Varaa tapaaminen
Tietopankki

Asiakaskokemus trendaa verkkokaupassa ylitse muiden myös vuonna 2022

Hymyilevä mies kannettavan tietokoneen ääressä pitelemässä maksukorttia

Kaupan ala on ollut vahvassa murroksessa jo hyvän tovin, ja pandemian ansiosta vauhti vain kiihtyy. Vuosi 2022 ei varmasti tule olemaan poikkeus, vaan tuo tullessaan jälleen uusia trendejä ja muutoksia, jotka vaativat verkkokauppiaalta terävää päätä ja pelisilmää kasvun ja kannattavuuden varmistamiseksi. 

Viime vuosien digiloikan myötä verkkokauppaliiketoiminta on kasvanut räjähdysmäisesti ja kehittämisen painopiste onkin ollut pitkälti digitaalisissa palveluissa. Pandemian hellittäessä on kuitenkin siirrettävä fokus yksittäisestä kanavasta kokonaisuuteen – miten verkkokauppa ja kivijalka saadaan pelaamaan saumattomasti yhteen?

Kiinnitä huomiota tuotekokemukseen, kun haluat rakentaa erinomaista asiakaskokemusta

Monikanavaisessa kaupassa sujuvan ostokokemuksen merkitys korostuu, kun asiakas siirtyy kanavasta toiseen edetessään ostopolulla. Asiakaskokemuksen tulisi olla saumaton kontaktipisteestä riippumatta – asioi asiakas sitten kivijalassa, verkkokaupassa, somen kautta tai puhelimitse jälleenmyyjän kanssa. Kauppiaan onkin syytä kiinnittää huomiota esimerkiksi tuotetiedon oikeellisuuteen ja ajantasaisuuteen, asiakaspalvelun laatuun ja asiakasdatan hyödyntämiseen jokaisessa kanavassa.

Tuotekokemus on merkittävä osa asiakaskokemusta. Tuotekokemuksen hallinnointi on kuitenkin monelle monikanavaisen kaupan kompastuskivi, sillä esimerkiksi tuotetietojen ylläpitäminen useassa eri kanavassa aiheuttaa turhaa käsityötä ja lisää inhimillisen virheen riskiä. Parhaimmillaan rikas tuotedata vahvistaa positiivista tuotekokemusta. Informaation tulee kuitenkin olla oikea-aikaista, yhdenmukaista, relevanttia ja helposti saatavilla jokaisessa kanavassa. Laadukkaasta tuotetiedon hallinnasta huolehdit tehokkaimmin PIM:in, eli tuotetiedon hallintajärjestelmän, avulla. 

Erinomaisen tuotekokemuksen seurauksena myös reklamaatiot ja palautukset vähentyvät, kun tuote on asiakkaan odotusten mukainen. Esimerkiksi kuvat ja käyttö-/ohjevideot ovat tärkeä osa laadukasta tuotekokemusta.

Tekoälyn avulla luot personoidun ostokokemuksen

Tekoälystä on puhuttu jo vuosia, mutta viimeistään nyt on aika hypätä kelkkaan mukaan. AI eli tekoäly avaa verkkokauppiaalle lukemattomia uusia ovia asiakkaiden tavoittamiseen ja ostokokemuksen parantamiseen.

Tekoäly kykenee oppimaan asiakkaan ostokäyttäytymistä, jonka perusteella asiakkaalle voidaan kohdentaa osuvampaa viestintää ja ehdottaa pitkälle personoituja tuotesuosituksia. Personoidut viestit, markkinointi ja tuotteet uppoavat asiakkaisiin huomattavasti tehokkaammin, kuin geneerinen massoille kohdistettu viestintä. Siksi myös laadukkaat ja asiakasta puhuttelevat tuotesuositukset parantavat asiakaskokemusta, joka synnyttää pitkässä juoksussa lojaaliutta sekä kasvattaa kassaasi kilisevien eurojen määrää.

Myös chatbotit hyödyntävät tekoälyä ja oppivat sen avulla palvelemaan asiakasta entistä paremmin. Tekoälyn avulla ostamisesta voidaan tehdä miellyttävämpää, nopeampaa ja mutkattomampaa, mikä on nykypäivän verkkokauppabisneksessä valttia. Lisäksi tekoäly voi olla hyödyllinen työkalu markkinan muutosten ennakoimiseen. Tekoälyn muodostaman tiedon pohjalta esimerkiksi oikean hinnan muodostaminen tai tuotteiden menekin ennakoiminen on täsmällisempää. 

Oikeilla työkaluilla luot asiakkaalle henkilökohtaisemman ostokokemuksen. Voit käyttää apuna niin markkinoinnin työkaluja kuin tuotetiedon hallintajärjestelmää ja tekoälyä. PIM:in avulla verkkokauppaan voidaan ketterästi rakentaa esimerkiksi asiakaskohtaisia valikoimia tai järjestää tuotekategorioiden tuotteet asiakkaan aiempien hakujen ja verkkokaupan selaushistorian perusteella. 

Kiinnostuitko?

Mitä muita trendejä vuosi 2022 toi mukanaan? Kokosimme vinkkimme oppaaseen, jossa avaamme 10 verkkokauppiaalle tärkeintä teemaa vuodelta 2022. Lataa opas täältä: 10 asiaa, joihin verkkokauppiaan tulee kiinnittää huomiota vuonna 2022

Ota yhteyttä!

Lue lisää

Blogi: Verkkokaupoista saavutettavia vuoteen 2025 mennessä - mitä digipalvelulain muutoksista tulisi tietää?
Blogi: Verkkokaupan trendit 2023
Blogi: Nykyaikainen headless-teknologia turvaa verkkokauppaliiketoimintasi tulevaisuuden
Blogi: Tehoa ja skaalautuvuutta monikanavaiseen kauppaan – ERP erinomaisen ostokokemuksen taustalla
Blogi: Kasvavan verkkokaupan pyhä kolminaisuus: moderni verkkokauppa-alusta, ERP ja PIM
Tuotetiedonhallinnan ratkaisut - tuotetiedon hallintaa keskitetysti ja kustannustehokkaasti
Verkkokaupparatkaisut - kasvua tavoittelevan verkkokaupan räätälöidyt ratkaisut

Tero Kangas

Tero Kangas

Toimin Pinjalla Digital Commerce -liiketoimintayksikön johtajana liidaten joukkoa verkkokaupan-, tuotetiedonhallinnan ja toiminnanohjauksen ammattilaisia. Ota yhteyttä: +358 45 127 3954 tai tero.kangas@pinja.com.

Lue lisää tältä kirjoittajalta