Pinjan koulutuslupaus on tulevaisuuden kestävien palveluiden ja ammattitaidon takeena

Antti Nevala koulutuslupaus kuvituskuva

Pinjalla kannustetaan vahvasti oman osaamisen kehittämiseen, joka on työn mielekkyyden ja toimivien palveluiden tae. Pinjalla on otettu käyttöön koulutuslupaus, jonka puitteissa jokaisella pinjalaisella on mahdollisuus käyttää 10 päivää vuodessa oman osaamisen ja ammattitaidon kehittämiseen.

- Osaamisen kehittäminen ja jatkuva oppiminen on yksi Pinjan menestyksen kulmakivi ICT- ja ohjelmistoalalla ja tärkeä osa vastuullista liiketoimintaa. Kansainvälisesti toimiva asiakaskuntamme ja liiketoimintakriittiset sovellukset vaativat korkean tason monipuolista osaamista koko palveluketjulta: myynnistä palveluiden muotoiluun, ohjelmistokehityksestä testaukseen ja tiedolla johtamisen palveluihin, tietoturvaan, pilvialustojen sekä tuotannon IT- ympäristöjen konsultointipalveluihin ja tukipalveluihin. Alallamme vain muutos on pysyvää ja jatkuva oppiminen tärkeää, sanoo toimitusjohtaja Veli-Matti Nurminen Pinjalta.

Pinjan koulutuslupauksen tavoitteena on kannustaa jokaista pinjalaista kehittämään ammattitaitoaan tilanteen ja tarpeen mukaan sekä etenemään omalla kehittymispolullaan. Osaamisen ja ammattitaidon kehittäminen voi tapahtua monella tavalla, kuten ulkoisilla tai sisäisillä koulutuksilla, itseopiskelulla, työssäoppimalla, pari- tai ryhmätöillä, palveludemoilla ja sisäisenä osaamisen jakamisena. Kokeneet ja erikoistuneet osaajat toimivat myös mentoreina oman työn ohessa.

Sisäistä koulutusta ja oman osaamisen edistämistä Labday- tapahtuman muodossa

Pinjalla softatiimin vetäjänä työskentelevälle Antti Nevalalle itsensä kouluttaminen ja kehittäminen on tullut vuosien varrella hyvinkin tutuksi. Hän hyödyntää koulutuslupausta jatkuvasti osallistumalla mm. Labday-tapahtumaan.

Labdayta on Pinjalla järjestetty kerran kuussa vuodesta 2009 ja Antti on osallistunut päiviin alusta saakka. Kyseessä on tapahtuma, johon kuka tahansa pinjalainen voi osallistua, eikä sillä ole tiukkaa sisältöä. Päivä voi sisältää aika lailla mitä tahansa aina sisäisestä sparrauksesta videoiden katsomiseen ja ongelmien ratkaisemiseen yhdessä tai yksin.

Labday on myös mainio tapa sisäisen koulutuksen järjestämiseen ja sisäiseen osaamisen jakamiseen esimerkiksi työpajoissa.

Antin mukaan Labday on tekijälle mukava päivän mittainen tauko tehdä jotain muuta kuin sillä hetkellä työn alla olevaa projektia. Silloin on myös mahdollisuus tutkia niitä asioita, jotka edistävät omaa osaamista ja tekemistä sekä syventyä johonkin projektissa vastaan tulleeseen asiaan tai ongelmaan.

– Labday on helpoin muoto toteuttaa Pinjan koulutuslupausta ja sitä kannattaakin hyödyntää koko Pinjan laajuisesti. Labday on myös mainio tapa sisäisen koulutuksen järjestämiseen ja sisäiseen osaamisen jakamiseen esimerkiksi työpajoissa, Antti summaa.

Salillinen pinjalaisia

24 tunnin Hackday-maratonit

Koulutuspäiviä Antti on käyttänyt Labdayn lisäksi osallistumalla Pinjan järjestämiin Hackday-tapahtumiin. Hackdayn juuret ovat ohjelmistotuotannossa ja tapahtumien tarkoituksena on toteuttaa tiimeissä erilaisia, tiettyyn teemaan liittyviä ideoita 24 tunnin aikana. Tapahtumista ollaan saatu myös mukavan kilpailuhenkisiä palkitsemalla parhaat tuotokset. Jokainen voi panostaa päivään haluamallaan tuntimäärällä, mutta konkarimme ottaa jokaisesta mahdollisuudesta kaiken irti:

– Saa osallistua sen verran kuin haluaa - ei ole pakko vetää 24 tuntia. Mutta, ihan toimivaa on ollut sekin, että myöhään yöhön on koodaillut juttuja, käynyt toimistolla saunassa siinä samalla ja sitten aamulla esitellyt tuotokset, Antti kertoo.

Koulutuksissa kotimaassa sekä ulkomailla

Pinjan HR ja esimiehet ovat hyvin perillä siitä, millaisia koulutuksia milloinkin on menossa ja tätä kautta Anttikin on saanut vinkkejä hyvistä ja tarpeellisista kotimaassa järjestettävistä koulutuksista.

Kaksi läppäriä, joilla on koodia kahden pinkkihupparisen henkilön edessä

Kotimaan lisäksi Antti on hakenut muutamaan otteeseen oppeja Symfony PHP -frameworkkia kehittävän SensioLabs-yrityksen järjestämistä kansainvälisistä tapahtumista. SensioLabs-yrityksen järjestämiin konferensseihin osallistuminen on ollut tulosta omasta ja kollegoiden aktiivisuudesta sekä kiinnostuksesta PHP-framework -maailmaan. Antin mukaan näissä reissuissa sosiaaliset tapahtumat ovat itse konferenssipäivän ohella todella antoisia.

– Kun juttelet porukoiden kanssa ja huomaat, että eri maissa ja eri firmoissa painitaan samojen ongelmien kanssa tai on tehty samanlaisia ratkaisuja kuin sinä itse, niin siinäkin saa energiaa ja motivaatiota omaan tekemiseensä, Antti toteaa.

Kouluttautuminen auttaa pysymään ajan hengessä mukana

Noora Valve on myös hyödyntänyt monipuolisesti Pinjan koulutuslupauksen suomaa mahdollisuutta. Noora työskentelee Pinjalla markkinointitiimissä ja hänen työnkuvaansa kuuluu lisäksi graafinen suunnittelu, palvelumuotoilu ja UX-suunnittelu.

Myös Nooralle Labdayt ja Hackdayt ovat tuttuja tapahtumia, mutta hän on hyödyntänyt koulutuslupausta lisäksi Lapin yliopiston Palvelumuotoilun perusopinnoissa, jotka hän suoritti työn ohessa. Noora hyödynsi koulutuspäiviä osaan itsenäisistä ja ryhmätehtävistä. Ryhmätehtävät ja -keskustelut hän koki hyödyllisiksi ja omaa oppimista edistäviksi.

Palvelumuotoilu on Nooran mukaan todella monipuolista ja hän on päässyt hyödyntämään oppeja työssään. Palvelumuotoilun ei hänen kertoman mukaan tarvitse aina liittyä johonkin tiettyyn asiakas-caseen, vaan menetelmiä voi hyödyntää ihan jokapäiväisessä työssä.

Koulutuslupaus on win-win-tilanne Pinjan ja työntekijän välillä - kumpikin saa siinä uutta pääomaa, asiakkaidemme saamista hyödyistä puhumattakaan.

Noora kertoo jatkuvan kouluttautumisen olevan siinäkin mielessä tärkeää, että omaan työhön liittyvissä asioissa on hyvä olla ajan hengessä mukana. Seuraavaksi hänellä on tarkoituksenaan etsiä sopiva markkinointiin liittyvä koulutus ja oma ajatus koulutusten tärkeydestä kiteytyykin hienosti seuraavaan lauseeseen:

– Koulutuslupaus on win-win-tilanne Pinjan ja työntekijän välillä - kumpikin saa siinä uutta pääomaa, asiakkaidemme saamista hyödyistä puhumattakaan.

Lue lisää

Blogi: Millainen on koodattu mysteerihuone?
Blogi: Tunnelmia vuoden 2018 SymfonyConista
Tutustu avoimiin työpaikkoihimme