Varaa tapaaminen
Tietopankki

Kasvavan verkkokaupan pyhä kolminaisuus: moderni verkkokauppa-alusta, ERP ja PIM

Henkilö pitää käsissään puhelinta ja pahvilaatikkoa

Kaupankäynnin murros on otollista aikaa verkkokaupan kasvulle – juuri nyt on fiksua panostaa kestävään kasvuun. Usein se on kuitenkin helpommin sanottu kuin tehty. Ehkä kipuilet kasvavan tuotevalikoiman tai tilausvolyymin kanssa? Tai kenties verkkokauppasi ei taivu kansainvälisen markkinan vaatimuksiin riittävän ketterästi? Vai ovatko nykyiset järjestelmäsi jääneet jälkeen kehityksen kelkasta? 

Kasvu kuormittaa helposti prosesseja ja synnyttää järjestelmille uusia tarpeita. Siksi kasvun keskiöön kannattaa valjastaa moderni järjestelmäkokonaisuus, joka auttaa sinua saavuttamaan tavoitteesi ketterästi ja kustannustehokkaasti, säilyttäen työnteon kuitenkin samalla mielekkäänä.

Kasvun kompastuskivet verkkokauppiaan arjessa

Laajeneva tuote- ja palveluvalikoima kuormittaa järjestelmiä, tilausvolyymin kasvu kiristää resursseja, vanhentuneet järjestelmät mutkistavat prosesseja ja kansainvälistymisen vaatimukset aiheuttavat päänvaivaa. Kuulostaako tutulta? Verkkokaupan kasvupolku voi näyttää joskus kovin kivikkoiselta, kun muutokset vaativat sekä järjestelmiltä että työntekijöiltä enemmän. 

Esimerkiksi uusi tuotevalikoima saattaa vaatia päivitystä logistiikkaratkaisuihin ja tilausten käsittelyyn. Myös tuotetietojen päivittämisestä pitäisi tehdä helpompaa, jotta uudet tuotteet saadaan myyntiin mahdollisimman nopeasti. Jos toimintatavat ja prosessit verkkokaupan kulisseissa eivät ole kunnossa, on riskinä, että asiakaskokemus takkuaa. Pahimmassa tapauksessa asiakkailta alkaa tulvia palautetta viivästyneistä toimitusajoista, vaikka kädet käyvät varastolla taukoamatta. 

Verkkokauppabisneksessä kilpailu käydään globaalisti. Digitaalinen kaupankäynti merten taa vaatii kuitenkin paljon selvitystyötä. Oletko ratkaissut, miten hoidat lokalisaation, verokäsittelyt, valuuttamuunnokset tai tulliselvitykset? Kun kiikarissa on kansainvälinen kasvu, kannattaa ensin pohtia, tukevatko nykyiset järjestelmäsi ketterää kansainvälistymistä.

Kestävä kasvu on kuitenkin mahdollista, kun käytössäsi on omiin tarpeisiisi vastaava, kauaskantoinen ja luotettava järjestelmäkokonaisuus.

Moni verkkokauppias törmää edellä mainittuihin haasteisiin kasvun kynnyksellä. Usein siinä vaiheessa huomataankin, että verkkokaupan perustamisvaiheessa hankitut järjestelmät eivät tunnu enää hyödyttävän liiketoimintaa, vaan päinvastoin. Käyttämäsi järjestelmät ja niiden ominaisuudet – tai ominaisuuksien puute – tekevät työnteosta kuormittavaa. Järjestelmien ylläpito saattaa viedä enemmän resursseja kuin mitä se vapauttaa. Kestävä kasvu on kuitenkin mahdollista, kun käytössäsi on omiin tarpeisiisi vastaava, kauaskantoinen ja luotettava järjestelmäkokonaisuus.

Verkkokaupan kestävän kasvun salaisuus on toimiva järjestelmäkokonaisuus

Toimivatkin järjestelmät vanhentuvat joskus ja kasvu edellyttääkin muutosta myös järjestelmiltä. Se ei kuitenkaan aina tarkoita koko järjestelmäkokonaisuuden uusimista, sillä pienilläkin muutoksilla voi olla suuri vaikutus. Tärkeintä on tunnistaa omat tarpeet – uusista järjestelmistä on etua silloin, kun ne tuovat rahanarvoista hyötyä verkkokauppasi toiminnalle nyt tai tulevaisuudessa. 

Toimivat prosessit ja modernit teknologiaratkaisut näkyvät ulospäin ennen kaikkea onnistuneena asiakaskokemuksena. Parhaimmillaan asiakkaan koko matka – aina tuotteisiin tutustumisesta tilaukseen ja toimitukseen, jopa jälkikäsittelyyn ja laskutukseen asti – voidaan hoitaa tehokkaasti integraatioiden ja automaation avulla. 

Modernit järjestelmät voivat mahdollistaa esimerkiksi mobiilikeräilyn, reaaliaikaisen varastonhallinnan tai automatisoidut lähetteet ja laskutuksen. Parhaimmillaan järjestelmien avulla voidaan automatisoida kokonaisia työvaiheita. Lisäksi tiedon integrointi eri järjestelmien välillä vähentää sekä manuaalisen työn että virheiden mahdollisuuksien määrää.

Älä kuitenkaan ryntää suinpäin järjestelmäuudistukseen, vaan tarkastele ensin huolellisesti verkkokauppasi nykytilaa. Missä ovat toiminnan pullonkaulat? Mitkä asiat kuormittavat henkilöstöäsi ja järjestelmiäsi eniten? Entä missä piilee liiketoimintasi kirkkain kasvupotentiaali? Asiantunteva kumppani osaa auttaa sinua juuri omalle verkkokaupallesi sopivimpien ratkaisujen tunnistamisessa. Usein ratkaisu löytyy joko kyvykkästä verkkokauppa-alustasta, toiminnanohjaus- tai tuotetiedonhallintajärjestelmästä – tai näiden kolmen yhdistelmästä.  

Kiinnostuitko?

Vastaamme verkkokaupan kasvun haasteisiin ja kysymyksiin kattavammin oppaassamme “Verkkokaupan kasvu vaatii toimivan järjestelmäkokonaisuuden – vastauksia verkkokaupan kasvun kysymyksiin”. Lataa opas ja autamme sinua ohjaamaan verkkokauppasi kestävän kasvun polulle.

Tutustu Pinjan ratkaisuihin täällä: Kaupan- ja palvelualan ohjelmistot – sujuvampaa ja tehokkaampaa arkea

Ota yhteyttä!

Lue lisää

Monikanavaisen kaupan tekijät menestyvät tehokkailla prosesseilla ja ketterillä järjestelmillä
Miten ERP-järjestelmä saadaan tukemaan verkkokaupan kansainvälistymistä?
Toiminnanohjausjärjestelmä tuo lisäbuustia verkkokaupan tilaus- ja toimitusketjuun - mutta miten?
Opas: Varmista verkkokaupan kasvu ja kannattavuus - opas verkkokaupan toiminnanohjauksen kehittämiseen

Tero Kangas

Tero Kangas

Toimin Pinjalla Digital Commerce -liiketoimintayksikön johtajana liidaten joukkoa verkkokaupan-, tuotetiedonhallinnan ja toiminnanohjauksen ammattilaisia. Ota yhteyttä: +358 45 127 3954 tai tero.kangas@pinja.com.

Lue lisää tältä kirjoittajalta