Tuotannon tiedolla johtaminen mahdollistaa nopean ja tehokkaan reagoinnin

pinja graafinen raporttiJos tuotannon johtamiseen tarvittava tieto on hajallaan eri paikoissa ja se on vahvasti henkilöitynyttä, asettaa se esteen tuotannon tehokkaalle tiedolla johtamiselle.

On varsin tyypillistä, että tuotantoon liittyviä kirjauksia tehdään useisiin järjestelmiin sekä omiin Exceleihin ja ruutuvihkoihin. Tästä seuraa, että tuotannon johtamiseen tarvittava tieto on hajallaan eri paikoissa ja se on vahvasti henkilöitynyttä, mikä asettaa esteen tuotannon tehokkaalle tiedolla johtamiselle.

Jotta tietoa voidaan käyttää tuotantoon liittyvän päätöksenteon tukena, se pitää olla helposti saatavilla aina tarvittaessa ja analysoinnin pitää onnistua mutkattomasti. Johtamalla tuotantoa tiedolla, saavutetaan lukuisia hyötyjä, jotka näkyvät lopulta tuotannon tehokkuuden nousuna ja kannattavuuden parantumisena.

Näin tiedolla johtaminen näkyy tuotannossa

pinja tuotanto trukkikuski työssäänMitä nopeammin ja tarkemmin tieto liikkuu, sitä paremmin tuotanto pystyy vastaamaan myynnin muutoksiin ja asiakkaiden tarpeisiin.

Tuotanto pystyy vastaamaan myynnin muutoksiin ja asiakkaiden tarpeisiin 

Tuotannon karkeakuormitus riippuu suoraan myynnistä ja sen vuoksi tuotanto tarvitsee tietoa myynnin tilanteesta. Toimiala ja tuotannon tyyppi vaikuttavat tietysti siihen, miten tiivis yhteys myynnin ja tuotannon välillä on tai miten tiivis yhteyden tarvitsee olla. 

Voidaan kuitenkin todeta, että mitä nopeammin ja tarkemmin tieto liikkuu, sitä paremmin tuotanto pystyy vastaamaan myynnin muutoksiin ja asiakkaiden tarpeisiin. Tuotantoa koskevat päätökset ja suunnitelmat perustuvat ajantasaiseen ja tarkkaan myyntitietoon – oli kyse sitten tulevan kysynnän ennustamisesta tai realistisen tuotantoaikataulun määrittämisestä tilaukselle.

Tuotannon palaverit tehostuvat

Tiedolla johtaminen tuo tiedon kaikkien hyödynnettäväksi. Avoin tiedonvaihto lisää henkilöstön itseohjautuvuutta ja auttaa fokusoimaan resursseja juuri oikeisiin kohteisiin oikeaan aikaan. 

Esimerkiksi tuotantotiloihin sijoitetut infonäytöt varmistavat, että kaikilla tuotannon työntekijöillä on ajantasainen käsitys siitä, mikä on tuotannon tilanne kullakin hetkellä ja mihin seuraavaksi pitää keskittyä. Samaan aikaan myös tuotannonsuunnittelu näkee, eteneekö suunnitelma aikataulussa vai onko tuotannossa ilmennyt viivästyksiä.

Lue teollisuusyrityksen raportoinnin 3 kompastuskiveä täältä

Kaikki tarvittava tieto saatavilla juurisyiden selvittämiseen

Juurisyiden selvittäminen on kaikkien tehtaan sisällä ja ulkopuolella olevien prosessien tai laatua koskevien ongelmien ratkaisua. Tuotannossa ilmenneen ongelman juurisyy voi löytyä myös muualta kuin tuotannosta.

Esimerkiksi asiakkaan tilauksesta käynnistyneen valmistusprojektin kannattavuuden laskemiseen jälkikäteen saadaan kaikki tarvittava tieto yhden järjestelmän kautta – käytetyistä työtunneista materiaalikustannuksiin. Näin ongelmat, kuten projektin kannattamattomuuden jäljille päästään helposti ja nopeasti.

pinja analytiikka käyrä tabletin näytöllä

Oppaassa kerromme mm. millaisia haasteita teollisuusyrityksen tiedolla johtamiseen liittyy.

Apua teollisuusyrityksen tiedolla johtamisen kehittämiseen saat lataamalla maksuttoman oppaamme. Oppaassa kerromme mm. millaisia haasteita teollisuusyrityksen tiedolla johtamiseen liittyy ja miten päästä liikkeelle sen kehittämisessä. Lue lisää ja lataa opas täältä!

Lue lisää

Teollisuusyritysten raportoinnissa on vielä kehittämisen varaa
Tuotannon viikkopalaveri ja raportit tekemättä – kuulostaako tilanne tutulta?
Business Intelligence
Spinnova-menestystarina
Niiralan Kulma -menestystarina

Sari Suominen

Sari Suominen

Toimin Pinjalla Digital Business -liiketoiminta-alueen myynnin vetäjänä ja vastaan myös Business Intelligence -yksikön kehittämisestä. Intohimonani ovat tiedolla johtaminen, myynti, kasvu ja palvelumuotoilu. Vapaa-aika kuluu harjoitellessa puolimaratoniin, golfatessa ja koiran kanssa ulkoillessa.

Lue lisää tältä kirjoittajalta