Etätyö kotona antaa lisää tunteja päivään

Henkilö istuu työpöydän ääressä

Pienessä ja idyllisessä Siuron kylässä asuva Senior Software Developer Sami Siuruainen on tottunut etätyöläinen. Hän tekee töitä Novi by Pinja -tuotteen parissa ja kehittää sitä eteenpäin yhdessä muun tiimin kanssa – 100-prosenttisesti kotoaan käsin. Etätyö kotona mahdollistaa Siuruaiselle enemmän yhteistä aikaa perheen kanssa, vähemmän autossa istumista, myöhäisempiä aamuherätyksiä sekä selvää säästöä lompakkoon.

Yli 20 vuotta ohjelmistosuunnittelun ja ohjelmistokehityksen parissa työskennellyt Sami Siuruainen kuuluu Pinjan Novi-kunnossapitojärjestelmän kehitystiimiin. Hän koodaa, ratkoo ongelmatilanteita ja jatkokehittää ohjelmistoa enimmäkseen taustalla, organisaation sisäisesti, reilun kymmenen hengen tiimissä. 

Siuruainen tekeekin osaltaan sitä kuuluisaa ”näkymätöntä” työtä, joka ei välttämättä aina loista näyttävyydellään mutta joka on kokonaisuudelle kriittisen tärkeää. Sen avulla varmistetaan järjestelmän toimivuus ja luotettavuus asiakkaalle päin, kehitystyön kautta myös pitkälle tulevaisuuteen.

Kanttia ja kokemusta

Senior Software Developer Sami Siuruainen kuvailee tekevänsä Pinjalla yleistä ohjelmistokehitystä, parantavansa järjestelmän suorituskykyä ja ottavansa koppia, kun myynti tai asiakkuuspäälliköt heittävät palloja tekniselle tiimille. Vaikka oma työ onkin vahvasti erikoistunutta, tekniset yksityiskohdat pitää osata jättää konepellin alle ja pystyä keskustelemaan asioista myös ei-teknisten henkilöiden kanssa.

– Työssä pitää koko ajan huomioida, että ohjelmistomme loppukäyttäjä ei todennäköisesti ole IT-alan ihminen. Esimerkiksi vianetsinnässä kommunikointi vaatii toisinaan tulkintataitoa, sillä ohjelmistokehittäjä ja työn tilaaja saattavat käyttää keskenään aika erilaista termistöä. Meidän pitää jatkuvasti muistaa ja hahmottaa se käyttöympäristö, jossa loppukäyttäjät työskentelevät, Siuruainen toteaa.

Koska asiakkailla on vaihtelevia käyttöympäristöjä, Siuruaisen pitkä ja monipuolinen kokemus eri työkaluista on työssä hyväksi hyödyksi. Hän saa hyödynnettyä nykyisessä tehtävässään monenlaista oppia, jota reppuun on vuosien varrella kertynyt. Koska Siuruaisella on pitkän ajan kokemusta monenlaisista ja myös vanhemmista työkaluista, hän huomaa niitä koskevien työtehtävien laskeutuvan usein juuri hänen työpöydälleen.

Siuruaisen työ on enimmäkseen itsenäistä, mutta tarpeen tullen koodari saa tukea ja konsultointiapua myös muilta tiimiläisiltä. Eri puolilla Suomea toimivan tiimin työskentelyä hän kuvaa melko suoraviivaiseksi ja ratkaisukeskeiseksi, mutta huultakin toki heitetään.

Novi-tiimi käyttää pääasiallisina kehityskielinään Microsoft C#:ia ja VB.NETiä. Ohjelmointi- ja tietokantaosaamisen ohella Siuruainen kertoo työnsä vaativan rohkeaa otetta ja kanttia. Vaikka työtä tehdään paljolti itsenäisesti, tilanteen vaatiessa on uskallettava avata suunsa.

– Ongelmatilanteissa pitää olla kanttia esittää rohkeasti oma mielipide, myös silloin kun se ei ole täysin varma. Kokemuksesta kumpuava, perusteltu ajatus vie asiaa kuitenkin aina eteenpäin ja tilanteen ratkaisemisessa osataan lähteä oikeaan suuntaan, Siuruainen sanoo.

Etätyö kotona – perhe, lompakko ja ympäristö kiittävät

Etätyö kotona on Siuruaiselle tuttua jo usean vuoden ajalta. Hän kehuu kaikkien perusasioiden toimivan Pinjalla hyvin, ja kaikesta sovitusta on aina myös pidetty kiinni. Hän on saanut työnantajalta tukea myös etätyön tekemiseen.

– Sain Pinjalta kotiin toimitettuna täysimittaisen työpisteen sähköpöytineen, työtuoleineen ja näyttöineen. Ainoastaan näppäimistönä käytän omaani, Siuruainen kertoo.

Etätyö kotona on Siuruaiselle sopiva valinta monestakin syystä. Perheelliselle miehelle, kahden jäälajeja harrastavan lapsen isälle, työmatkoista säästyvä aika on varsin tervetullutta. Aiemmin hän lähti ajamaan toimistolle aamuvarhain välttääkseen ohitustien ruuhkat. Nyt hän käyttää aamun tunnit nukkumalla pidempään. Toisekseen etätyö kotona tuottaa ihan tuntuvaa etua lompakkoon.

Vuonna 2020 jopa 50 pinjalaista siirtyi 100 %:n etätyön piiriin, ja määrä on sittemmin vielä entisestään kasvanut.

– Etätöihin siirtyminen tarkoitti elämäni suurinta vähennystä autoilusta. Jos kävisin päivittäin lähimmällä toimistolla eli Tampereella, ajomatkaa tulisi päivittäin noin 90 kilometriä. Nyt koko vuoden ajot ovat jossain 5 000 kilometrin paikkeilla, kun ne ennen olivat 25 000 kilometrin hujakoilla.

Vuonna 2020 jopa 50 pinjalaista siirtyi 100 %:n etätyön piiriin, ja määrä on sittemmin vielä entisestään kasvanut. Kynnystä alentaa osaltaan se, ettei etätyösopimus estä käymästä silloin tällöin myös toimistolla. Pinja kannustaa halukkaita etätyöhön ja tukee sitä tarjoamalla etätyöläisen käyttöön muun muassa ergonomisen sähköpöydän ja työtuolin. 

Ympäristötietoisuuden lisääntyessä moni on pysähtynyt miettimään etätyön positiivisia ympäristövaikutuksia. Etätyövuoden 2020 vaikutukset näkyivät positiivisesti Pinjan hiilijalanjäljessä, joka pienentyi edellisvuoteen verrattuna 36 %:lla muun muassa toimitilamuutosten ja vähentyneen liikematkustamisen johdosta.

Sami Siuruaiselle etätyössä on monta isoa plussaa, ja mahdollisiin haasteisiinkin hän on oppinut vastaamaan.

– Suurin haaste taitaa useimmille olla se, että etätyössä työpäivä helposti venähtää. Itse olen kuitenkin oppinut pitämään kiinni työpäivän pituudesta. Aloitan työt useimmiten aamuseitsemältä, ja jollei loppuiltapäivään osu palaveria tai jotain erityisen kiireellistä, laitan koneen kiinni kello 15. Silloin alkaa talossakin olla jo elämää, ja kokemuksesta tiedän, että kyllä se koodi odottaa siellä vielä seuraavaankin aamuun.

Lue lisää

Tutustu Pinjaan työpaikkana, pinjalaisten uratarinoihin ja avoimiin paikkoihin
Lead Architect viihtyy koodaamisen syvässä päädyssä
Business Development Manager kehittää Pinjan palvelun asiakashyötyjä
Pinjalla data-analyytikko visualisoi tietoa ja auttaa tehokkaassa päätöksenteossa
Pinjan pilvialustatiimissä puhalletaan yhteen hiileen ja jokainen saa keskittyä omiin vahvuuksiinsa