Varaa tapaaminen
Tietopankki

Talotoimittajien toiminnanohjaus auttaa hallitsemaan materiaalien, eurojen ja tietojen virtaa

Talon pienoismalli arkkitehtuuripiirustusten päällä

Kuten useimmilla toimialoilla, myös taloteollisuudessa on toiminnanohjauksen kannalta keskeisen tärkeää ajantasaisen tiedon saatavuus, palvelutehokkuus, tehokas kapasiteetinkäyttö ja toimitusvarmuus. Taloteollisuuteen liittyy lisäksi tiettyjä erityispiirteitä, joiden tehokas hallinta voi olla ratkaiseva tekijä kilpailuedun hankkimiseen ja siten menestyksekkääseen liiketoimintaan. Parhaimmillaan toiminnanohjaus auttaa hallitsemaan niin talotoimitusten materiaalivirtaa kuin rahaliikennettä ja tiedonkulkuakin.

Talotoimittajien liiketoiminnan suola ja haaste on se, että asiakkaat toivovat persoonallisia ja räätälöityjä ratkaisuja samalla kun myynnin ja tuotannon prosessit on pidettävä tehokkaina. Muutoin hinnat ja toimitusajat karkaavat, ja kauppa jää saamatta. Talotoimituksen eri vaiheissa tapahtuvat toimituksen sisällön muutokset ja asiakkaiden toiveet olisi lisäksi kyettävä ottamaan huomioon ja siirtämään tämä tieto valmistukseen, toimitukseen ja laskutukseen. 

Talotoimittajien asiakaskunnassa ja kysynnässä on monenlaista vaihtelua. Ostajana voi olla talon loppukäyttäjä tai rakentajaorganisaatio, ja myyntiartikkeleina voivat olla eri toimitussisältöiset talot tai talojen rakenneosat. Lähtökohtana voi olla asiakkaan visio unelmatalosta tai varsin yksityiskohtaiset suunnitelmat tai tarvemäärittelyt. Asiakkaiden valintoja ohjaavat vaihtelevin painotuksin muun muassa hintataso, toimitusvarmuus ja laatu. Myös yrityksen maineella on vaikutusta toimittajavalinnassa. Usein yhteinen piirre on kuitenkin se, että asiakkaat arvostavat talotoimittajan tarjonnassa erityisesti joustavuutta ja räätälöitävyyttä sekä toimitusajan pitävyyttä.

Monenlaisten asiakkaiden monenlaisista vaatimuksista ja toiveista johtuen talotoimittajan on erityisen tärkeää toimia kustannustehokkaasti, käyttää resurssejaan mahdollisimman tehokkaasti ja varmistaa nopeat läpimenot - olipa sitten kyse materiaalitoimituksesta tai sitä laajemmista toimitussisällöistä. Läpimenon ripeys on korostetun tärkeässä roolissa myös raaka-ainemateriaalien jatkuvista hinnanmuutoksista johtuen, sillä kaupanteon ja toimituksen väliset hinnannousut jäävät käytännössä talotoimittajan maksettavaksi.

Prosessi virtaviivaiseksi ja tekniikka tueksi 

Parhaimmillaan talotoimittajan toimintoja ohjataan loogisesti etenevien ja virtaviivaisten prosessien pohjalta, ja niissä hyödynnetään apuna tehokasta ja nykyaikaista toiminnanohjausjärjestelmää. Kokemus kertoo, että kumpikaan ei vielä erikseen tuota tehokkainta ratkaisua talokaupan kilpailluilla markkinoilla, vaan kaivatun lisäpotkun tuo nimenomaan prosessien ja niitä tehokkaasti tukevan järjestelmäratkaisun yhdistelmä.

Talotehtaiden myyntiartikkelien ominaispiirteiden vuoksi yksi keskeisistä näkökohdista toimitusten sujuvuudessa on heti ensi vaihe: tarjous- ja myyntiprosessi. Jo tässä vaiheessa on mietittävä läpi koko toimitusketju ja mahdollisimman tarkasti myös yksityiskohtaiset tuoterakenteet, jotta hinnat ja toimitusajat ovat yritykselle toteutuskelpoiset ja kannattavat ja jotta tarjous on silti asiakkaan silmissä kilpailukykyinen.

Valmiit talopaketit ja talomallistot helpottavat osaltaan työtä, kun ennalta mietittyyn kokonaisratkaisuun voidaan keskittyä muokkaamaan vain kunkin asiakkaan haluamat räätälöinnit. Toisekseen työtä helpottaa toiminnanohjausjärjestelmä, johon tehtyjen esivalintojen ja räätälöintien yhdistelmä saadaan tallennettua nopeasti, luotettavasti, jälkikäteen todettavasti sekä henkilöriippumattomasti. Kilpailukykyä lisää sekin, että kun suunnittelu ja älykäs laskenta käyvät kätevästi, tarjouksia ehtii laskea samassa ajassa enemmän.

Tehokas toiminnanohjaus kattaakin kaikki talotehtaan ydinprosessit ja liiketoiminnan osa-alueet, joten se hyödyttää paitsi sisäisesti kaikkia henkilöstöryhmiä myös muun muassa alihankkijoita, asiakkaita ja muita sidosryhmiä.

Vastaavasti kuin tarjous- ja myyntiprosessissa, huolella mietityn toimintamallin ja tehokkaan toiminnanohjausjärjestelmän yhdistelmä auttaa myös ketjun myöhemmissä vaiheissa suunnittelunohjauksesta hankintoihin, valmistuksesta ja varastonhallinnasta logistiikkaan sekä työmaatoiminnoista taloudenpitoon ja rahaliikenteeseen. Järjestelmän hyvin tukema asiakaspalveluprosessi ja muutostenhallintamenettely lisää asiakastyytyväisyyttä ja toimitusten sujuvuutta. 

Tehokas toiminnanohjaus kattaakin kaikki talotoimittajan ydinprosessit ja liiketoiminnan osa-alueet, joten se hyödyttää paitsi sisäisesti kaikkia henkilöstöryhmiä myös alihankkijoita, asiakkaita ja muita sidosryhmiä. Käytännön asioista sopiminen muun muassa tavarantoimittajien, logistiikkakumppanien ja työmaan urakoitsijoiden kanssa on helpompaa, kun talotehtaan omat prosessit ovat hyvin hallinnassa ja kaikki niihin liittyvä tieto saatavilla yhteisestä järjestelmästä luotettavasti ja reaaliaikaisesti.

Mikä kaikkein tärkeintä, joustava ja tehokas toiminnanohjaus parantaa liiketoiminnan kannattavuutta suuntaamalla yrityksen ajankäyttöä ja muita panostuksia oikeisiin asioihin, minimoimalla tuottamattoman työn ja varmistamalla, että tieto kulkee luotettavasti ja tehokkaasti samanmuotoisena kautta koko toimitusketjun. Samalla asiakkaiden toivoma joustavuus saadaan mahtumaan samaan talopakettiin tehokkaan tuotannon kanssa.

Oletko kiinnostunut kehittämään toiminnanohjausta?

Varaa maksuton sparrausaika!

Lue lisää

Opas: Vältä virheet toiminnanohjausjärjestelmän valinnassa ja vertailussa – – opas ERP-järjestelmän hankintaan
Tehokas tilausten ja sopimusten hallinta luo tukevan perustan asiakastoimituksille
Myyntikonfiguraattori on tarjouslaskennan tehokas apuväline
Muistilista ERP-järjestelmien vertailuun – mihin kannattaa kiinnittää huomiota?
Myynnistä asennukseen - modulaarinen ERP-järjestelmä tekee tilaa kasvulle
Total ERP by Pinja – Toiminnanohjausjärjestelmä, joka pitää yrityksesi prosessit joustavina ja muutoskykyisinä

Ari Harjula

Ari Harjula

Toimin Pinjalla Total-liiketoimintayksikön vetäjänä. ERP-ratkaisujemme lisäksi autan asiakasyrityksiämme tehostamaan liiketoimintaa sekä tiedolla johtamista myös erilaisten BI- ja integraatioratkaisujen avulla. Työssäni minua innostaa erityisesti mielenkiintoiset asiakkuudet sekä asiakkaiden monipuolisten haasteiden ratkominen. Tuotantotalouden ja prosessiteollisuuden taustastani johtuen yrityksen tuotantoprosessit sekä siltojen rakentaminen teknologian, ihmisten ja kaupankäynnin välille on lähellä sydäntäni.

Lue lisää tältä kirjoittajalta