Miten ERP-järjestelmä saadaan tukemaan verkkokaupan kansainvälistymistä?

verkkokaupan-kansainvalistyminen_artikkelikuvaKaupan alalla verkkokaupan räjähdysmäinen kasvu on kirittänyt kiinnostusta kansainvälistymistä kohtaan, sillä kansainväliset kilpailijat haastavat kasvavassa määrin myös kotimaan markkinaa. Jos haaveissa on verkkokaupan kasvu, kannattaa katseet usein suunnata ensimmäisenä kansainvälisille vesille. 

Kansainvälistyminen nähdään kaupan alalla usein valtavana investointina ja laajoja selvityksiä vaativana ponnisteluna, jonka lopputuloksesta ei ole takeita. On kuitenkin muutamia työkaluja, joiden avulla kansainvälistymisen kynnys madaltuu. Kansainvälistymiseen liittyvät haasteet on huomioitu myös EU:n tasolla, sillä kesällä 2021 on tulossa käyttöön “One-Stop Shop” -palvelu, jossa voi ilmoittautua verovelvolliseksi EU:n alueella kätevästi yhden portaalin kautta. 

Verotukseen liittyvien pulmien lisäksi kansainvälistymisessä mietityttää usein verkkokaupan lokalisointi, brändäys, valuutat ja valuuttakurssit, maksaminen, eri aikavyöhykkeet ja logistiikkajärjestelyt. Näistä ei tarvitse murehtia, mikäli käytössäsi on moderni verkkokauppiaalle suunnattu toiminnanohjausjärjestelmä eli ERP.

Verot, valuutat, käännökset, logistiikka ja lokalisointi ketterästi ERP-järjestelmän avulla

Kansainvälisessä kaupassa verkkokaupan luotettavuus syntyy lokalisoidusta palvelusta. Lokalisoinnissa tulee huomioida kohdemaan kieli, valuutta sekä asiakkaille tutut toimitus- ja maksutavat. Kaupan alalle suunnattu ERP-järjestelmä tekee lokalisoinnista helpompaa ja mahdollistaa lokalisoidun tiedon monipuolisen hyödyntämisen.

ERP:n avulla esimerkiksi tuotetietojen kieliversioiden hallinta on sujuvaa, jolloin kaikki tarvittavat tulosteet ovat aina saatavissa suoraan kohdemaan kielellä. Suomenkielinen lähete ei nimittäin herätä saksankielisessä asiakkaassa luottamusta ja saattaa aiheuttaa turhia väärinkäsityksiä. Tuotetietojen ja eri kieliversioiden hallintaa voit halutessasi vielä tehostaa tuotetiedon hallintajärjestelmän eli PIM:in avulla.

Kansainväliseen kauppaan suunnitellussa ERP:ssä myös logistiikkajärjestelyt hoituvat ketterästi, sillä integraatiot kansainvälisiä logistiikkatoimittajia varten ovat valmiiksi olemassa. Näin säästyt turhalta työltä paikallisten toimittajien kontaktoinnissa, kilpailuttamisessa ja tiedonvälityksessä. ERP-integraation avulla voit saada käyttöön liiketoimintaa tukevat kumppanit toimittamiseen. 

Usein maakohtaisten veroprosenttien ja verokantojen käsittely on verkkokaupassa monimutkainen kuvio. ERP:n maakohtainen verokantakäsittely tekee siitä kuitenkin yksinkertaisempaa. Yksittäisen veroprosentin muuttuessa tieto syötetään vain kertaalleen ERP:iin sen sijaan, että jokaisen tuotteen tai tuotekategorian veroprosentti tarvitsisi muuttaa erikseen.

Kansainväliseen kauppaan liittyy myös omat raportointivaatimuksensa. ERP:n avulla luot valuuttaperusteiset tai tarkat maa- ja aluekohtaiset raportit, joita voidaan hyödyntää reaaliajassa arjen päätöksenteon tukena. Lisäksi ERP-järjestelmästä löytyy valmiiksi mm. tullin vaatimat vientidokumentit.

Lue lisää Digital Commerce ERP by Pinja -ratkaisusta: Kaupan alan kasvuun suunniteltu ERP-järjestelmä

Ketterät kokeilut ovat oikotie kansainvälisille markkinoille

Yhdessä kyvykkään verkkokaupan kanssa moderni, kansainvälisen liiketoiminnan tarpeisiin suunnattu toiminnanohjausjärjestelmä tekee kansainvälistymisestä monin tavoin sujuvampaa ja madaltaa kynnystä uusiin aluevaltauksiin. Järjestelmän valmiit ominaisuudet tekevät prosessista kustannustehokkaamman, jolloin voit rohkeasti tehdä ketteriä kokeiluja. Pinjalta saat tueksesi myös kansainvälistymisen koukerot tuntevan kumppanin. 

Kansainvälistyessä tulee huomioida myös verkkokauppa-alustan ja toiminnanohjausjärjestelmän saumaton yhteispeli. Kyvykkäästä verkkokauppa-alustasta ei ole hyötyä, ellei ERP taivu samoihin vaatimuksiin. Integraatiolla on tärkeä rooli esimerkiksi verkkokaupan tuotesaldojen hallinnassa, jos varastoja on useammassa maassa. Kaupan alalle suunnitellun ERP:in avulla on helppo määritellä, mistä varastoista kunkin maan verkkokauppa voi tuotteita myydä.

Lue lisää: 

Opas: Varmista verkkokaupan kasvu ja kannattavuus - opas verkkokaupan toiminnanohjauksen kehittämiseen
Digital Commerce ERP by Pinja - kaupan alan oma toiminnanohjausjärjestelmä
Blogissa: Toiminnanohjausjärjestelmä tuo lisäbuustia verkkokaupan tilaus- ja toimitusketjuun - mutta miten?

Johanna Varanka

Johanna Varanka

Toimin Pinjalla Digital Commerce -liiketoimintayksikön vetäjänä. Kaupanalan ratkaisujemme kehittämisen lisäksi saan työskennellä mielenkiintoisten asiakkuuksiemme parissa liiketoiminnan strategian- , verkkokaupan- , tuotetiedonhallinnan ja toiminnanohjauksen saralla. Markkinoinnin ja myynnin taustastani johtuen sydäntäni lähellä on erityisesti asiakaslähtöinen kasvu ja järjestelmät ihmisten apuna.

Lue lisää tältä kirjoittajalta