Varaa tapaaminen
Tietopankki

Työntekoa toimistolla, etänä ja hybridinä – vuoden 2022 lopussa jopa 30 % pinjalaisista työskenteli pääasiassa etänä

Matias Töyrylä istumassa työpisteellään

Pinjan kaikkiaan jo noin 500 työntekijän työjärjestelyistä löytyy laaja skaala erilaisia toteutusmalleja. Akuuteimman pandemiakauden väistyttyä moni on palannut kokonaan toimistolle, osa jatkaa pääosin etänä, ja moni valitsee jonkinlaisen hybridimallin näiden väliltä – haluamallaan painotuksella.

Keskeisiä perusteita oman työskentelymallin valintaan ovat muun muassa ajankäyttö, työrauha ja keskittyminen, oma toimenkuva sekä henkilökohtainen mieltymys liittyen sosiaalisuuden määrään. Tässä blogissa tarinansa kertovat toimistolla töissä käyvä Matias Töyrylä (kuvassa), etätyötä tekevä Timo Virkki sekä hybridimallia hyödyntävä Merja Ruuska.

Ohjelmistokehittäjä Matias Töyrylä viihtyy toimistolla 

Tampereella asuva ohjelmistokehittäjä Matias Töyrylä tekee töitä tuotannonsuunnittelun ja valmistuksenohjauksen tarpeisiin erikoistuneen iPES by Pinja -järjestelmän parissa. Matiaksella on takanaan noin 3 vuotta Pinjalla, ja hän kertoo viihtyneensä hyvin saman tuotteen kehityksessä koko tämän ajan. Matiaksen tiimissä on kaikkiaan 7 henkilöä, jotka työskentelevät käytännössä ympäri Suomen.

Matias kertoo palanneensa toimistotyöhön Pinjan Tampereen toimipisteelle pitkän pandemiajakson jälkeen alkujaan siksi, että hän halusi olla paremmin tavoitettavissa uusille työntekijöille. Pian hän huomasi jatkavansa luontevasti pidempäänkin tätä työskentelymallia, eikä työmatkakaan ole ollut esteenä – Matias pääsee toimistolle kätevästi bussilla alle varttitunnissa.

– Olen huomannut, että ideointi ja auttaminen on usein helpompaa kasvotusten, etenkin uusien työntekijöiden kanssa. On myös mukava tauottaa päivää esimerkiksi käymällä ulkona lounaalla. Lisäksi toimistotyö auttaa tekemään selkeämmän jaon työn ja vapaa-ajan välillä. Työmatkan aikana saan yleensä katkaistua työpohdinnat ja nollattua mielen vapaalle, Matias kertoo.

blogi-tyontekoa-toimistolla-ohjelmistokehitys

Omaa työpistettään Matias pitää hyvänä ja rauhallisena, ja se myös laitettiin uuteen uskoon melko hiljattain. Toimistoympäristöön liittyvästä äänimaisemasta tai ajoittaisesta hälinästä hän ei häiriinny.

– Lähityössä on hyvänä puolena myös se, että välillä kuulee epävirallista tietoa myös oman tiimin ulkopuolelta. Työnkuvani on yleisesti ottaen aika itsenäinen, joten taukojen kautta päivään tulee myös mukavasti sosiaalisuutta, Matias summaa.

Ohjelmistokehittäjä Timo Virkin valinta on joustava etätyö

Myös Timo Virkki on tamperelainen ohjelmistokehittäjä, ja myös hän työskentelee pääasiassa iPES-tuotteen parissa. Tehtävänkuva painottuu ohjelmistojen suunnittelu- ja toteutustyöhön, pääasiassa itsenäisesti ja tiimin kesken tehtävään kehitystyöhön. Asiakaspalavereihin Timo osallistuu toisinaan teknisenä asiantuntijana ratkaisuarkkitehdin tukena. 

Timo on työskennellyt iPESin parissa jo vuodesta 2013 lähtien, eikä ole omien sanojensa mukaisesti päässyt kyllästymään. 

– Pitkä työrupeama on mahdollistanut sen, että olen päässyt keskittymään ja paneutumaan kunnolla työhöni. Iteroinnin kautta pääsee parantamaan jatkuvasti omaa työtään, ja kehitämme uusia ominaisuuksia olemassa olevien päälle. Jokainen projekti on omanlaisensa, ja kuitenkin samaan aikaan ympäristö on tuttu.

Työskentelymallikseen Timo on valinnut etätyön, mihin yksi merkittävä syy on ajansäästö työmatkoissa. Toisekseen Timo kertoo tekevänsä töitä mielellään omalla, mieleiselle mallille sisustamallaan kotityöpisteellään. Työnantajan tarjoaman työpisteen sijaan hän on päättänyt jatkaa omilla työvälineillään, joita hän käyttää myös omiin projekteihinsa. 

– Kysehän on lähinnä henkilökohtaisista mieltymyksistä, itse tein etätöitä pienemmässä mittakaavassa jo ennen koronakautta. Tulen hyvin toimeen itsekseni ja tykkään kotona vallitsevasta työrauhasta. Hyvänä lisänä on, että saan silittää kissoja kesken työpäivän, Timo virnistää.

Pääasiassa etätöitä tekevä Timo kertoo käyvänsä kuitenkin silloin tällöin myös toimistolla. Tampereen toimistolla työskentelee suuri osa iPESin kehitystiimistä.  Mutta mikä on riittävä syy lähteä kotoa toimistolle?

– Kakku! Timo huikkaa.

Hei sinä!  Katso avoimet työpaikkamme ️

Tietovarastoasiantuntija Merja Ruuska valitsi hybridimallin

Tietovarastoasiantuntija Merja Ruuska työskentelee Vihdin Nummelassa ja hänen tehtävänkuvaansa kuuluu tiiviisti asiakastyö. Merja kehittää yhdessä asiakkaiden kanssa tietovarastoratkaisuja ja rakentelee muun muassa ETL-prosesseja (extract, transform and load), joiden avulla monista eri tietolähteistä saatava data saadaan muokattua helposti käytettävään ja liiketoimintaa tehokkaasti tukevaan muotoon.

blogi-tyontekoa-etana-business-intelligence

Merja on alallaan kokenut tekijä mutta Pinjalla verrattain uusi vahvistus: hän aloitti työt helmikuussa 2022. Aiemmassa työssään Merja ehti tehdä kaksi vuotta lähes pelkkää etätyötä, joten nyt hän valitsi toisin.

– Teen töitä vaihdellen kotona ja lähimmällä toimistollamme Espoossa. Pitkän etätyöjakson aikana meinasi välillä iskeä mökkihöperyys. Huomaan kaipaavani ihmiskontakteja, on kuitenkin eri asia olla ihmisten kanssa kasvotusten kuin ruudun takana. Toimistolla pääsee välillä turisemaan myös niitä näitä työnteon ohessa, Merja kertoo.

Kotona Merja kertoo tekevänsä töitä niinä päivinä, joina on paljon palavereita tai erityisen pitkäjänteistä keskittymistä vaativia työtehtäviä. Muutoin hän käy mielellään toimistolla, jonne on myös hyvät kulkuyhteydet. Ajomatka ei vie puoltakaan tuntia, ja perillä auton saa työsuhde-etuna maksuttomaan halliparkkiin.

Itse työnteon kannalta Merja ei huomaa juurikaan eroa siinä, tekeekö hän työpäivänsä etänä vai toimistolla. Molemmissa paikoissa on hyvä työpiste ja toisiaan vastaavat varustelut, sillä työnantaja on kustantanut Merjalle hissipöydän, työtuolin ja erillisen näytön myös kotiin.

– Samaa työtähän sitä tekee molemmissa paikoissa, mutta arvostan joustavuutta. Sen ansiosta saan helposti järjesteltyä vaikkapa hammaslääkärikäynnin tai päästettyä remonttimiehen sisään. Pääkallokeleillä ei ole myöskään pakko lähteä ulos liukastelemaan. Kotona nautin kauniista näkymästä omaan puutarhaan, mutta kahvit joutuu kyllä keittämään itse, Merja nauraa.

Pinjan työjärjestelyt lukuina vuonna 2022 

💎 Pinjalla on +500 työntekijää Suomessa ja asiakastoimituksia yli 30 eri maassa.

💎 Vuoden 2022 lopulla n. 30 % henkilöstöstämme teki työtään pääosin etänä.

💎 Olemme päivittäneet toimistoista kompaktimpia ja paremmin eri työn teon tapoja palvelevia.

💎 Työtyytyväisyys oli keskimäärin +4/5.

Lue lisää