Parhaat työkaverit ovat kannustavia, huumorintajuisia ja tarjoavat toisinaan ammatillisiakin haasteita

Kaksi silmälasipäistä naista toistensa kainalossa katsomassa kameraan

Pinjan yli 500 työntekijää työskentelevät ympäri Suomea Pinjan toimipisteissä ja etänä. Joukkoon mahtuu monenlaista osaajaa ja tyyppiä, ja joskus henkilökemiat klikkaavat yhteen erityisen suotuisasti. Tärkeitä ystävyys- ja kaveruussuhteita ovat työn kautta löytäneet muun muassa järjestelmäarkkitehti Pekka Savolainen, HR-koordinaattori Niina Makkonen, ohjelmistokehittäjä Olli Hanhimäki sekä tietovarasto- ja BI-asiantuntija Riku Ojanen.

Akateemisia nörttejä, hurttia huumoria ja ammatillista haastamista

Järjestelmäarkkitehti Pekka Savolainen on yksi Pinjan Jyväskylän-toimipisteen pitkäaikaisista työntekijöistä. Hänelle on rakentunut vuosien mittaan keskeinen rooli Pinjan koodaajien keskuudessa niin ammatillisesti kuin myös vapaa-ajan tapahtumissa. Paitsi että Pekka viihtyy koodaamisen syvässä päädyssä, hän järjestää kollegojen kesken lautapelitapahtumia, laneja, paintballia ja pokeri-iltoja.

Minulle parhaat työkaverit ovat ennen kaikkea huumorintajuisia, ja arvostan kyllä myös sitä, jos työkaveri pystyy haastamaan sopivasti ihan ammatillisessa mielessä

Pitkän etätyöjakson jälkeen Pekka on nyt tehnyt töitä mielellään enimmäkseen toimistolla. Työkavereissa Pekka arvostaa erityisesti hyvää huumorintajua ja sopivaa henkilökemiaa. 

- Oma kokemukseni on, että meillä on töissä aika samanhenkistä porukkaa noin keskimäärin. Olemme kaikki vähän niin kuin akateemisia nörttejä, Pekka kuvailee.

Elektroniikkainsinööriksi alkujaan kouluttautunut Pekka siirtyi pian valmistumisen jälkeen softapuolelle ja aloitti Pinjalla asiakasprojektissa vuonna 2011, ensin harjoittelijana ja sitten kokopäiväisenä koodaajana. Vuosien mittaan tie on vienyt yrityksen sisäisten projektien kautta Pinjan oman Flow-tuotteen ja siihen liittyvän sähköinen siirtoasiakirja -moduulin kehitystiimiin.

- Hyviä ja pitkäaikaisia kavereita on löytynyt matkan varrelta muun muassa pitkistä projekteista, joihin olen osallistunut. Minulle parhaat työkaverit ovat ennen kaikkea huumorintajuisia, ja arvostan kyllä myös sitä, jos työkaveri pystyy haastamaan sopivasti ihan ammatillisessa mielessä, Pekka kertoo

Pekka tapaa työkavereitaan säännöllisen epäsäännöllisesti myös vapaalla. Hän käy toisinaan pelaamassa firman sählyvuorolla, ja tietyn porukan kesken on tullut tavaksi harrastaa myös muita urheilulajeja juoksusta pyöräilyyn ja talvilajeihin. Seuraavaksi suunnitelmissa on käydä hiihtämässä. Näissä tapaamisissa on välillä aktiivisempia kausia ja välillä passiivisempia, ja rinkiin kuuluu niin nykyisiä kuin entisiäkin työkavereita.

- Olemme tehneet vuosien mittaan myös erilaisia urheilumatkoja ympäri Suomen. Lisäksi olemme käyneet juoksemassa maratonin Ateenassa ja puolimaratonin Brysselissä.

Arkisin tulee Pekan mukaan puhuttua välillä myös vapaa-ajan asioita työnteon ohessa, ja toisaalta vapaallakin saatetaan puhua jostain softa-alaan liittyvästä, kun kuitenkin ollaan samasta alasta kiinnostuneita.

- Myönnän itsekin jääväni välillä möyhäämään, jos jostain asiasta oikein innostun. Ei näitä hommia pelkän rahan takia tehdä. Kun kerran intohimoa on, niin pitäähän sitä välillä paasata, Pekka sanoo.

Parhaat työkaverit ovat riittävän samanlaisia ja riittävän erilaisia

HR-koordinaattori Niina Makkosella on takanaan jo lähes 20 vuoden työura Pinjalla, alkujaan toimistosihteerinä ja sittemmin henkilöstöhallinnon ammattilaisena. Hänet tunnetaan Jyväskylän toimiston aina avuliaana hengettärenä, joka pitää langat käsissään niin isompien kokonaisuuksien kanssa kuin myös lukemattomissa pienissä yksityiskohdissa työpistejärjestelyistä henkilöstökortteihin.

Niina kertoo omien työtehtäviensä muuttuneen ajan mittaan aina vain mieleisempään suuntaan ja juuri hänelle itselleen sopiviksi. Sosiaalisena ihmisenä hän nauttii siitä, että työpaikalla saa olla tekemisissä monenlaisten ihmisten kanssa, jäädä hetkeksi rupattelemaan käytävillä ja olla myös kuuntelevana korvana.

- Minulle voi aina tulla puhumaan, jos juttukaveria kaipaa. Joskus olen miettinyt, olenko jo vähän turhankin sosiaalinen ja puhelias työpaikalla. Joku minulta joskus kysyikin, olenko taas hankkinut itselleni uusia hissifrendejä, kun tapasin jutella hississä tuntemattomillekin, Niina nauraa.

Sosiaalisuus ja kaikille mieluisan työpaikan luominen on kuitenkin myös tärkeä osa Niinan omaa työnkuvaa. Hänen työtään on pitää huolta toimiston viihtyvyydestä, minkä lisäksi hän vastaa muun muassa uusiin työntekijöihin liittyvistä henkilöstöhallinnon prosesseista. Lisäksi hän vastaa Pinjan HR Help Deskiin tuleviin tiedusteluihin ja palvelupyyntöihin sekä koordinoi myös Pinjan kaikkia toimipisteitä koskevien, yhteisten tapahtumien järjestelyjä Jyväskylän toimiston osalta. Esimerkiksi täksi ystävänpäiväksi Niina on hankkinut Jyväskylän-toimistolle teemaan sopivia kuppikakkuja ja askartelutarvikkeita.

- Koen työni olevan kokonaisvaltaista arjessa auttamista. On sitten kyseessä pieni palvelupyyntö tai isompi projekti, niin kaikki ne ovat yhtä mieluisia ja tärkeitä hoitaa, Niina kertoo.

Kaikkein läheisimmän työkaverinsa Niina löysi vaivihkaa toimiston taukohuoneesta. Sekä Niinalla että vuonna 2021 Pinjalla ohjelmistokehittäjänä aloittaneella Ekaterina Piispasella on tapana syödä lounaalla omia eväitä, ja näissä merkeissä he osuivat usein yhteisen lounaspöydän ääreen.

Kaksi silmälasipäistä naista istumassa sohvalla edessään lautapeli tekemässä ilmeitä toisilleen

- Ekaterina on aivan ihana ja helposti lähestyttävä tyyppi. Työnkuvamme Pinjalla ovat aivan erilaiset, joten yhteistä työkieltä meillä ei varsinaisesti ole. Silti Ekaterinan kanssa oli heti helppo tulla juttuun, Niina kertoo.

Syyksi siihen, miksi juuri Niinalla ja Ekaterinalla klikkasi ja heistä tuli parhaat työkaverit, Niina veikkaa riittävää samanlaisuutta ja toisaalta riittävää erilaisuutta. Vielä parin vuoden jälkeenkin he löytävät toisistaan uusia puolia, joten tylsää ei ehdi tulla. Samalla kumpikin myös hyväksyy toisensa juuri sellaisena kuin on, ilman arvottamista tai toisen ohjailemista tiettyyn suuntaan.

Lisäksi Niina arvostaa Ekaterinassa sitä, että tämä on aina valmis kaikkeen. Kaverukset ovatkin tehneet monenlaista myös työn ulkopuolella ja hyödyntäneet yhdessä muun muassa Pinjan henkilöstöetuja.

- Olemme kokeilleet padelin pelaamista, käyneet töiden jälkeen kahvilla ja kaupoilla, ja Ekaterina on käynyt meillä kotona kylässäkin. Jokusen kerran olemme käyneet myös yhdessä ulkona lounaalla. Seuraavaksi suunnitelmissa on ottaa puolisot mukaan ja käydä nelistään pelaamassa padelia, Niina kertoo.

Niinan mielestä on iso juttu arjessa, että saa tehdä töitä ihanien ihmisten kanssa, että työnkuvaa on muovattu ajan mittaan omiin vahvuuksiin sopivaksi ja että työnantajalta saa myös monia hyviä etuja.

Hyvälle ystävälleen ja työkaverilleen Ekaterinalle Niina haluaa lähettää tänä ystävänpäivänä lämpimät terveiset.

- Pysy Eksu aina juuri tuollaisena puheliaana ja iloisena omana itsenäsi. Olen onnellinen, että sain sinusta ystävän!

Lakeuksien tehokaksikkoa yhdistävät samat harrasteet ja kiinnostus dataa kohtaan

Pinjan Seinäjoen toimistolla työskentelevät ohjelmistokehittäjä Olli Hanhimäki ja tietovarasto- ja BI-asiantuntija Riku Ojanen ovat keskenään parhaat työkaverit. Paitsi että he istuvat toimistolla selät vastakkain ja keksivät niin toisilleen kuin muillekin kollegoille hauskaa piristystä työnteon lomaan, he tapaavat toisiaan myös vapaa-ajan harrasteiden merkeissä.

- Olemme molemmat opiskelleet samassa paikassa, Vaasan ammattikorkeakoulussa, mutta siellä emme vielä tunteneet toisiamme. Tutustuimme niin, että Olli lähti ensimmäisenä kokeilemaan omassa opinnäytetyössäni kehittelemääni opintopolkua tietovarastoinnin ammattilaiselle, Riku kertoo.

Yhteisellä työpaikalla he ovat oppineet tuntemaan toisiaan vielä paremmin. Riku on työskennellyt Pinjan riveissä vuodesta 2018 ja Olli vuodesta 2019 lähtien. Korona-aikana he istuivat toimistolla usein kahdestaankin.

Kaksi Pinja-huppareihin pukeutunutta miestä istumassa työpöytiensä ääressä selkä selän

Kummankin työtehtävät ovat ajan mittaan jonkin verran vaihdelleet ja kaverukset ovat välillä osuneet myös samoihin projekteihin. Ammatillisesti heitä yhdistää muun muassa kiinnostus datan hyödyntämiseen, ongelmien ratkomiseen ja tietovarastointiin. Heidän mielestään parhaat työkaverit ovat sellaisia, jotka auttavat tarvittaessa mutta toisaalta myös hoitavat oman tonttinsa.

- Totta kai työt tehdään tosissaan, mutta samalla on hyvä olla pilkettä silmäkulmassa. Työnteko saa myös olla hauskaa. Jos jollekulle sattuu töissä vaikka joku moka, niitä ratkotaan hyvässä hengessä eikä jätetä siitä osapuolten välille mitään kitkaa, Olli toteaa.

Riku ja Olli ovat molemmat tehneet työuransa aikana paljon Business Intelligence -puolen projekteja, joten jutunjuurta riittää paljon muun muassa dataan, tietovarastoihin ja tiedolla johtamiseen liittyen. Joskus sama data on myös kulkenut Ollin ruudulta sovellusten kautta Rikun ruudulle jatkotyöstöön.

Vapaa-ajalla yhteisiä mielenkiintoja löytyy monilta muiltakin elämänaloilta työn ja ammatin ohella. Kumpikin tykkää muun muassa monipuolisesta liikunnasta ja tietokonepeleistä.

- Aika monenlaista urheilua on ehditty harrastaa yhdessä. On pelattu salibandya, käyty maastopyöräilemässä ja kuntosalilla. Padeliakin on käyty pelaamassa Pinjan virikeseteleillä, Pinjan oma vuoro on täällä Seinäjoella aina maanantaisin. Leffassakin on joku kerta käyty virikeseteleillä, Riku luettelee.

Kaksi miestä kahdessa eri kuvassa, joista toisessa seisovat toimistolla huppareissa ja toisessa istuvat pirtelöillä hymyilemässä

Yhteisten kiinnostuksen kohteiden lisäksi kaveruudessa toimii Ollin ja Rikun sanojen mukaan liimana sopivan lapsellinen huumori ja hyväntuulinen kuittailu. Molemmat pitävät työnantajassaan siitä, että vähintään joka kuukausi on joku tapahtuma, jossa on mahdollisuus tutustua paremmin työkavereihin. Hauskaksi muistoksi mieleen jäivät muun muassa vuoden 2022 kesäjuhlat. Viime Pinjan-päivä 6.10. taas jäi erityisen hyvin mieleen siksi, että voitto firman bingossa tuotti kaveruksille 100 euroa lisää virikerahaa.

- Tykkään siitä, että Pinjalla tuetaan monenlaista heittäytymistä. Täällä on myös aito välittämisen kulttuuri työntekijöitä kohtaan, Olli tiivistää.

- Hyvin sanottu. Opettelitko tuon muuten ulkoa jostain firman käsikirjasta, Riku kuittaa hyväntuulisesti.

Lue lisää

Ohjelmistoasiantuntija – hae töihin Pinjalle!
Katso kaikki avoimet paikkamme
Tutustu pinjalaisten uratarinoihin