Varaa tapaaminen
Tietopankki

Parhaat vinkkimme kunnossapidon päivittäisjohtamiseen muuttuvassa ympäristössä

Novi by Pinja

Teollisuuden toimintaympäristö muuttuu nopeasti. Pitkään on puhuttu, että muutos on pysyvä olotila ja se on otettava toiminnassa huomioon. Viime aikojen nopeaan muutokseen tuskin kukaan on kuitenkaan kyennyt varautumaan.

Muutos haastaa päivittäisjohtamisen


Usein muutos huomioidaan yrityksen strategiassa, mutta onnistumisen kannalta oleellista on, kuinka hyvin muuttuva toimintaympäristö pystytään huomioimaan päivittäisjohtamisessa. Keskeisessä roolissa on myös kyky tehdä nopeita päätöksiä. Ja koska päätöksentekoon vaikuttaa käytettävissä oleva tieto, ovat ajantasainen tilannekuva ja tulevaisuuden analysointi välttämättömiä.

Kolme kovaa vinkkiä parempaan kunnossapidon päivittäisjohtamiseen

Tuotantolaite

Tuotantokoneiston laitteet pystytään yleensä jakamaan kriittisiin, koko tuotantoon vaikuttaviin laitteisiin, sekä vähemmän kriittisiin laitteisiin.

Priorisoi ja resurssoi

  • Tuotantokoneiston laitteet pystytään yleensä jakamaan kriittisiin, koko tuotantoon vaikuttaviin laitteisiin, sekä vähemmän kriittisiin laitteisiin. Kunnossapidon oikea-aikaisen ja oikeisiin kohteisiin kohdistuvan tekemisen kannalta tärkeää onkin laitteiden kriittisyyden määrittely.
  • Töiden kohdistaminen vaatii myös ajan tasalla olevaa tietoa käytettävissä olevista resursseista. Pysy siis kartalla työntekijöiden työtilanteesta ja töihin suunnitellusta ajasta.
  • Ylläpidä tietoa osaamisesta. Näin pystyt kohdistamaan töitä juuri oikeille resursseille tai esimerkiksi siirtämään resursseja työstä toiseen kriittisten laitteiden vaatiessa erikoisosaamista.

Visualisoi

  • Visuaalinen 24/7-tilannekuva auttaa kunnossapidon työtilanteen hahmottamisessa. Tärkeää on näyttää laitoksen tilannekuva myös työntekijöille, jolloin kunnossapidon itseohjautuvuus paranee ja tieto kulkee läpi organisaation. Työtilanteen visualisoinnissa voit käyttää esimerkiksi värejä kuvaamaan töiden prioriteettia.
  • Visualisoi kokonaistilanteen lisäksi kullekin työntekijälle myös henkilökohtainen työtilanne ja -prioriteetti. Tämä helpottaa mm. asentajan päivittäistä työnsuunnittelua ja esimerkiksi viikkopalavereiden pitämistä etänä.
  • Kiinnitä huomiota tiedon läpinäkyvyyteen. Kun tieto töiden etenemisestä on kaikkien saatavilla, työn eri vaiheiden aikatauluttaminen helpottuu. Myös tuotanto on tietoinen, milloin kone palaa taas käytettäväksi.

Optimoi

  • Ohjaa huoltoja todelliseen käyttöön perustuen. Käyttöaikaan perustuvalla huolto-ohjelmalla pystytään optimoimaan töitä muuttuvissa kuormitustilanteissa. Tällöin voidaan minimoida laiterikot tuotantomäärien yllättäen noustessa tai vastaavasti välttää ylihuoltaminen kuormituksen laskiessa ja säästää kunnossapitokustannuksissa.
  • Tuotannon rauhoittuessa voidaan kunnossapitotöiden työpankista hakea ne korjaavat ja tuotantolaitteita /-varmuutta kehittävät ja parantavat työt, joita tuotannon pyöriessä normaalisti ei päästä tekemään. Näin varmistetaan, että koneet ovat iskussa kun tuotanto alkaa taas normalisoitumaan.

Toimiva ja visuaalinen kunnossapitojärjestelmä mahdollistaa kunnossapidon tehokkaan päivittäisjohtamisen myös etänä. Käyttöliittymän kautta on saatavana näkymä koko laitoksen kunnossapidon tilannekuvaan tai vastaavasti yksittäisen asentajan päivän tai viikon työtilanteeseen. Järjestelmä tarjoaa työkalut myös laitekannan priorisointiin ja resurssitiedon ylläpitämiseen. Ennakkohuoltojen optimointi onnistuu, kun järjestelmä seuraa valittujen koneiden käyttömäärän kertymää tai tietoa viedään järjestelmään manuaalisesti.

Kiinnostuitko?

Tutustu Novi by Pinja -kunnossapitojärjestelmään tai ota yhteyttä asiantuntijoihimme.

Lue lisää

Opas: Neljä vinkkiä ennakoivan kunnossapidon kehittämiseen
Opas: Kunnossapitojärjestelmän ostajan opas
Teollisuuden kunnossapito - mitä, miten ja miksi?

Juha Nyholm

Juha Nyholm

Toimin Pinjalla Sales Managerina kunnossapidon ratkaisujen parissa. Olen työskennellyt pitkään yhteistyössä teollisuuden kanssa. Vapaa-aikani kuluu omissa ja lasten urheiluharrastuksissa mm. koripallon parissa.

Lue lisää tältä kirjoittajalta