin ehkä isompana tulla tänne harjoitteluun ja opetella Pythonia paremmin. Tähtitieteellisiin järjestöihin pääsee kuitenkin vasta useiden vuosien opiskelun jälkeen, Elmeri toteaa.

Päivä Espoon toimistolla sujui hyvin ja Elmerin mielestä Pinja vaikuttaa kivalta työpaikalta. Pinja Kids Code Academyyn hän osallistuu innolla uudestaan.

Koodaustunnin suosio yllätti pinjalaiset opettajat

Timber by Pinja -tuotteen parissa työskentelevät ohjelmistokehittäjät Kalle ja Peter pitivät ensimmäisen Pinja Kids Code Academy -oppitunnin. Ehdotus Scratch-ohjelmointialustan käyttämisestä tuli muualta, mutta aiemmin Lontoossa tietojenkäsittelyn opettajana toiminut Peter oli tutustunut alustaan työssään jo aiemmin. Ennen varsinaista tuntia Peter ja Kalle pitivät pienen palaverin, jossa he sopivat oppitunnin kulun ja miten he tulisivat toimimaan yhdessä. 

- Olimme todella samalla sivulla siitä, mitä halusimme tunnin sisältävän. Halusimme esitellä sitä, mitä kaikkea koodilla voi tehdä ja kuinka voimakasta koodaaminen on. Sovelluksia voi käyttää, mutta niitä on mahdollista myös itse luoda ja muokata, Peter kertoo.

Toistorakenne on toistorakenne, Scratchissa se vain on yksi palikka. Syntax on eri, mutta idea on sama.

Suunnitelmana oli kehittää peliä, jota lapset pääsisivät myöhemmin muokkaamaan haluamallaan tavalla ohjatusti. Haasteita aiheuttivat kuitenkin etäosallistuminen, lasten määrä ja osaamisen eri tasot. 

- Tunti toteutui periaatteessa suunnitellun mukaisesti, mutta osallistujamäärä ja osallistujien innokkuus yllättivät meidät. Moni oli jo käyttänyt Scratchia ja heillä oli jo omia ohjelmia, joita he halusivat näyttää ja esittää niistä kysymyksiä. Oli ilahduttavaa tutustua lasten omiin ideoihin ja päästä antamaan myös hieman haastavampia vinkkejä asiasta innostuneille. Uusien ideoiden toteutus ja kokeilu ohjelmassa vie kuitenkin aikaa, ja oppitunti loppui nopeasti kesken. Toivon mukaan vinkit jättivät mielenkiinnon jatkaa uusia kokeiluja, Kalle kuvailee.

Scratch-ohjelmointialustan parissa voi oppia myös muita tietotekniikan taitoja

Massachusetts Institute of Technologyn valmistama block-coding työkalu Scratch antaa lapsille hyvät valmiudet oppia ohjelmoinnin perusidean. Siinä on sama perusrunko kuin monissa oikeissa ohjelmointikielissä, esimerkiksi ehtorakenteet ja tapahtumien seuranta. Scratch tarjoaa mahdollisuuden ratkaista ongelmia useilla eri tavoilla, mikä kehittää ongelmanratkaisukykyä ja luovuutta. 

- Olisi kiva pitää oppitunti, jossa olisi myös teinejä. Voisimme näyttää heille kahden näytön avulla, kuinka lähellä Scratch ja Python tai C# ovat toisiaan ja kuinka samanlainen idea niissä on. Toistorakenne on toistorakenne, Scratchissa se vain on yksi palikka. Syntax on eri, mutta idea on sama, Peter kertoo.

Lapsia istumassa pitkän pöydän ääressä läppäreillä taustallaan kolme miestä ja suuri näyttö jolla Scratch

Oppitunnille osallistuneiden lasten ikähaitari oli suuri, nuorimmainen oppilas oli vain 3-vuotias ja vanhin noin 13 vuotta. Myös pienille lapsille on Peterin mukaan hyötyä Scratchin opiskelusta, mutta hieman eri kulmalla. Vaikka digitaalisena aikakautena lasten koetaan kasvavan käyttämään teknologiaa ilman sen suurempaa opettelua, ei tietokoneen käytön osaaminen ole itsestäänselvyys. 

- Jos lapsi on pieni, saattaa läppärin käyttö olla uusi asia. Nykyään, kun kaikki on puhelimella, ei tietokonetta välttämättä ole. Perusasiat, kuten klikkaus ja raahaus, vasen hiiren painike ja oikea hiiren painike, on hyödyllistä oppia. Scratch-ohjelmointialusta on saatavilla myös puhelimelle, mutta näytön pienuus voi vaikeuttaa käyttöä. Esimerkiksi vanha läppäri, jolla lapsi voi leikkiä ja joka saa myös rikkoutua, sopii hyvin tarkoitukseen, ehdottaa Peter.

Peterin oma 4-vuotias poika oli mukana Pinja Kids Code Academyssa ja sai lahjaksi Kempeleen toimistolla käytöstä poistetun läppärin. Nyt läppärillä on uusi elämä pojan työkaluna Scratchin käytössä.

Koodausta lapsille ja vähän vanhemmillekin

Kallen mielestä lapsia kannattaa kannustaa koodaamisharrastuksessa, jos se heitä kiinnostaa. Esimerkiksi tarinapelin tekemisestä kiinnostuneen lapsen kohdalla koodaamista on hyvä lähestyä tarinapelin kehittämisen kautta. Koodaamiseen perehtynyt vanhempi voi auttaa tai haastaa lasta, mutta jo sopivien resurssien, pelien, ohjeiden ja sovellusten etsiminen lapselle on hyvä alku. 

Sopivien resurssien löytäminen voi olla aikaa vievää ja työlästä vilkkaassa arjessa. Peter kokosi alle helpon listan eri tarpeisiin sopivista hyvistä resursseista lapsille ja teineille tai koodaamisen aloittamisesta haaveileville. 

Lapsille:

Teineille tai koodaamista aloitteleville: Ohjelmointia työkseen tekeville, jotka haluavat laajentaa ohjelmointiosaamistaan:

Lue lisää

Avoimet työpaikat
Pinjalaisten uratarinat
Blogi: Voiko IT-isä jäädä kotiin?