Tiiminvetäjä sparraa, ratkoo ongelmia ja välittää tiiminsä viihtyvyydestä

Service desk työntekijä Paula Huuskonen Pinjan hupparissa istumassa valkoisella sohvalla Pinjan kyltin alla

Paula Huuskonen on yksi Pinjan pitkän linjan Service Desk -työntekijöistä. Hän toimii tällä hetkellä paitsi asiantuntijana myös tiiminvetäjänä ja noin kymmenen tukipalvelutyöntekijän esihenkilönä. Tietotekniikan insinööriksi kouluttautunut Paula pitää työnsä parhaana puolena työskentelemistä ihmisten kanssa ja heidän hyväkseen.

Pinjan tukipalveluissa työtehtävät ja kiiretilanteet vaihtelevat. Service Deskissä työskentelee kaikkiaan parisenkymmentä henkilöä, kahteen tiimiin jaettuna. Muun muassa toiminnanohjausjärjestelmän ja BI-puolen tukipalveluja tarjoavaa tiimiä vetää tietotekniikan insinööri Paula Huuskonen, joka on työskennellyt Pinjan Service Deskissä jo reilun vuosikymmenen.

– Päätyöni tiiminvetäjänä on varmistaa, että kaikilla asiantuntijoillamme on sopiva työmäärä ja osaamisprofiiliin sopivat työtehtävät, sekä auttaa heitä kaikkein vaikeimpien tukipyyntöjen kanssa. Lisäksi sparrailen tiimiläisiä kaikessa työhön liittyvässä, ja esihenkilön ominaisuudessa välillä vähän muussakin. Me ihmiset kun olemme kokonaisuuksia, Paula kertoo.

Paula pitää tärkeänä, että esihenkilönä toimiva tiiminvetäjä järjestää jokaiselle työntekijälle tilaa ja aikaa jutella. Hän haluaa olla asiassa aktiivinen osapuoli ja kysyä säännöllisesti kuulumiset sen sijaan, että aloite jäisi aina työntekijälle.

Tiiminvetäjä on ihminen ihmiselle

Jokapäiväinen työ Pinjan Service Deskissä koostuu asiakkaiden erilaisista tieto- ja selvityspyynnöistä. Kysymykset vaihtelevat laidasta laitaan, ne voivat vaatia esimerkiksi raporttien logiikan tai laskentasääntöjen selvittämistä. Toisena päivänä työ voi sisältää tietokantapäivityksiä ja -hakuja tai siirtotiedostojen tarkempaa kaivelua, laajojen integraatioiden tapauksissa. Lisäksi asiakkaita autetaan lisenssi- ja pääsynhallinnassa sekä ratkotaan laiteongelmia erilaisissa toimintaympäristöissä.

Paulassa yhdistyvät vankka tekninen osaaminen sekä lämmin, inhimillinen asenne, jotka ovat johdattaneet hänet tiiminvetäjän rooliin. Hän kertoo Service Deskissä vallitsevan hyvän yhteishengen.

Työnkuva on erittäin vaihteleva ja monipuolinen, eikä seuraavan työpäivän sisältöä voi kovinkaan pitkälle ennakoida. Muutos onkin työssä pysyvä tila, johon on opittava suhtautumaan. Tiiminvetäjän tehtävänä on varmistaa tiimiläisille riittävä työrauha ja tukea haastavissa tilanteissa.

– Työmme on suurelta osin ongelmanratkontaa. Tehtävät ovat totta kai haastavia, mutta samalla myös työn suola. On todella palkitsevaa, kun saa ratkottua asiakkaan haasteen. Parasta palautetta onkin se, kun aiemmin palvelemamme asiakas ottaa uudelleen yhteyttä hyvillä ja rauhallisin mielin. Tällöin asiakas on oppinut luottamaan, että me kyllä löydämme ratkaisun, Paula kertoo.

Paulassa yhdistyvät vankka tekninen osaaminen sekä lämmin, inhimillinen asenne, jotka ovat johdattaneet hänet tiiminvetäjän rooliin. Hän kertoo Service Deskissä vallitsevan hyvän yhteishengen. Paula on ollut mukana järjestämässä Service Deskille muun muassa kansallispuistoretkeä ja etäillanviettoja. Lisäksi hän on leiponut keksejä ja toimittanut etätyöaikana työkavereille pieniä lähetyksiä kotiin.

– Kai tämä jonkinlainen luontainen taipumus on. Tykkään järjestää pientä piristystä, se on minusta hyvä tapa ja mukava lisä arkeen.

Työ Service Deskissä avaa ovia moniin suuntiin

Uuden työntekijän tie Pinjan Service Deskiin kulkee perehdytyspolun kautta. Perehdytyksen tarkempi sisältö vaihtelee jonkin verran eri palvelualueiden välillä, mutta se voi sisältää esimerkiksi perehdytysmateriaalia ja esimerkkitehtäviä sekä viestintäkoulutusta asiakkaan oikeanlaiseen kohtaamiseen tukipuhelussa. Tärkeä osa oppimista tapahtuu myös ”kylki kyljessä”, niin kokeneemman työntekijän kuin tiiminvetäjänkin tiiviillä tuella.

Paula kertoo Service Desk -työskentelyn hyviä puolia olevan itse asiakastyön ja ongelmanratkonnan ohella se, että se avaa ovia moneen eri suuntaan.

– Tässä työssä pääsee tutustumaan yrityksen toimintaan monelta eri kantilta. Moni on jatkanut tästä myöhemmin uusiin suuntiin, esimerkiksi tuotekehitykseen koodariksi, palvelupäälliköksi tai markkinointiin. Ja sitten on meitä, jotka aina vain viihdymme Service Desk -työn parissa, Huuskonen toteaa.

Tutustu avoimiin työpaikkoihin ja pinjalaisten uratarinoihin!

Lue lisää

Kansainvälinen Product Manager innostuu ohjelmistokehityksen ja designin yhdistelmästä
Pinjan koulutuslupaus on tulevaisuuden kestävien palveluiden ja ammattitaidon takeena
Junior software developer -harjoittelu antaa hyvät eväät työelämään