Varaa tapaaminen
Tietopankki

Vanhemmuuden ja työn yhdistämisessä joustava työaika on monelle kullanarvoinen etu

Tummatukkainen nainen katsomassa olkansa yli kameraan seisoessaan työpisteensä ääressä

Pinjan yli 500 työntekijän joukko pitää sisällään monenlaisia osaajia ja persoonia, ja useille heistä tärkeä osa arkea on myös työn ja vanhemmuuden yhdistäminen. Heihin lukeutuvat muun muassa Junior Software Developer Saila Honkanen, tiiminvetäjä Olli Savolainen, projektipäällikkö Jesse Ikola sekä palvelupäällikkö Emmi Pöyhönen. Heistä jokaisella on paitsi tärkeä työroolinsa myös oma, ainutlaatuinen perheensä ja tapansa hyödyntää Pinjan mahdollistamia joustavaa työaikaa.

Etätyösopimus sopii Sailalle loistavasti sekä luonteen että perhekuvion puolesta

Oulussa asuva Saila Honkanen on työskennellyt vuodesta 2021 lähtien Pinjan Digital Commerce -verkkokauppatiimissä Software Support -asiantuntijana. Vuoden 2023 alusta hän on ottanut haltuun Junior Software Developerin roolia. 

- Selvitän edelleen meidän tuen tikettejä, mutta teen kehittäjien perehdytystä eteenpäin sen verran kuin tukitiketeiltä ehtii. Työn määrä kun riippuu aina siitä, paljonko asiakkailta tulee yhteydenottoja ja tikettejä. En vielä täysin tiedä, siirrynkö jossain vaiheessa kokonaan kehityspuolelle, mutta tämä tilanne sopii minulle oikein hyvin juuri nyt. Tykkään siitä, että saan tehdä mitä osaan parhaiten ja kehittää samalla uraa haluamaani suuntaan, Saila kertoo.

Työaika joustaa Pinjalla kaikkiaan tosi hyvin. Aina jos tulee menoja, vaikka hammaslääkärikäyntejä, ei ole ollut ongelmia sopia niitä. Aiemmin tyttärellä oli myös harrastuksia, joihin liittyvissä kulkemisissa joustava työaika auttoi.

Saila tekee töitä 100 %:n etätyösopimuksella, mikä on hänelle mieluisa ratkaisu. Pääasiassa hän tekee töitä normaalin toimistoajan puitteissa klo 8-16, mutta jos on esimerkiksi erityisiä menoja, Saila saattaa käydä hoitamassa niitä päivän aikana ja tehdä töitä joskus vastaavasti hiukan pidempään.

Hän pitää näitä järjestelyjä juuri itselleen sopivana sekä luonteen että perhekuvion takia. Sailan perheeseen kuuluu hänen itsensä lisäksi nelosluokkaa käyvä 10-vuotias tytär.

- Työaika joustaa Pinjalla kaikkiaan tosi hyvin. Aina jos tulee menoja, vaikka hammaslääkärikäyntejä, ei ole ollut ongelmia sopia niitä. Aiemmin tyttärellä oli myös harrastuksia, joihin liittyvissä kulkemisissa joustava työaika auttoi, Saila sanoo. 

Pinja on Sailalle ensimmäinen vakituinen työpaikka, ja hän kertoo viihtyneensä hyvin. Hän on osa Pinjan verkkokauppatiimiä, johon kuuluu yhteensä noin 30 henkilöä.

- Meidän tiimissä on hyvä meininki, ja joka päivä on mukava aloittaa työt. Aina uskaltaa kysyä, jos on kysyttävää, eikä tyhmiä kysymyksiä ole, hän toteaa.

Vanhemmuudessa Sailan mielestä on parasta se, että saa seurata lapsen kehitystä ja kasvamista – ja etenkin persoonan kehittymistä. Pakettiin kuuluu sekin, että välillä joutuu myös olemaan vähän huolissaan.

- Kyllä siitä fiksu ihminen on silti kasvamassa, Salla toteaa lämpimästi hymyillen.

Joustava työaika auttaa Ollin kuusihenkistä perhettä hoitamaan arjen erikoistilanteet 

Lahdessa asuva Lead Customer Service Manager Olli Savolainen on kokenut etätyökonkari. Hän alkoi tehdä töitä kotinsa yläkerran etätyöpisteellä jo reippaasti ennen koronaa, yli kuusi vuotta sitten. Työssään hän vetää projekteja, hoitaa asiakkuuksia Pinjan tuotetiedon hallintaan ja verkkokauppaan  keskittyneessä Digital Commerce -tiimissä.

Ollin kuusihenkiseen perheeseen kuuluvat hänen lisäkseen vaimo sekä 1-, 4-, 6- ja 8-vuotiaat lapset. Vanhemmuudessa Ollille on parasta ennen kaikkea lasten välittömyys ja se, että lapset rakastavat vanhempiaan ehdoitta.

- Oma työ- ja lastenhoitojärjestelymme on siinä mielessä aika poikkeuksellinen, että kotonamme käy perhepäivähoitaja. Hän hoitaa kodissamme paitsi omia lapsiamme myös muiden perheiden lapsia. Asumme kohtalaisen isossa omakotitalossa, mikä mahdollistaa tällaisen järjestelyn. Oma työhuoneeni sijaitsee kotimme yläkerrassa, mutta näen lapsia työpäivän aikana esimerkiksi ruokailun merkeissä, Olli kertoo.

Mies pinkissä hupparissa istumassa työpisteellään taustallaan lapsi joka istuu lattialla tutkimassa maitokannua

Joustava työaika ja tilanteen mukaan mukautuvat työjärjestelyt ovat Ollin perheelle arvokkaita erityisesti kaikkien arjessa eteen tulevien erikoistilanteiden yhteydessä, kuten syksyllä koulujen alkaessa, lasten sairastellessa tai hammaslääkärikäyntien yhteydessä. Ollin vaimo on ammatiltaan kätilö, joten hänen työaikansa eivät rajoitu normaaliin toimistoaikaan. Vaimon palatessa vanhempainvapaalta täysillä työelämään Ollin joustavien työjärjestelyjen arvo nousee vielä entisestään.

- Aina kun on ollut tarve säätää jotenkin kalenteria, olen pystynyt sen tekemään. Ei ole tullut tunnetta, että pitää itse aina revetä kaikkeen. Oman kalenterin suunnitteleminen on ylipäätään ollut hyvin vapaata Pinjalla, ja sekä tiimistä että pitkältä ajalta tutuilta asiakkailta löytyy hienosti ymmärrystä, jos muutoksia tulee.

Aiemmin muun muassa nuorisotyötä tehnyt ja verkkokaupasta myyjäpuoleltakin kokemusta kerryttänyt Olli pitää omaa työyhteisöään ja sen meininkiä kaikkiaan hyvänä. Hän arvostaa myös sitä, että erilaiset tarpeet otetaan huomioon.

- Totta kai omalla tontillani on myös asioita, jotka pitää hoitaa tilanteesta huolimatta ja joissa muut eivät pysty täysin paikkaamaan. Aika hyvin olen pystynyt hoitamaan sellaisetkin tilanteet, jos vaikka lapsi on ollut sairaana ja on ollut jotain kriittistä hoidettavaa. Lapsi on hyvin voinut olla sen aikaa mukana työpisteellä, ja vaikka nämä ovat tietysti poikkeustilanteita, ne osoittavat, että tällainenkin on meillä ihan sallittua. Ja koska työnantaja ja esihenkilöt antavat joustoa, joustan mielelläni vastaavasti silloin tällöin toiseenkin suuntaan, Olli toteaa.

Mitä lapsesi vastaisi, jos kysyisimme, mitä teet työksesi?

Saila & 10-vuotias tytär:
- Hän varmaan sanoisi, että ”Äiti koodaa.”.

Olli & 6-vuotias tytär:
- Ehkä Tyyne-tyttömme sanoisi ”Isi tekee etätöitä.”. Verkkokauppa on ehkä käsitteenä vielä vähän hankala ymmärtää…

Jesse & 2-vuotias poika:
- Hän todennäköisesti sanoisi, että ”Isi on tietokoneella.”. Hänelle työnteko ja tietokoneella oleminen ovat vielä synonyymeja – vaikken kotona töitä juuri teekään!

Emmi & 5-vuotias poika:
- Meidän poika leikkii aina äitiä ja äidin töitä. Hän varmaan sanoisi, että ”Äiti on palavereissa, näpyttelee tietokonetta ja juttelee työkavereiden kanssa.”.

Jesse käy töissä pyörällä ja haastaa kollegoja toisinaan myös jujitsutatamilla 

Vaasalainen Jesse Ikola toimii Pinjalla projektipäällikkönä, 10 henkilön esihenkilönä sekä Vaasan toimiston toimistokoordinaattorina. Alkujaan vuonna 2016 hän aloitti sovelluskehittäjänä ja konsulttina, kunnes toimenkuva laajentui henkilöstömäärän lisääntymisen myötä. 

Jesse kertoo työskentelevänsä lähes aina toimistolla, sillä toimistolla on mukava työporukka ja hyvä työrauha. Kotona puolestaan riittää menoa ja vipinää, parhaasta mahdollisesta syystä: Jessen ja avovaimon perheeseen kuuluvat myös kaksi vuotta täyttävä poika sekä kolme kissaa. Loppuvuodeksi 2023 perheeseen odotetaan innolla myös uutta pientä tulokasta.

- Toimistolla työskentely sopii omalla kohdallani erinomaisen hyvin, jatkuva kotona työskenteleminen ei omalla kohdallamme vain toimisi. Toisaalta pystyn tarvittaessa myös hyvin etäilemään, jos vaimolla on vaikka omia menoja, Jesse kertoo.

Pinkkihupparinen mies istumassa työpöydän ääressä lapsi sylissään

Omien töidensä kalenteroinnin Jesse kertoo voivansa hoitaa käytännössä vapaasti, ainoastaan asiakaspalaverit asettavat jonkin verran raameja. Asiakkuudetkin ovat niin pitkäaikaisia, että asioista ja aikatauluista on helppo sopia matalalla kynnyksellä.

- Asun niin lähellä toimistoa, että käyn töissä yleensä polkupyörällä. Jos joskus täytyy hoitaa omia asioita päivällä ja tuntipankki lipsahtaa miinukselle, pystyn hyvin paikkaamaan kirjoittamalla illalla vaikka jonkun dokkarin loppuun tai vastaamalla sähköposteihin. On joka tapauksessa hienoa, että on vapaus valita toimiston ja kodin välillä. Nämä on arjessa tosi tärkeitä juttuja, Jesse toteaa.

Tärkeä etu tilanteen mukaan elävässä, joustavassa työajassa on Jesselle myös se, että se mahdollistaa hänelle rakkaan taistelulajin, jujitsun säännöllisen harrastamisen.

- Treenejä on usein iltaisin, ja riippuu päivästä, kuinka sinne ehdin. Joustava työaika mahdollistaa sen, että pystyn tarvittaessa sovittamaan treenit myös aamulle, ja meillä on toimistolla itse asiassa myös oma pieni tatami. Työkavereista löytyy pari muutakin lajin harrastajaa, joten joskus herätään tuntia normaalia aiemmin, vedetään yhdessä aamutreenit, käydään suihkun kautta ja napataan kahvit käteen. Lähtee päivä hyvin liikkeelle, Jesse kertoo.

Vanhemmuus on muovannut arkista rytmiä muutenkin, sillä Jesse kertoo olleensa aiemmin iltaihminen ja tehneensä töitä iltapainotteisesti. Nyt kun lapsi herää aamukuudelta, rytmi on ymmärrettävästi muuttunut. Vastineeksi on kuitenkin saanut vielä jotain paljon arvokkaampaa.

- On ollut mahtavaa huomata, kuinka oma muksu on alkanut selvästi osoittaa huumorintajua. Kun hän oli vasta oppinut puhumaan, hän puhui joskus vahingossa hassusti, mutta nyt hän ottaa selvästi kiinni sanomistamme jutuista ja heittää jotain hauskaa takaisin, Jesse sanoo.

Etätyö mahdollisti Emmille työhönpaluun itselle sopivalla hetkellä 

Pinjan Service Deskin CRM-tiimiin kuuluva Emmi Pöyhönen työskentelee Service Deskissä ja tarjoaa ValueFrame-tukea niin asiakkaille kuin myös palvelupäällikön roolissa sisäisesti. Hän kertoo löytäneensä itselleen sopivan kombon, jossa pääsee selvittämään asiakkaiden ongelmatilanteita, tekemään tietokantatöitä ja hoitamaan myös hallinnollisia tehtäviä. Emmi aloitti työt Pinjalla 2021 harjoittelijana ja sai tämän jälkeen vakinaisen paikan.

Emmin perheeseen kuuluvat hänen itsensä lisäksi aviomies sekä kaksi poikaa, joista vanhempi on kohta 5-vuotias ja nuorempi 8 kuukautta.

- Asumme perheen kanssa Kuopiossa, ja teen etätöitä 100 %:n sopimuksella. Se on ollut meille ehdottoman hyvä ratkaisu ja yksi avaintekijä myös siinä, että pääsin palaamaan äitiyslomalta näin nopeasti töihin. Olemme mieheni kanssa aina tehneet päätöksiä mahdollisimman tasa-arvoisesti, ja koska en koe olevani se kaikkein perinteisin kotiäiti, palasin töihin omasta halustani nuorimmaisemme ollessa noin puolivuotias. Päiväkodissa työskentelevä mieheni sai puolestaan jäädä vanhempainvapaalle hoitamaan lapsia, hänelle rutiiniarki lasten kanssa sopii selvästi paremmin, Emmi kertoo.

Emmi tykkää aloittaa työpäivänsä varhain, jo klo 7-8 maissa, ja lopettelee iltapäivällä vastaavasti aiemmin. Huhtikuussa perhe hyödynsi etätyömahdollisuutta myös siten, että he matkustivat kuukaudeksi Ylläkselle, mistä käsin Emmi sai hoidettua työpäivät ihan vastaavasti kuin kotona Kuopiossakin.

Hymyilevä silmälasipäinen nainen tietokoneen ääressä

Aiemmin sote-alalla työskennellyt, fysioterapeutiksi ja liikuntalääketieteen maisteriksi valmistunut Emmi oli aikanaan vanhemman pojan kanssa kotona äitiyslomalla reilun vuoden. Äitiysvapaan aikana hän päätti kouluttautua uudelle alalle ja valmistui IT-insinööriksi vuonna 2022. Pinjalle harjoittelun kautta vakipestiin edennyt Emmi kertoo viihtyneensä työssä oikein hyvin.

- En keksi mitään huonoa sanottavaa. Oli ihanaa päästä Pinjalle harjoitteluun ja olen ehtinyt jo itsekin kokea, millaiset etenemismahdollisuudet meillä on. Minut vakinaistettiin ennen kuin jäin äitiyslomalle, ja kun kerroin myöhemmin toiveestani palata takaisin, sain tosi paljon kannustusta ja minulle mahdollistettiin pehmeämpi työhönpaluu 80 %:n työajalla. Eikä minua toivotettu tervetulleeksi vain lisäresurssina, vaan nimenomaan työkaverina ja kollegana. Lisää vastuuta olen saanut muun muassa palvelupäällikön pestini myötä, Emmi kertoo.

Emmin perheessä joustava työaika ja etätyömahdollisuus tuovat arkeen ennen kaikkea lisää aikaa. Hän kertoo perheen saavan melkein kaksi tuntia lisää yhteistä aikaa päivään, kun ei tarvitse miettiä työmatkoja, ruuhkia ja päiväkotipysähdyksiä.

- Vanhemmuudessa on minusta parasta se, että näkee lasten ilon ja onnen. He ovat ennen kaikkea aitoja eivätkä peittele mitään, Emmi toteaa.

Lue lisää: 

Katso kaikki avoimet paikkamme
Tutustu pinjalaisten uratarinoihin
Parhaat työkaverit ovat kannustavia, huumorintajuisia ja tarjoavat toisinaan ammatillisiakin haasteita
Pinjalaisten koodausoppitunti lapsille, Pinja Kids Code Academy, sujui mainiosti Scratch-ohjelmointialustalla