Varaa tapaaminen
Tietopankki

Toiminnanohjausjärjestelmä tuo lisäbuustia verkkokaupan tilaus- ja toimitusketjuun - mutta miten?

Turvavarusteisiin pukeutunut mies ajamassa trukkia pitkin varaston hyllyväliäAsiakas ei näe verkkokaupan kulisseissa tapahtuvaa työmäärää, mutta tilaus- ja toimitusketjun sujuva hallinta on kriittistä asiakaskokemuksen kannalta. Asiakkaat painottavat ostopäätöksessään nykyään yhä enemmän nopeaa toimitusta, mikä on lähes mahdotonta toteuttaa, jos tilausten käsittely sisältää useita manuaalisia työvaiheita. Viimeistään ruuhkahuippujen, kuten joulusesonki tai Black Friday, aikana manuaalisen työn määrä kostautuu takkuilevana asiakaskokemuksena. 

Verkkokaupassa toiminnanohjausjärjestelmä kannattaa ottaa käyttöön viimeistään silloin, kun manuaalisen työn määrästä alkaa muodostua kasvun pullonkaula. Pelkän verkkokauppa-alustan turvin operoiminen harvoin riittää tehokkaiden toimintojen ylläpitämiseen – siksi tarvitaan koko kaupan toiminnanohjauksen tehostamista ja sisäisten prosessien virtaviivaistamista. 

Monet arjen toistuvista työtehtävistä sekä järjestelmien välinen tiedonsiirto voidaan sopivan toiminnanohjausjärjestelmän avulla automatisoida osittain tai jopa kokonaan. Tilausten nopeamman käsittelyn ja toimituksen lisäksi automatisointi kasvattaa toimitusketjun luotettavuutta ja läpinäkyvyyttä asiakkaalle. Uusien työntekijöiden perehdyttämisestäkin tulee selkeämpää, kun prosessit ovat suoraviivaisia ja vaativat vähemmän klikkauksia järjestelmästä toiseen. 

Sujuvalla toiminnanohjauksella on selkeä vaikutus myös henkilöstön motivaatioon. Työstä tulee mielekkäämpää, kun prosessit ovat kunnossa ja energian voi keskittää aidosti arvoa tuottavaan tekemiseen. Painopiste siirtyy rutiinityöstä siihen tärkeimpään, eli myyntiin ja vuorovaikutukseen asiakkaiden kanssa.

Kaupan alalle suunniteltu toiminnanohjausjärjestelmä skaalautuu ketterästi kasvun tarpeisiin

Ymmärrän sen, että toiminnanohjausjärjestelmän valinta voi tuntua helposti varsinaiselta työmaalta. Usein toiminnanohjausjärjestelmät on suunniteltu esimerkiksi taloushallinnon näkökulmasta. Tällaisen järjestelmän käyttöönotto vaatiikin paljon työtä ja räätälöintiä, jos sen avulla halutaan saavuttaa aidosti tehokkuutta verkkokaupan tilaus- ja toimitusketjun hallinnassa. Toisaalta oman kaupan tilanteeseen sopivaa toiminnanohjausjärjestelmää voi olla vaikea löytää siitäkin syystä, että liiketoiminnan tarpeet muuttuvat ja kehittyvät jatkuvasti.

Toiminnanohjausjärjestelmän, tuotetietojen hallintajärjestelmän ja verkkokauppa-alustan pelatessa saumattomasti yhteen säästät jopa satoja työtunteja samalla, kun kasvatat ostavien asiakkaiden määrää. Olemme Pinjalla saaneet olla todistamassa, miten yksittäisen tilauksen käsittelyaika voidaan leikata kymmenistä minuuteista jopa kymmeniin sekunteihin.

Tilausten käsittelyä voidaan tehostaa muun muassa reaaliaikaisella varastonhallinnalla sekä automatisoimalla lähetteet, pakettikorttien tulostus ja tiedonsiirto verkkokaupan, toiminnanohjausjärjestelmän ja taloushallinnon järjestelmien välillä.

Parhaiten verkkokaupan kasvua tukee modulaarinen toiminnanohjausjärjestelmä, jonka ketterät ja kattavat rajapinnat mahdollistavat järjestelmän kasvattamisen vaiheittain uusilla ominaisuuksilla tai palveluilla liiketoiminnan tarpeiden mukaan. Kun reaaliaikaiset integraatiot ovat kunnossa, voit hoitaa asiat juuri siinä järjestelmässä, joka toimii käyttötarkoitukseen parhaiten ja antaa automaation huolehtia loput. Käyttöönottoon kannattaa valita avuksi liiketoimintaasi ymmärtävä kumppani, jotta vältyt yleisimmiltä sudenkuopilta ja toiminnanohjausjärjestelmä saadaan jalkautettua ketterämmin arjen työn tueksi.

Ota yhteyttä!

Kiinnostuitko?

Julkaisimme hiljattain oppaan verkkokaupan toiminnanohjauksen tehostamisesta.
Lataa vinkit talteen:
Varmista verkkokaupan kasvu ja kannattavuus – vinkit toiminnanohjauksen tehostamiseen

guide_varmista-verkkokaupan-kasvu-ja-kannattavuus_covers_fi

Lue lisää

Verkkokaupparatkaisut - kasvua tavoittelevan verkkokaupan räätälöidyt ratkaisut
Tuotetiedonhallinnan ratkaisut - tuotetiedon hallintaa keskitetysti ja kustannustehokkaasti

Tero Kangas

Tero Kangas

Toimin Pinjalla Digital Commerce -liiketoimintayksikön johtajana liidaten joukkoa verkkokaupan-, tuotetiedonhallinnan ja toiminnanohjauksen ammattilaisia. Ota yhteyttä: +358 45 127 3954 tai tero.kangas@pinja.com.

Lue lisää tältä kirjoittajalta