Varaa tapaaminen
Tietopankki

5 syytä milloin kannattaa harkita kunnossapitojärjestelmän vaihtoa

arrow_kupijarjestelman_vaihtaja__blogi

Kunnossapitojärjestelmien, niin kuin monien muidenkin järjestelmien vaihto on nykypäivänä varsin yleistä. Kehittynyt teknologia sekä kunnossapidon roolin muuttuminen pelkästä kustannustekijästä tuottavuuden lähteeksi, ovat paitsi asettaneet uusia vaatimuksia kunnossapitojärjestelmille, myös kasvattaneet yleistä kiinnostusta kunnossapitoa ja sen kehittämistä kohtaan.

Järjestelmänvaihtoprojekteilla on edelleen turhankin negatiivinen maine ja siksi järjestelmän vaihtoon ei ryhdytäkään kovin pienin perustein. Missä tilanteissa erityisesti  kunnossapitojärjestelmän vaihtoa olisi kuitenkin järkevää harkita?

1. Kunnossapidon johtaminen ja kehittäminen on haasteellista

Kunnossapidon rooli ja merkitys ovat viime vuosina muuttuneet merkittävästi. Tämä muutos vaatii sekä kunnossapidon tehtävien uudelleenmäärittelyä että tavoitteiden uudelleenasettamista tuottavuuden kautta. Kunnossapidon tuottavuusvaikutuksia haetaan nyt nopeasti ja selkeästi.

Lean-ajattelu koskettaa myös kunnossapitoa.  Aktiivisen ja konkreettisen päivittäisjohtamisen merkitys kasvaa, asettaen näin vaatimuksia myös kunnossapidon järjestelmille.

2. Nykyisen järjestelmän ominaisuudet ovat puutteelliset

Usein kunnossapitojärjestelmän vaihto tulee kyseeseen silloin, kun vanha järjestelmä ei enää vastaa kunnossapidon tarpeita. Järjestelmän hankinnasta voi olla jo aikaa ja sen käyttö on erilaisten puutteiden takia haastavaa. Käyttömäärään perustuva huoltaminen, käyttäjäkunnossapito ja koneen kuntoon perustuva huoltaminen ovat nykyjärjestelmissä tärkeitä ominaisuuksia.

Nykyisessä järjestelmässä voi olla puutteita niin perustoiminnallisuuksissa kuin laajennusmahdollisuuksissakin. Järjestelmästä voi esimerkiksi puuttua mobiilikäyttö tai vaikkapa QR-koodien sekä sähköposti- ja tekstiviestihälytysten käyttömahdollisuus. Yrityksessä voi olla myös tarve hallitusti rajattujen kumppaneiden mukaan ottamiselle järjestelmän käyttäjiksi.

3. Kunnossapidon ja tuotannon yhteistyö kaipaa avoimuutta

Vastuunjako kunnossapidon ja tuotannon välillä on muutoksessa. Työtehtävät menevät yhä enemmän limittäin ja aiemmin hyvinkin selkeät raja-aidat ovat häviämässä. Tästä hyvä esimerkki on käyttäjäkunnossapidon yleistyminen. Tuotantoa suunniteltaessa tulee huomioida kunnossapidon tarpeet ja myös toisinpäin.

Hyvä kunnossapitojärjestelmä sisältää työkaluja avoimen kommunikaation parantamiseen tuotannon ja kunnossapidon välillä. Hyvä järjestelmä tekee kunnossapidon tilannekuvan näkyväksi kaikille.

4. Nykyisen järjestelmän teknologiassa ja käytettävyydessä on parannettavaa

Joskus järjestelmän vaihtoon voi ajaa myös se, ettei nykyinen järjestelmä välttämättä sovellu osaksi yrityksen muuta IT-infraa ja käyttöympäristöä. Järjestelmänvaihto voi myös tulla kyseeseen muiden uusien järjestelmähankintojen yhteydessä.

Jotta kunnossapitojärjestelmästä saataisiin aidosti liiketoimintaa tukeva ja hyötyjä tuottava työkalu, tulee sen olla myös helposti käytettävä. Selainkäytettävyys ja mobiilikäyttö ovatkin nykypäivänä itsestäänselvyyksiä. Näiden lisäksi mahdollisuutta pilvipalveluihin odotetaan ja joskus jopa edellytetään.

5. Yhteistyö nykyisen järjestelmätoimittajan kanssa on haastavaa

Nykyiseltä järjestelmätoimittajilta saattaa puuttua aitoa asiaosaamista kunnossapidon prosesseista, hallinnasta ja kehittämisestä. Osaavan järjestelmätoimittajan täytyy olla aidosti sitoutunut asiakkaan kunnossapitotoiminnan kehittämiseen. Tähän kuuluvat olennaisesti muiden toimijoiden benchmarkkaus, pitkäjänteinen kehitysyhteistyö asiakkaan kanssa sekä tarvittaessa myös asiakkaan haastaminen.

Haluatko lisätietoja?

Lataa maksuton Kunnossapitojärjestelmän vaihtajan oppaamme saadaksesi lisätietoja kunnossapidon kehittämisestä sekä siitä, mitä kunnossapitojärjestelmän vaihdossa olisi syytä ottaa huomioon.

New Call-to-action

Lue lisää

Kannattaako kunnossapitojärjestelmän integraatio? 1+3 hyötyä
Kunnossapitojärjestelmä käyttöön 6 viikossa
Onko kunnossapidossanne ongelmakohtia? Kehityspäivä voi olla ratkaisu