Mikä on Microsoft Fabric? Osa 1: historiasta nykypäivään

Mies istumassa työpöydän äärellä, kahdella näytöllä erilaisia raportteja

Microsoft julkaisi uuden data-alustan 23.5.2023. Olin paikalla Keilaniemessä toukokuussa, kun esirippua vedettiin sivuun, kuulemassa tästä Fabricista, jonka kerrottiin olevan alallamme merkittävintä sitten SQL-Serverin. Mitä tästä siis pitäisi ajatella? 

Microsoftin merkittävimmät BI-ratkaisut ennen Fabricia 

Muistatteko ajat, kun Cognos tai Business Objects olivat ensimmäinen asia, mitä tietovarastoista ja kehittyneestä raportoinnista tuli mieleen? Ja sen, että ne maksoivat maltaita. BI-pelikenttä muuttui vuonna 2005 radikaalisti, kun Microsoft tarjosi järkevän hintaisen vaihtoehdon ja toi markkinoille SQL Server 2005:n ja sen uudistetut integraatio-, analyysi- ja raportointipalvelut. 

Moni tarttuikin tuolloin Microsoftin tarjoamaan BI-alustana, vaikka se ei alkuun ollut edes paras. Hinnan lisäksi houkuttelevuutta lisäsi luottamus Microsoftiin. Aika nopeasti valinta osoittautui voittavaksi. 

Microsoftin datamatka ei kuitenkaan ole ollut mutkaton. Kaiken kansan data-analytiikan saralle nousi uusia innovatiivisia pelureita. Kilpailijoista esimerkiksi Qlik muistinvaraisine datamalleineen ja näyttävine raportteineen vei interaktiivisen raportoinnin uudelle tasolle ja oli erittäin kova kilpailija pitkälle 2010-lukua. Vaikka Microsoftin data-alusta itsessään oli toimiva samaan aikaan raporttien ja analyysin toteutus- ja esityskerros oli pirstaleina mm. Sharepointissa, PerformancePoint Servicessä ja Excelissä. Kaikki muuttui kun Microsoft laittoi tarjoamaansa kunnolla Poweria.

Vuonna 2015 julkaistu Microsoft Power BI yhdisti tuolloin hajallaan olevat datatoiminnallisuudet yhdeksi tuotteeksi, joka kehittyi kuukausittain. Tuotteen avulla raporttien tekeminen muuttui mielekkääksi paitsi koodareille myös liiketoiminnan ihmisille. Power BI nosti Microsoftin kärkeen myös raportoinnissa.

Data-alustat kehittyvät vastaamaan laajentuneita tarpeita 

Vuosien varrella liiketoiminnan uudet vaatimukset ja pilvipalvelujen tarjoama ovat kuitenkin muuttaneet maailman myös data-alustojen osalta. Skaalautuvuus, lähes reaali-aikaisuus, koneoppimismallit, lähdedatan monipuolisuus ja tietenkin kustannukset ovat huomioon otettavia asioita data-alustojen valinnassa. Microsoftinkin osalta tarjonta vaati ennen Fabricia tilanteesta riippuen monia palveluja kuten vaikkapa Azure SQL, Azure Data Factory, Azure Data Lake, Synapse, Stream Analytics, Azure Databricks jne. Lisäksi tässä aikaikkunassa joillain osa-alueilla on myös noussut uusia innovatiivisia kilpailijoita kuten Snowflake muuttamaan data-alustojen taistelutannerta.

Microsoft Fabric yhdistää modernin tietovarastoinnin ja raportoinnin uudella pilvipalvelutuotteellaan yhdeksi tuotteeksi. Fabric on vielä preview-vaiheessa, mutta Microsoftin päämäärä on muuttaa kohtuullisen sekava palapeli yhdeksi selkeäksi tuotteeksi. Eikä sen onnistuminen olisi ollenkaan ensimmäinen kerta Microsoftin historiassa. 

Tämä artikkeli on ensimmäinen osa Microsoft Fabriciin keskittyvää blogisarjaa. Tulevissa osissa käyn läpi tarkemmin ratkaisun teknologiaa ja lisäksi testaamme sen toiminnallisuuksia. Microsoft Fabric toteuttaa tietovarastoinnin ja raportoinnin alustatarpeet yhdellä ratkaisulla, mutta mikä tekninen innovaatio tässä on taustalla vai onko sitä? Kerron tästä lisää blogisarjan toisessa osassa. 

Jos haluat kuulla lisää Fabricin mahdollisuuksista, varaa aika keskusteluun

Lue lisää: 

Tiedolla johtaminen - kuinka hyödynnät dataa entistä tehokkaammin
Microsoft Fabric ja tekoäly helpottavat oppilaitosten datan hallintaa ja raportoinnin itsepalvelua
Mikä Microsoft Fabric on? 
Pinjan tiedolla johtamisen ja business intelligence -palvelut

Jani Laitala

Jani Laitala

Toimin Pinjalla data-arkkitehtina toteuttaen niin tietovarastoratkaisuja kuin raportointiakin. Olen kiinnostunut datassa olevasta informaatiosta ja haluan kommunikoida sen visuaaleilla. Vapaa-ajalla perheemme touhuaa niin kulttuurin kuin urheilunkin parissa.

Lue lisää tältä kirjoittajalta